Kayseri Şeker seçime gidiyor: Borç batağından çıkış fırsatı

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi önümüzdeki hafta seçime gidiyor. Mevcut yönetim hakkındaki ‘FETÖ’ iddiaları devam ederken, Kooperatif’in borç batağına sürüklenme süreci de gündemdeki yerini koruyor. 11 yıllık Kayser Şeker skandalına Aydınlık mercek tuttu…

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi, 7 Temmuz Çarşamba günü Genel Kurul’a gidiyor. Genel Kurul’da mevcut başkan Hüseyin Akay ile Erkan Öztürk’ün grupları yarışacak. Seçim öncesi Başkan Hüseyin Akay’ın 11 yıllık karnesi bir kez daha gündeme geldi. Başkan Akay, Kooperatif’i borç batağına sokmakla suçlanırken, FETÖ ile iltisaklı olmaktan hakkında başlatılan soruşturmanın da sürdüğü öğrenildi.

İşte Akay ve yönetimi hakkındaki dikkat çeken iddialar…

AKAY'I FETÖ MÜ GETİRDİ?

2010 yılına kadar Kayseri Pancar Kooperatifi yönetiminin başında Vedat Ali Özışık bulunuyordu. 2010 yılı Kasım ayında, “Ergenekon’un İç Anadolu Kasası” iddiasıyla Özışık yönetimine yapılan operasyonla, yönetim düşürüldü. Yerine kayyım olarak Hüseyin Akay atandı. Fakat Hüseyin Akay yönetimini kayyım olarak atayan özel yetkili Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman İnce, özel yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Dündar Örsdemir, mahkeme üyeleri Haydar Kol ve Kadir Kayan ile Vedat Ali Özışık yönetimini deviren özel yetkili savcı Cemil Tuğtekin, FETÖ’den tutuklanarak cezaevine gönderildi.

AKAY VE YÖNETİCİLERİNEFETÖ OPERASYONU

Yozgat Boğazlıyan Cumhuriyet Başsavcılığı, 5 Ağustos 2016'da Kayseri Şeker Fabrikası'nda Başkan Hüseyin Akay ve 16 üst düzey yönetici hakkında ‘FETÖ’ye üye olma’ gerekçesiyle soruşturma başlattı. Aynı tarihte operasyonla 6 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların arasında Fabrika Genel Müdürü Levent Benli, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özoğul ve Boğazlıyan Entegre Tesisi Müdürü Bilal Karaköse tutuklandı. Davalar devam ederken Kayseri Şeker Fabrikası’na 28 Eylül 2016 tarihinde ikinci bir FETÖ operasyonu yapıldı. Bu operasyonda da 22 kişi gözaltına alındı. Sanıklara, Kayseri Şeker Fabrikası'nın entegre tesislerinde usulsüzlük yaptığı ve himmet adı altında para toplayarak FETÖ´ye sistematik şekilde finansman sağladığı suçlamaları yönetildi.

FETÖ’CÜ MÜDÜRE KEFİL OLDU

Levent Benli’den sonra genel müdürlüğü devralan Osman Canıtez’in tutuksuz yargılandığı davanın son celsesi ise 21 Nisan 2021’de görüldü. Kayseri 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Canıtez'e "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Davada, Osman Canıtez lehine Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’ın tanıklık yapması dikkat çekti.

BORÇ İDDİALARI YARGIDA

Diğer yandan üretim ve vergi rekorları kıran Kayseri Şeker Fabrikası'nın, iki yılda neredeyse kapanmanın eşiğine geldiğini Aydınlık Gazetesi daha önce dile getirmişti. Ekonomist Zeki Karahüseyin’in hazırladığı Kayseri Şeker Fabrikası Finansal Analizi raporuna göre; fabrikanın borcu 3 yılda 3.3 katı arttı. 1 Mayıs 2017-30 Nisan 2018 döneminde 752 milyon olan borç, 1 Mayıs 2018-30 Nisan 2019 döneminde 2.1 milyar liraya, 1 Mayıs 2019-30 Nisan 2020 döneminde 2.44 milyara yükseldi. 31.01.2021 tarihinde Kayseri Şeker Fabrikası'nın 3 milyar 205 milyon TL borcu olduğu da Sermaye Piyasası Kurulu raporlarında kayda geçti.

