Kaybettiğimiz kişiler sonsuza dek yaşayabilir! Şimdiden sevdiklerinizin görüntülerini kaydedin

Kaybettiğimiz kişiler yapay zekâ sayesinde bizimle yaşayabilir! Çılgın iddianın sahibi bilgisayar bilimcisi Pratik Desai, sevdiklerinizin videolarını kaydetmeye çağırıyor.

Bir bilgisayar bilimcisi, bu yılın sonuna kadar insan bilincinin bir bilgisayara yüklenebileceğini öngörüyor ve dünyayı, yaşlı ebeveynlerinin ve sevdiklerinin görüntülerini kaydetmeye çağırıyor.

Dr. Pratik Desai, sevdiklerinize ait yeterli sayıda videoya sahip olursanız, ‘‘sonsuza kadar birlikte yaşama’’ şansınızın yüzde 100 olduğunu söylüyor.

Kendi ChatGPT benzeri sistemini yaratan Desai, bu teknoloji hakkında Twitter’da yaptığı açıklamada ‘‘Bu yıl sonuna kadar mümkün olabilir’’ ifadelerine yer verdi.

Vefat eden yakınlarımız gibi görünen avatarlar tasarlayabileceğiz

Pek çok bilim insanı ChatGPT'nin öncülük ettiği yapay zekâ alanındaki hızlı ilerlemelerin teknoloji için yeni bir altın çağ başlatacağına inanıyor. Ancak dünyanın en büyük beyinleri bu teknoloji konusunda ikiye bölünmüş durumda: Elon Musk ve binden fazla teknoloji lideri yapay zekânın insanlığı yok edebileceği uyarısında bulunarak çalışmaların durdurulmasını istiyor.

Diğer tarafta ise Bill Gates gibi yapay zekânın hayatımızı iyileştireceğine inanan uzmanlar var. Görünen o ki diğer uzmanlar da yapay zekâ teknolojisinin sonsuza kadar yaşamamıza yardımcı olacağı fikrinde. Bu tartışmada Desai de, Gates'in tarafında yer alıyor ve ölmüş sevdiklerimizi bilgisayarda yaşayan avatarlar olarak yeniden yaratabileceğimize inanıyor.

Süreç ölen kişiye ait videoların, ses kayıtlarının, belgelerin ve fotoğrafların dijitalleştirilmesini ve ardından kişi hakkında öğrenebileceği her şeyi öğrenen bir yapay zekâ sistemini beslemek için kullanılmasını içerecek. Sonrasında kullanıcılar tıpkı yaşayan akrabaları gibi görünen ve davranan bir avatar tasarlayabilecek.

Konuştuğumuz kişinin yapay zeka olduğunu anlamayabiliriz

ChatGPT'nin yükselişi, sanal insanlar üzerinde çalışan bir şirketi de geliştirdi. Live Forever adlı proje, taklit etmekle görevlendirildiği kişiyle aynı konuşma ve tavırlara sahip bir VR robotu yaratıyor.

Live Forever'ın kurucusu Artur Sychov Motherboard'a verdiği demeçte, bu teknolojinin beş yıl içinde çıkacağını tahmin ettiğini, ancak yapay zekâdaki son gelişmeler nedeniyle bunun sadece kısa bir süre popüler olacağını ifade ediyor.

Sychov, ‘‘Bu verileri alıp yapay zekâya uygulayabilir ve sizi evinizde ya da NFT dünyanızda bir avatar olarak yeniden yaratabiliriz; böylece insanlar ölümünüzden sonra bile gelip sizinle konuşabilir’’ diyor.

‘‘Biriyle tanışacaksınız ve konuşurken belki de ilk 10 dakika boyunca onun aslında yapay zekâ olduğunu anlamayacaksınız. Amacımız bu.’’

Sonraki Haber