'Kaya' operasyonu akıl ve sabırla yapıldı

Mehmetçiğin Irak’ın kuzeyindeki başarılı operasyonlarına bir yenisi daha eklendi. Avaşin-Basyan bölgesinde terör örgütü PKK’nın “Kaya” olarak tanımladığı sözde 'doğu karargâhı', komandoların sızma operasyonuyla temizlendi. Uzmanlar bu kritik operasyonun önemini Aydınlık'a değerlendirdi.

Irak’ın kuzeyine yönelik terörle mücadele operasyonları tüm hızıyla sürüyor. PKK elebaşlarından Murat Karayılan'ın “ele geçirilmesi imkânsız” diye propaganda yaptığı “doğu karargâhı”na nokta operasyon yapıldı. Pençe-Yıldırım operasyon bölgesindeki Avaşin-Basyan’da bulunan mağaraya sızan komandolar, 12 teröristi etkisiz hale getirerek PKK’ya ağır darbe bir indirdi.

Operasyona ilişkin açıklama Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapıldı. Açıklamada, “Terör örgütü PKK/KCK’ya Irak’ın kuzeyinde güçlü bir darbe daha indirildi. Pençe-Yıldırım operasyon bölgesindeki Avaşin-Basyan’da bulunan, PKK/KCK terör örgütünün çok güvendiği ve 'ele geçirilmesi imkânsız' diye tanımladığı sözde doğu karargâhı ele geçirildi.” ifadeleri yer aldı. Sözde 'doğu karargâhı', PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki sevk ve idaresinin yönetildiği kavşak noktası olarak biliniyor. Terör örgütünün eylemlerinde kullandığı malzemeler de yine bu bölgede toplanıyor. Buradan terör eylemlerini düzenleyecekleri bölgelere taşınan teröristlerin, ikişer kişilik timler halinde suikast saldırısı, havan ve roket saldırıları gerçekleştirdiği aktarılıyor.

'TSK’NIN GİREMEYECEĞİ YER YOK'

Irak’ın kuzeyinde devam eden operasyonları Aydınlık’a değerlendiren 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Terörizm ve Terörizmle Mücadele Araştırmaları Merkezi Başkanı ve Emekli İstihbarat Albay Ünal Atabay, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) giremeyeceği herhangi bir yerin olmadığını belirterek, “TSK’nın öteden beri bu gücü var. PKK geçmiş yıllarda da propaganda maksatlı, kendi teröristlerine moral vermek amaçlı bazı bölgelerin isimlerini söyleyerek oraya TSK’nın giremeyeceğini iddia ederdi. Gerçekliği yoktur. Bunun örneğini de bu operasyonda gördük.” dedi.

Avaşin-Basyan bölgesindeki başarılı operasyonun Sincar’a olası bir harekâta işaret edip etmeyeceği yönündeki soruya yanıt veren Atabay, “Sözde doğu karargâhına yapılan operasyonun Sincar veya Kandil ile bağlantısını kurmak doğru olmaz. Irak’ın kuzeyindeki operasyonlar adım adım ilerletilen bir faaliyet. Yeri ve zamanı geldiğinde tabii ki Sincar’a da operasyon yapılabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

OPERASYONLARDA SİHA FAKTÖRÜ

Atabay, operasyonlarda teknolojik kapasitenin yükselmesiyle birlikte insansız hava araçlarının kullanımının da ön plâna çıktığını kaydederek, şunları söyledi:

“İnsansız hava araçlarıyla daha hızlı keşif ve istihbarat sağlıyorsunuz ve aynı anda eşzamanlı operasyon yapabiliyorsunuz. Bu kolaylığı sağladığı için zayiatınızı da azaltıyorsunuz ama buna mukabil terör örgütüne daha ağır bir darbe vuruyorsunuz.”

'AKIL VE SABIR OYUNU'

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar da Avaşin-Basyan'daki operasyonun çok zorlu olduğunu belirterek, mağara operasyonlarının ciddi bir ön hazırlık gerektirdiğini ifade etti.

Ağar, “Mağara operasyonları son derece risklidir, zayiat vermemek gerekiyor. Zayiat vermemek için Mehmetçik çok uğraştı ve bu emekleri gerçekten öyle kısa bir sürede tecelli etmedi. Uzun zaman sürdü bu iş. Çünkü içeriden mazgalları çoktu mağaranın. Hem içeriden taciz yiyorlardı hem mağaraya yaklaştıkları zaman dışarıdan taciz yiyorlardı. Bütün bu zor koşullar içinde ele geçirdiler. Çünkü mağara operasyonları çok ciddi anlamda bir ön hazırlık ister. Mehmetçik, mağaraya 3 taraftan patlayıcıları yerleştirme metoduyla zamanla geliştire geliştire, adım adım, safha safha, sabırla mağarayı sürekli kontrol altında tuttu. Onun sonucunda da bir akıl ve sabır oyunu oynadılar. Zayiat vermemek adına çok uğraşıldığı için önemli bir operasyon. Şimdi PKK bir yandan bunun propagandasını yapıyor ama bizim çocuklar orada dediğim gibi sıfır zayiatla, birinin bile burnu kanamadan muazzam bir işin altına imza attılar. 12 tane azılı teröristi aldılar oradan.” diye konuştu.

'MEHMETÇİK DESTAN YAZDI'

Ağar, bu operasyonla PKK’nın propagandasının sıfırlandığını ve Mehmetçik’in bir kahramanlık destanı yazdığını şu sözlerle vurguladı:

“Mağara operasyonlarında her zaman zayiat verme riski son derece yüksektir. Çünkü içerideki adamın kaçabileceği bir yer yok. Yani kendisini pahalıya satacak. Kendisini ya patlatacak ya size kurşun yağdıracak ya tuzak kuracak ya da dışarıya doğru beklenmedik bir hamle yapacak. Çünkü o, orada artık imha olacağını, çıkamayacağını biliyor. Biz mağarayı operasyona kalktığımız zaman teröristler, uzaktan güdümlüyle, keskin nişancıyla, Doçka ile ateş açıyorlar. Çünkü Irak’ın içerisindeyiz. Sıradan bir yerde değiliz. Şimdi böylesine sürekli alttan, yandan, üstten yediğimiz bir atmosferde bu mağarayı çökertmek için bir sabır mücadelesine giriştiler ve sonunda kazandılar. Operasyon bu anlamda önemli. Yani PKK’nın propagandasının elinden alınması için, 12 teröristin etkisiz hale getirilmesi için, diğer kadrolara örnek olması açısından son derece önemliydi.”

Terör örgütünün sözde doğu karargâhına yapılan harekâtın henüz başlangıç olabileceğini dile getiren Ağar, “mağara operasyonlarının” devam edebileceğinin altını çizerek, “Kandil’e Hakurk’tan gidilir. Avaşin-Basyan da bir hattır ama Kandil’e komşu olan Hakurk’tur.” dedi.

Ağar, “Hava taarruzlarından, SİHA akınlarından kendilerini güvende ve emin hissettikleri yerlerde Mehmetçik mağaralarını kafalarına çökertmeye devam edecek. Onları eze eze, mağaralarını kafalarına geçire geçire devam edecek.” şeklinde konuştu.

Sonraki Haber