Bayram için kavurma yapacaklar dikkat! Daha yumuşak yapmak mümkün

Kurban Bayramı yarın başlıyor. Kurban Bayramı denilince akla ilk gelen yemek ise kavurma oluyor. İşte ağızda dağılan, tadı damakta iz bırakan hatta sert etleri tarihe karıştıracak olan yumuşacık kurban kavurması püf noktaları...

Her bayram olduğu gibi bu bayramda kavurma yapmak isteyenler, kavurma tarifi hakkında bilgi almak istiyor. Peki kavurma nasıl yapılır, kurban etiyle kavurma nasıl pişirilir, nasıl saklanır?

KURBAN KAVURMASI NASIL YUMUŞAK OLUR?

1) SIRT BÖLÜMÜNÜ KULLANIN

Bilirsiniz ki büyükbaş veya küçükbaş hayvanların her bölgesinden farklı yemekler elde edilir. Kavurma için uygun olan kurban etinin en lezzetli yeri sırt kısmıdır.

Unutulmaz tatta bir kavurma yemek için de koyun ve kuzu etinin but ve kol kısmından, dana etinin ise sırt ve kol-kürek kısmından et almalısınız. Etleri ise kuşbaşı büyüklüğünde doğramanız daha iyi olacaktır.

2) ETİ DİNLENDİRİN

Kurban etinden kavurma yapacaksanız, etin bir gün süre ile dinlenmesi gereklidir. Daha lezzetli kavurmalar için etin dinlenmesi önemlidir.

Kesimden sonra en az 3 saat dinlenen etin tadı daha lezzetli gelir. Kolayca kavrulur ve yerken damağı yormaz. Eğer kurban eti sabahtan kesildiyse, akşama kadar serin bir yerde dinlendirip akşam yemeğinde lezzetli kavurma hazırlayabilirsiniz.

3) İÇ YAĞLARI KULLANIN

Lezzetli kavurmalarda kullanacağınız yağ tercihi, etin iç yağından olmalıdır. İç yağ, ölçülü tüketildiğinde sağlıklı bir et olacaktır. Yemeklerinize lezzet verirken etin de yumuşacık kıvama gelmesine yardım eder.

4) ETİ MÜHÜRLEYİN

İç yağı erittikten sonra, kavurma için hazırladığınız etleri yüksek ateşte mühürlemenizi öneririz. Mühürleme işleminden geçen etler, daha yumuşak ve lezzetli bir tat alacaktır.

5) BAHARAT İLAVE EDEBİLİRSİNİZ

Uzun süre kavurma işleminden geçen etlere baharat eklemek istiyorsanız, ocaktan almadan baharatları eklemelisiniz. Eğer kuru baharat kullanacaksanız servisten birkaç dakika önce ilave etmek yeterli olabilir. Taze baharatlar eklenecek ise yine servisten 10 dakika önce etle beraber kavrulması uygundur. Tuz ise en son atılacak baharattır. Tuz, etin asit oranını etkileyeceği için pişme süresini uzatır.

KAVURMA MALZEMELERİ

-1 kg dana kuşbaşı
-1 baş kuru soğan
-3-4 diş sarımsak
-Sıvı yağ

YAPILIŞI

Kuşbaşı doğranmış eti tavaya alın, yüksek ateşte sürekli karıştırın.

Rengi dönüp et suyunu verince sıvı yağ ekleyin, kısık ateşte arada karıştırın.

Kuru soğanı dörde bölün, sarımsakları tüm şekilde tavaya atın ve suyunu çekene yaklaşık 40 dk. kadar pişirin.

Eğer pişmemişse yarım çay bardağı sıcak su ekleyip biraz daha pişirebilirsiniz.

En son tuzunu ekleyip karıştırın ve ocağı kapatın. Pilav eşliğinde servis edin.

Kaynak: nefisyemektarifleri

Sonraki Haber