Kaybedecek vakit kalmadı

İzmir’de deprem gerçeği bir kere daha kendisini hatırlattı. 4,9 büyüklüğündeki depremin ardından vatandaşlar sokakta sabahladı. Deprem Uzmanı Sözbilir ‘Yapı stoku, kentsel dönüşüm konularında hızlıca çalışma yapılması gerekiyor.” dedi

Bakan Soylu, yıkılan caminin olduğu mahalleyi ziyaret etti. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sözbilir eşlik etti.

İzmir'de önceki gece 03.20’de meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki depremde, bulundukları binalardan atlayan 1'i ağır olmak üzere 7 kişi yaralandı. Deprem nedeniyle 20'ye yakın binada çatlak oluşurken, bir caminin minaresi de hasar gördü.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi verilerine göre, saat 03.29'da, merkez üssü Buca ilçesi olan, Richter ölçeğine göre 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmirlilerin uykuda yakalandığı deprem, paniğe neden oldu.

Çevre illerde de hissedilen depremin ardından vatandaşlar, toplanma alanlarında ve açık alanlarda zaman geçirdi. Depremde bulundukları binalardan atlayan, 1'i ağır olmak üzere 7 kişi yaralandı. Konak Kubilay Mahallesi'ndeki Selahattin Oğlu Camii'nin minaresi de hasar gördü.

TUZLA FAYINDA

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki depremde Tuzla Fayı'nın kuzeydoğu ucundaki fay parçasının kırıldığını söyledi. Sözbilir, "Tuzla Fayı'nın kuzeydoğu ucundaki fay parçası kırıldı. Bu fay 5 kilometre uzunluğunda, üretebileceği deprem de 5 civarında olabilirdi. Zaten 4,9 büyüklüğünde deprem üretmiş oldu." dedi. Türkiye genelinde hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı kapsamında İzmir için 227 eylemin belirlendiğini anımsatan Sözbilir, bu çerçevede yapı stoku, kentsel dönüşüm, yapı stoku envanteri belirleme gibi konularda hızlıca çalışma yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

YAPI STOKU

İl Afet ve Koordinasyon Merkezi'nde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da katılımıyla toplantı yapıldı. Yapı stokuna işaret eden Soylu, "Bu yapı stokunun bir an önce değişmesi lazım. Çünkü Allah muhafaza eğer böyle bir yapı stokunda İzmir'de beklenen bir depremle karşılaşırsak anlaşılıyor ki daha sıkıntılı bir süreçle karşı karşıya kalabiliriz. 4,9 deprem hasar ölçüsünü değerlendirdik ama tabii 6'lık, 7'lik, 6,9'luk, 7,9'luk bir deprem bize daha büyük bir içimizi acıtacak ve ülkemizi üzecek sorunlar ve maliyetler oluşturabilir.” dedi.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar da "İzmir sınırları içerisinde 17 tanımlanmış aktif fayımız var. Şu ana kadar en yüksek olan artçı sarsıntının büyüklüğü 2.7" diye konuştu.

4.0 büyüklüğüne kadar artçılar olabileceğini belirten Tatar, “Bu büyüklükteki bir depremden sonra panik yapmamak gerekiyor. Bunun yanı sıra İzmir'de 6.8- 6.9 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeline sahip faylar var dolayısıyla bizim bir an önce İzmir'de yapı stokuna dikkat ederek, hareket etmemiz önem taşıyor" dedi.

Panik nedeniyle 31 kişinin hastanelere başvurdu. 1’i ağır olmak üzere 3'ünün tedavisi devam ediyor.

DEPREMDE PANİKLE BALKONDAN ATLADI

Deprem sırasında balkondan atlayan ve ağır yaralanan 18 yaşındaki üniversite öğrencisi Efe Altay Saral'ın tedavisi yoğun bakım servisinde devam ediyor. Vücudu, park halindeki otomobille kaldırım arasında sıkışan gence ilk müdahaleyi 112 Acil Servis ekipleri yaptı. Daha sonra Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan genç, yoğun bakım servisine alındı. Efe Altay Saral'ın, Manisa Celal Bayer Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünü öğrencisi olduğu öğrenildi.

Sonraki Haber