Üreticiler, Kayseri Şeker Fabrikası'nın kötü yönetim nedeniyle borç batağında olduğu belirterek ekmek kapılarının kapatılmaması için Cumhurbaşkanı’na “denetim” çağrısında bulundu. Başkan Adayı Erkan Öztürk ve Üye Mahmut Çeçen ise Kayseri Şeker'in borç iddialarını yargıya taşıdı. Öztürk, Aydınlık'a yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Akay, sahte belgeler, sahte banka kayıtları gerekçe gösterilerek getirilmişti. O zamanki FETÖ yapılanmasının amacı fabrikayı ele geçirmek ve geçirmişlerdi. Gerek başkan gerek üst düzey yöneticilerin FETÖ bağlantıları savcılığa suç duyurusu yapmama yetmektedir. Ama benim için en önemli sebep fabrikanın şu an devasa büyüklükteki borcudur. Zira 2017 yılında borçsuz olan fabrikanın 2020 yılında iki buçuk milyar borca ulaşması zaten imkansız bir şeydir. Bu borca 3 yıl gibi bu borca ulaştı fabrika. Çıktığı programda da başkan borcu kabul etti. Ben de buradan geçimini sağlayan 80 bin çiftçi adına ve kamu menfaatleri adına savcılığa suç duyurusunda bulunmam gerekmekte idi."

AKAY İDDİALARA BÖYLE YANIT VERDİ

Gazetemizde yer verdiğimiz iddialar üzerine Kayseri Şeker yönetiminin davetiyle geçen kasım ayında fabrikaya gittik. Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay sorularımızı cevapladı. Akay, borç batağı iddialarıyla ilgili olarak, borçların, ticari politikalarının bir sonucu olduğunu belirtti. Kayseri Şeker’in kredi notunun A2 ve A- şeklinde değerlendirildiğini, bu nedenle uzun vadede borçlanma ve yatırım yapılabileceğini kaydeden Akay, "30 Nisan 2020’de çıkarılan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayınlanan bilançosunda 2.4 milyar borcunun olduğu bir gerçek ama bu Kayseri Şeker’in altından kalkamayacağı bir borç içerisinde olduğu anlamına gelmiyor. Yapılan ticari bir politikanın sonucuyla oluşan bir durum." dedi.

Hakkında açılan FETÖ soruşturması ile ilgili olarak da "Türkiye’de pek çok kişi FETÖ soruşturması geçirdi. Bizim hakkımızda da şirkete zarar vermekten dolayı işten çıkarılanların husumeti doğrultusunda soruşturma yapıldığı doğrudur." diye konuştu.

‘AKAY’IN BAŞKANI FETÖ ABİSİ’ İDDİASI

Pancar alım kampanyası sebebiyle muvakkat olarak 9 ay boyunca Kayseri Şeker Fabrikası'nda çalışan sendikalı 13 işçiye, yeni dönem başlamasına rağmen işbaşı yaptırılmadığını Aydınlık daha önce gündeme getirmişti. Aydınlık'a konuşan mağdur işçilerden biri, Hüseyin Akay yönetiminin kendilerine yakın bir isim olan İbrahim Dayı'yı sendika başkanlığına getirdiğini belirtti. Şeker işçisi, İbrahim Dayı hakkındaki FETÖ iddialarını Aydınlık'a şöyle anlattı:

-Sendika Başkanı, işçileri Zaman Gazetesi’nin sponsorluğunda geziye götürdü. Ben giden arkadaşlar ile konuşuyorum. Diyorlar ki; "Vallahi billahi biz nereye gittiğimizi bilmiyorduk. Oraya gittikten sonra öğrendik."

-15 Temmuz'dan önce fabrika yöneticileri, İbrahim Dayı’ya hem sendikadan maaş alabilmesi hem de emekli maaşını alabilmesi için emekli olmasını tavsiye etti. Dayı, tekrar seçilemeyeceğini düşünerek bunu reddetti. 15 Temmuz'dan bir hafta sonra bunu destekleyen müdürlerin hepsi FETÖ'den tutuklandı. Dayı da apar topar hemen gitti, emeklilik ikramiyesini aldı.

-Dayı, Sendika Başkanı olmadan önce Boğazlıyan Şeker Fabrikası'nda elektrik ustabaşıydı. O dönemin işletme müdürü Bilal Karaköse, FETÖ'den tutuklandı. Onunla birlikte, işçileri terfi ve kadro vaadiyle sohbete götürüyorlarmış. Bana da gidenlerden biri söyledi. Gidenlerin birçoğu terfi ve kadro aldı. Normalde şahıs usta olduğu için ona usta denmesi lazım. Herkesin ustam diye hitap etmesi gerekirken abi diyorlardı. Meğerse FETÖ abisiymiş.

Sonraki Haber