‘Kavala’ tepkisi: Türkiye’nin ABD ve AB arasındaki porselenleri kırıldı

Avusturya’nın önemli gazeteleri Die Presse ve Der Standard, büyükelçiler skandalına geniş yer verdi. Her iki gazete de Türkiye'nin tutumunu “Tartışma, örneği görülmemiş derecede tırmandırılıyor, büyütülüyor ve provokasyon yaratılıyor.” biçiminde değerlendirdi.

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Avusturya Halk Partisi’ne (ÖVP) yakınlığı ile bilinen Die Presse Gazetesi ikinci sayfasından yayınladığı, Susanne Güsten imzalı haberde, alt başlık olarak, “Batılı on büyükelçinin yurt dışı edilme talebini onlarca yıllardan beri devam eden krize yola açabilir” ifadelerini kullandı.

Gazete, haberinde olayı, altı soruya cevap arama biçiminde verdi. Bu altı sorudan ilki, büyükelçilerin ne istedikleri olurken, “yıllarca hapis yatan Kavala” davasının kapsamının ne olduğunu ise ikinci soruya cevapta aradı. Üçüncü soruda ise Kavala’nın Erdoğan’ın şahsi bir sorunuymuş gibi ima ederek “Kavala’nın Erdoğan tarafından neden reddedilen kişi olduğu” sorusuna cevap yazdı. Dördüncü soruda ise Erdoğan'ın büyükelçileri sınır dışı etme isteğindeki “sertliğin” nedenine, gazetenin cevap aradığı görüldü. Beşinci soruda ise büyükelçilerin istenmeyen kişiler olarak görülmesinin Türkiye’de nasıl görüldüğüne vurgu yapılırken, Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Ekonomik krizin üstünü örtmek” biçimindeki değerlendirmesine yer verildi. Türkiye'nin Batı ile ilişkisinin önümüzdeki dönemde ne olacağına dair soru son soru olarak cevaplandırıldı. Bu soruya cevap aranırken, “Büyükelçilerin yurtdışı edilmesi halinde, Türkiye ile Batı arasındaki kriz 1974 Kıbrıs meselesinden bu yana en büyük sorun olacaktır” yorumu yapıldığı görüldü.

'ERDOĞAN'IN BATI İLE GERGİNLİĞİ'

Sol liberal gazete olarak tanınan Der Standard Gazetesi 19 Ekim tarihli sayısında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun batılı 10 büyükelçinin yapmış olduğu açıklamanın kabul edilmeyeceğini haberleştirmişti.

23 Ekim tarihli sayıda ise Kavala ile ilgili açıklama yapan batılı büyükelçilerin istenmeyen kişi ilan edildiklerine dair haber vardı. Gazete, haberde, Avusturya büyükelçiliğinin yapılan açıklamayı imzalamadığına dikkat çekti. Haberin devamında Avusturya Dışişleri Bakanlığının yapmış olduğu açıklamaya da yer verildi: “Türkiye’nin söz konusu büyükelçilerin ‘persona non grata’ açıklamasından dolayı üzüntü duymaktayız.”

TÜRKİYE’DEKİ GAZETELERİ YORUMLADILAR

Der Standard gazetesinin 25 Ekim tarihli sayısında konu, “Erdoğan’ın Batı ile gerginliği” başlığıyla verildi. İstanbul kaynaklı ve Jürgen Gottschlich'in imzalı haberinde, batılı büyükelçilerin açıklamasına, Erdoğan'ın nerede ve ne şekilde tepki gösterdiğine vurgu yaptığı görüldü. Haberde, Türkiye'de basının konuyu nasıl verdiğine değinilirken, Sabah'ın konuyu onuncu sayfadan önemsiz bir haber gibi gördüğünü, Cumhuriyet'in ise konuyu manşete taşıdığı yazıldı. Der Standard haberinin son bölümüne doğru Erdoğan'ın dört günlük Afrika dönüşü sırasında gazetecilerle yapmış olduğu görüşmede dışişleri bakanlığının konuyla ilgili “açıklamasının yeterli olmadığını” dile getirdiğini de ifade ettiğini yazdı. Gazete, Kemal Kılıçdaroğlu'nun büyükelçilerin açıklamasına gösterilen tepkinin “Kötü gitmekte olan ekonomik durumun üstünün kapatılması” olduğuna dair sözlerine sayfasına taşırken, “Türkiye’de ailelerin geçimlerini nasıl sağlayacaklarını bilememektedirler.” tespiti de haberin son bölümünde dikkat çekti.

Gazetenin dış haberler yorumcusu Gudrun Harrer, 25 Ekim tarihli sayısında yayınlanan yorumunda, dış politikadaki gelişmelerin, başta kötü durumda olan ekonomi ve iç siyasetteki olumsuz gelişmeler için mi yaratıldı diye sorarken, Türkiye'nin AB ülkeleri ve ABD ile arasında çok sayıda porselenin kırıldığı yorumunu yaptı. Ayrıca açıklama yapan büyükelçilerin AİHM'in almış olduğu karar hakkında düşünce belirttiği de yorumda diğer dikkat çeken nokta oldu.

Sonraki Haber