Kavuncu ABD’den fonlananlarla buluştu

ABD'den fonlanan ‘Doğu Türkistan’ ayrılıkçıları İstanbul'da toplandı. 29-30 Ocak tarihlerinde yapılan toplantının konukları arasında İyi Parti İstanbul İl Başkanı Kavuncu da yer aldı.

İyi Parti’nin “Doğu Türkistan” ayrılıkçılarına verdiği destek sürüyor. Bu kapsamda İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, “Doğu Türkistan” ayrılıkçılarının toplantısına katıldı. ABD’den fonlanan ayrılıkçı kuruluşların toplantısında, Londra’da toplanan Uygur Tribunal ismiyle bilinen sözde mahkemenin ‘soykırım’ kararını destekledikleri açıklandı, BM’ye Çin’e özel raportör atama çağrısı yapıldı. Toplantıya İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in TBMM’deki grup toplantısında kürsüye çıkardığı Uygur Nursiman Abdurashid de katıldı.

Çin’de düzenlenecek Pekin Kış Olimpiyatları öncesi “Doğu Türkistan” ayrılıkçıları eylemlerini artırdı. Öyle ki İstanbul’da 29-30 Ocak tarihlerinde iki farklı grup, iki farklı etkinlik düzenledi. İlki Rushan Abbas’ın kurduğu Campaign for Uyghurs (CFU-Uygur Hareketi)’un etkinliği, diğeri de Dünya Uygur Kurultayı (DUK)’nın Türkiye temsilciliğini yapan Dünya Uygur Kurultayı Vakfı (DUKVA)’nın düzenlediği “Uygur Krizine Küresel Müslüman Tepkisi” başlıklı yuvarlak masa toplantısıydı. DUKVA etkinliği Uygur Akademisi Vakfı ve Uygur İnsan Hakları Projesi ile düzenledi. Toplantıya Türkiye, Malezya, Endonezya, Avrupa ve Amerika’dan sivil kuruluş temsilcileri katıldı.

TANIDIK İSİMLER

Toplantıda kamuoyunun yakından tanıdığı isimler de dikkat çekti. İyi Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, İyi Parti İstanbul Türk Dünyası ve Yurt Dışı Türkler Başkanı Kürşat Ceylan, Genel Başkan Meral Akşener’in grup toplantısında kürsüye çıkardığı Uygur Nursiman Abdurashid, Doğu Türkistan Maarif Derneği Başkanı Hidayetullah Oğuzhan da toplantıda yer aldı.

Toplantıda “Doğu Türkistan meselesinin” Batılı ülkelerde daha yoğun gündemde olmasına karşın, İslam dünyasının sessiz kalması, buna karşılık İslam Dünyasında bir hareket başlatılması tartışıldı. Katılımcılar Londra’da kurulan sözde Uygur Mahkemesinin aldığı soykırım kararını desteklediklerini ve Uygurları destekleme koalisyonu kurduklarını açıkladı. 2 gün süren tartışmaların ardından hazırlanan sonuç bildirisinde “Uygur Müslümanlarının ve Doğu Türkistan’daki diğer Türk Müslümanlarının insan haklarını, İslami barış ve adalet değerlerine ve ayrıca evrensel insan hakları ilkelerine dayalı olarak desteklemek için iş birliği yapmayı kabul ediyoruz. Uygurlara ve diğer Türk bireylere ve ailelere yönelik ve aynı zamanda İslam’a karşı vahşet konusunda güçlü bir aciliyeti duygusuna dayanarak, dini, sivil toplumu ve siyasi liderleri tavır almaya ve güçlü bir şekilde harekete geçmeye çağırıyoruz.” denildi. Ayrıca Birleşmiş Milletler’e özel bir raportör atama çağrısı yapıldı.

AMERİKAN PARASIYLA AYRILIKÇILIK

Toplantıyı organize edenler arasında yer alan DUK ve Uygur İnsan Hakları Projesi (UHRP) ABD’den aldıkları fonlarla biliniyor. ABD Federal Bütçesi'nden tahsisat alan kurumlardan National Endowment for Democracy-NED, aralarında DUK’un da olduğu Uygur ayrılıkçılara 2004'ten bu yana 8 milyon 758 bin 300 dolar verdiklerini açıkladı. UHRP de DUK’a bağlı faaliyet gösteren kuruluşlardan biri. Uygur Amerikan Derneği (UAD) tarafından 2004 yılında, NED’in destek hibesiyle kuruldu. Şu anki başkanı Nury Turkel, 2020 yılında, ABD Meclis Başkanı Nancy Pelosi tarafından ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu'na üye olarak atandı. ABD'de eğitim gören ve siyasi bir pozisyona atanan ilk Uygur olan Türkel, TIME dergisi tarafından Eylül 2020'de dünyanın en etkili 100 kişisi arasında gösterildi.

ABLASI CIA'YA BAĞLI RADYO'DA

Programa katılan isimlerden Nursiman Abdureşid'in ablası Nuriman Abdürreşid'in ABD ile ilişkisi dikkat çekiyor. Nuriman Abdürreşid, ABD hükümetine bağlı faaliyet gösteren Radio Free Asia (Özgür Asya Radyosu-RFA)’da çalışmaya başladı. Sinciang Uygur Özerk Bölgesi'yle ilgili Çin karşıtı haberler yapan Abdürreşid, ABD dış politika çevrelerine yakınlığıyla bilinen Foreign Policy dergisinde yazdığı makalede, ailesinin kamplara götürüldüğünü iddia etti. Nuriman Abdürreşid, Euronews Türkçe’de 20 Haziran 2020’de yer alan röportajında eğitim süreçlerini anlatıyor ama ABD’ye ne zaman ve nasıl gittiğiyle ilgili bilgi vermiyor.

Sonraki Haber