Kayseri Şeker görevini yapmıyor mu?

Kayseri Şeker Eski Denetim Komite Üyesi Metin Demircan, Kayseri Şeker'in stokçuluk yaparak enflasyonu artırdığını ileri sürdü. Demircan, “7 ayda 245 bin ton yerine 30 bin tona yakın şeker arz edildi.” dedi.

Kayseri Şeker Fabrikası, geçen yıl “Şekere zam gelmeli”, “Şekere yüzde 52 zam yapılması lazım”, “Ocak ayında şekere yüzde 25 zam gelecek”, “Şubat ayında yüzde 12 zam gelebilir”, “Ülkede şeker eksik üretildi”, “Pancar yeterince üretilmedi”, “Şeker yok, ithalat açılmalı” gibi söylem ve haberler yaydı. Ayrıca mart ayına kadar şeker arzını kısarak şeker fiyatlarında yüzde 500’lere varan spekülatif fiyat artışlarına yol açtı. Peki, Kayseri Şeker Fabrikası yönetimi, bu yıl da tam seçim zamanı benzer bir senaryoyu mu planlamaktadır?

Sürekli rekor borçlarla anılan, geçen günlerde Kızılay şeker skandalına ve birçok usulsüzlük ve yolsuzluklara adı karışan Kayseri Şeker, bu yıl da şeker arzını keserek şeker fiyatlarında, dolaylı olarak da gıda ve genel enflasyonda ani yükselişlere sebep olarak ülkeyi seçim sathında kaosa sürüklemek mi istiyor?

“Kristal şeker” diye tabir edilen ürün tek başına kullanılmasının yanında 5 bin farklı mamulde hammadde olarak kullanılmaktadır. Şeker fiyatlarındaki her yüzde 10’luk artış, gıda enflasyonunu yüzde 6, genel enflasyonu yüzde 4 seviyesinde artırmaktadır. Şeker ayrıca hayvan yeminden alkole, kozmetik sektöründen sigaraya kadar binlerce alanda hammadde olarak kullanılmaktadır.

METİN DEMİRCAN

7 AY GEÇTİ 30 TON VERDİLER

Ülkemizde yıllık ortalama 2 milyon 600 bin ton şeker üretilip ve hemen hemen aynı oranlarda tüketilmektedir. Şeker mamulü kotalı üretilen bir üründür.

Ülkemizde aylık ortalama 200 bin ton civarında şeker tüketilmektedir. Kış ve yaz aylarına göre bu oran yüzde 5 eksi artı oynamaktadır. Şeker fabrikaları arz güvenliğini sağlamak için kotasına göre aylık belli oranlarda şekeri piyasaya arz ederler.

Kayseri Şeker Fabrikası bu dönem ürettiği 430 bin ton şekerden, üretim takviminin başlamasından 7 ay geçmesine rağmen piyasaya 30 bin tona yakın şeker arz etmiştir. Piyasa fiyatları aylardır 18-19 TL bandında seyrederken Kayseri Şeker 21-22 TL bandında fiyat isteyerek şekerini satmamış, hatta ürettiği şekerin 100 bin ton gibi bölümünü kiralık olarak tuttuğu 3 depoya sevk etmiştir. Şeker arz güvenliği için aylık ortalama 35 bin ton, 7 ayda toplam 245 bin ton ortalama şeker sevk etmesi gereken Kayseri Şeker, stokçuluk yaparak diğer fabrikaların elindeki şekerin bitmesini veya azalmasını beklemektedir. Ülke şeker üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini elinde bulunduran Kayseri Şeker, nisan ayında diğer fabrikaların stoklarının azalması ile birlikte, şeker sektöründe tekel konumuna geçerek şeker fiyatlarında tıpkı geçen yılki gibi spekülatif hareketlere sebep olmak, gıda enflasyonu başta olmak üzere genel enflasyonu hızla yükseltmek istemektedir.

Seçim öncesi ve sonrası kaosa sebep olacak olan Kayseri Şeker Fabrikası yönetimi burada neyi amaçlamaktadır?

Kayseri Şeker Fabrikası’nı borca batıran Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay’ın milletvekilliği adaylığı için Meral Akşener’le görüştüğü öğrenilmişti. 31 Ocak 2023.

Sonraki Haber