Kayseri Şeker kuruluna çiftçi katılmadı

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Olağan Mali Genel Kurulu dün toplandı. 28 bin ortaklı kooperatifin genel kuruluna çiftçi katılımının az olduğu gözlendi

FETÖ soruşturmaları ve yolsuzluk iddialarıyla sık sık gündeme gelen Kayseri Şeker’in Olağan Mali Genel Kurulu, Kayseri Şehir Stadyumu’nda toplandı. Kurul öncesi köy köy gezerek çalışma yapılmasına rağmen, kurula katılan kişi sayısı 5 bin kişiyi geçmedi, salonun yarısı boş kaldı. Kooperatifin üye sayısı ise 28 bin.

Aydınlık’a gelen bilgiye göre fabrikada çalışan 2 bin 450 personel, dün idari izinli sayıldı, katılım zorunlu tutuldu. Ayrıca personele , ‘yanlarınızda 3-5 kişi getirin’ çağrısı yapıldı. Kurul girişinde atılan imza sayısı ise 8 bin 700. Çok sayıda çiftçinin imzayı atıp salondan ayrıldığı gözlendi. Çiftçiler, ‘kotamız kesilmesin’ diye imza attıklarını belirttiler.

Bu arada kurul öncesi yönetime muhalif olan ‘Biz Çiftçiyiz Grubu’, kurula katılmayacaklarını açıklamıştı.

SEÇİMDEN NEDEN KAÇTINIZ?

Biz Çiftçiyiz grubu tarafından önceki gün yapılan açıklamada fabrikanın borç batağına sürüklendiği belirtildi.

Kayseri Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’ın, Mali Genel Kurula daveti ‘buna er meydanı derler’ diyerek yaptığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Sayın Akay, burası Mali Genel Kurul ve ortada seçim yok. Gönlünüzde güreşmek vardıysa Konya Şeker gibi seçimli Mali Genel Kurul yapmaktan neden kaçındınız? Çiftçi borçtan, kavgadan yorulmuş, malı para etmemiş, ekonomisini ve şimdiden kışını nasıl geçireceğini, borçlarını nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor. Biz Çiftçiyiz hareketi olarak, hodri meydan diyoruz. Alın seçim kararını ancak o zaman ‘buna er meydanı’ diyelim.”

BORÇ 11 MİLYAR

Onaylanmış ve yayımlanmış raporlara göre 31 Ocak 2024 tarihi itibariyle fabrikanın toplam borcunun 11 milyar 706 milyon 311 bin 854 liraya yükseldiği belirtilen açıklamada son 7 yılda ödenen faizin ise 2 milyar 204 milyon TL olduğu belirtildi.

Açıklamada şunlar belirtildi: “Çiftçi kardeşlerimiz, Sayın Akay’a soralım, Kayseri Şeker’i bu kadar kolay borçlandırıp faiz batağına sürükleyenler şahsi bütçe ve harcamalarında böyle kontrolsüz bir faiz ve borçlanma yapmışlar mıdır? Konu çiftçinin malı olan, ülkemizin ilk 100’üncü sıralamasında olan Kayseri Şeker olunca har vurup, harman savuruyorlar. Hükümet yöneticilerinin bile ilk gündemi ekonomik tasarruf tedbirleri iken Kayseri Şeker, keyfe keder yaptığı işlerle gündemden düşmüyor. Hep birlikte kötü gidişata ‘dur’ deyip, fabrikamıza ve tüm kazanımlarımıza sahip çıkacağız.

İSRAFA DEVAM

“Çiftçi olmayan, atama ile memur olarak gelen, sonra her yolu mubah sayıp koltuğu bırakmayan Sayın Akay ve ekibi, bizim halimizi bilemez. Bilemediği için borç batağında olan fabrikayı, fütursuzca borçlandırmaya devam ederek ek mali yük getirecek PANFEST şenliği yapıyor, tencere tava ya da birtakım hediyeler dağıtıyor. Kendi bekaları ve koltuklarını koruyabilmek adına Mali Genel Kurula çiftçiyi getirmek için yakıt, servis taşıma ve organizasyonlar yaparak israfa devam edenler, ayrıca Genel Kurula gelemeyen ve gelmek istemeyenlerin de haklarına girmiş olmuyor musunuz?

“Kıymetli çiftçi kardeşlerimiz ve paydaşlarımız. Tabii ki genel kurula katılmak, soru önergeleri vermek istiyoruz. Genel kurullar tartışma alanı ve bütünü görme günüdür. Ancak keyfi hukuk uygulamalarıyla baskıcı, kalkınmadan uzak rant ve borçla vesayet üreten bir kabusa dönüşmüştür.

“İnsanlığın ve şehir hayatının tarıma dolayısıyla çiftçiye muhtaç olduğunun ve öneminin anlaşıldığı bir asırda, Kayseri Şeker’in kuruluş amacına uygun ve kooperatifin güçlü ve demokratik bir anlayışla kavgadan ve gerginlikten uzak, farklılıkların birbirine tahammül ettiği yönetim anlayışıyla yapılacağı günler hayali ve temennisiyle, herhangi bir gerginliğe sebebiyet vermemek adına tüm bölge istişareleri sonucunda Genel Kurula katılmama kararı verdiğimizi tüm çiftçilerimizle paylaşıyoruz.”

Sonraki Haber