Kaymakamın gönül ilişkisine ceza AYM'den döndü

AYM evli bir kadınla gönül ilişkisi yaşadığı gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine şikayet edilen ve bunun üzerine kademe ilerleme durdurma cezası verilen kaymakamın bireysel başvurusunu kabul etti. Mahkeme yaptığı inceleme sonucunda özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine karar verdi

A.A. isimli kişi kaymakam olarak görev yaparken aynı ilçenin Gençlik ve Spor Müdürlüğünde ilçe müdür vekili olan G.Ş. ile aralarında ilişki olduğuna yönelik G.Ş.'nin eşi Y.Ş. tarafından Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine şikayet edildi.

Bunun üzerine A.A. hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. Şikayet dilekçesinde A.A. ile G.Ş. arasında mesai arkadaşlığından öte bir ilişki olduğu iddia edildi ve hissi yakınlaşma olarak değerlendirilebilecek nitelikte birtakım mesajların ekran görüntüleri dilekçe ekinde sunuldu.

GÖREVİNE YANSIMASININ OLMADIĞINI SAVUNDU

Bahse konu mesaj içeriklerinin varlığını kabul etmeyen A.A.; böyle bir ilişkinin varlığı kabul edilse bile bunun kamu görevine herhangi bir yansımasının ortaya konulmadığını, dolayısıyla disiplin cezası verilmesini gerektiren bir durumun olmadığını belirtti.

İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunca yürütülen disiplin soruşturması sonucu A.A. hakkında 3 yıl süreyle kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildi. Bu cezaya karşı açtığı dava ve daha sonraki istinaf başvurusu reddedilen A.A. ise AYM yoluna gitti.

KARARIN GEREKÇESİ

Bireysel başvuru incelemesini yapan AYM İkinci Bölümü, özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Kararda şöyle denildi:

"Belirtilen disiplin süreci ile idari ve yargısal makamların karar gerekçeleri göz önünde bulundurulduğunda tesis edilen 3 yıl süreyle kademe ilerlemesinin durdurulması şeklindeki disiplin cezasının başvurucu üzerindeki etkisi dikkate alındığında ölçülülük şartını sağlamadığı ve başvurucunun özel hayata saygı hakkı üzerindeki sınırlama neticesinde ulaşılabilecek genel yarar ile başvurucunun kaybı arasında adil bir denge gözetilmediği anlaşılmıştır."

HUKUK VE ADALET DERSİNE YOĞUN İLGİ

AYDINLIK/ ANKARA

Adalet Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının iş birliği doğrultusunda ortaokullarda seçmeli ders olarak müfredata alınan Hukuk ve Adalet dersini tercih eden öğrenci sayısı 1 milyon 147 bin 799’a ulaştı.

Gençlerin özgüven, eşitlik, hukuk, özgürlük, sorumluluk ve adalet bilinciyle yetişmesi için oluşturulan Hukuk ve Adalet dersi, ortaokullarda müfredata alınmıştı. Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre dersi seçen öğrenci sayısı 1 milyon 147 bin 799’a ulaştı.

Öğrencilerde hukuk bilincinin geliştirilerek, hak, özgürlük ve sorumluluklarının farkında olan adil bireyler yetiştirilmesini sağlamak amacıyla hayata geçirilen ‘Türkiye'de Adalete Daha İyi Erişim İçin Koruyucu Hukuk Uygulamalarının Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında hazırlanan Hukuk ve Adalet dersi 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren 6’ncı ve 7’nci sınıflarda seçmeli ders olarak okutuluyor.

DERS KİTABI 4 ÜNİTEDEN OLUŞUYOR

Ders kitabında, “Yaşamımızda Hukuk ve Adalet”, “Haklarımız ve Sorumluluklarımız”, “Hukuki Sorunlarımız” ve “Hukuki Çözümlerimiz” başlıklı 4 ayrı ünite yer alıyor. Ders kapsamında hukuk, adalet, hak ve sorumluluk gibi kavramlar ile hukuki sorunlar ve çözüm yolları üzerinde duruluyor, öğrencilere CİMER, UYAP gibi uygulamalar hakkında bilgi veriliyor. Kitapta adalet, eşitlik, duyarlılık, özgüven, sorumluluk, barış, tarafsızlık, özgürlük, dürüstlük gibi değerlere vurgu yapılıyor. Öğrenciler tarafından ilgi gösterilen Hukuk ve Adalet Dersi bugüne kadar 1 milyon 147 bin 799 öğrenci tarafından tercih edildi.

Sonraki Haber