Kayserili imalatçı firmaları ziyaret ettik: İhracat değil de biz patlamazsak iyidir
Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Heyeti geçen günlerde, Kayseri’de bir dizi ziyarette bulundu. Kayseri Serbest Bölgesi'nde düzenlenen ziyaretlere bir grup gazeteci ile birlikte EVSİD Başkanı Talha Özger'in davetlisi olarak biz de iştirak ettik. Ziyaretler sırasında, ağırlıklı olarak ihracata çalışan bu şirketlerin sahiplerine piyasalardaki gelişmeleri, döviz kurlarındaki artışın ihracatlarını atırıp artırmadığını sorduk. Bölgede fırın üretimi yapan ve birçok markaya tedarik sağlayan firmanın yönetim kurulu başkanı, ham madde konusunda sıkıntı yaşadıklarını, dövizin artması sonucu enerji maliyetlerinin de artmasını beklediklerini söyledi. Ham maddedeki durumdan dolayı stoklu çalışmak zorunda kaldıklarını kaydeden firma sahibi İbrahim bey, “Kurun artışının havaleli ürün yapanlara bir faydası oldu o kadar. Kurun böyle artmasının kimseye fayda sağlamaz” dedi.
10 BİRİM ARTIŞ İHRACATA BİR YAZIYOR
Tencere üretimi yapan Murat bey de, sac ve nakliye fiyatlarının yükselmesi yüzünden maliyetlerinin arttığını belirtti. Kur artışına yönelik sorumuzu cevaplandıran Murat bey, “Kurun on birim artması ihracata bir birim artı yazıyor. Satın alımlarımızın yüzde 90'ı dolarla. Az da olsa artı yazıyor ama Allah'a emanet alıp satıyoruz” ifadelerini kullandı. Ütü masası üretimi yapan Mustafa bey ise, ham madde fiyatlarının yüzde 100 oranında artmasından şikayet etti. Maliyetlerinin katlandığına değinen Mustafa bey, “Kur artışı görünürde fayda sağlıyor ama kutu fiyatları mesela, bana tedarik sağlayan üretici öngöremediği için yüzde 10 yerine 20-25 zam yapıyor. İhracat değil de biz patlamazsak iyidir” diye konuştu. Ankastre ürünlerin imalatını yapan Ahmet bey ise, kur artışı sayesinde ithalatın azaldığını ve yerlilik oranlarının yüzde 80'leri bulduğunu belirterek, “Reel kur artınca yani TL değerlenince ithalat artıyordu ama şimdi dengelendi” dedi. Fırın üreticisi Rahmi bey de, yüzde 100 oranında ihracata çalıştıklarını not ederek, şunları aktardı: “Satıyoruz yerine koyamıyoruz. Para mı kazanıyoruz, kazanmıyor muyuz belli değil. Bir defa nakliye yok. Kurun artışı hiçbir fayda sağlamadı. Girdilerin yüzde 70-80'i ithal. En az yüzde 40 asgari ücrete zam yapılması lazım. Talep azalacak, kimsede para olmayınca alamayacak, enflasyon düşecek, cari açık azalacak...”
ÖZGER: LOJİSTİĞİ AVANTAJA ÇEVİRELİM
Ziyaretlerin ardından gazetecilere bir değerlendirme yapan EVSİD Başkanı Talha Özger, Anadolu’nun ev ve mutfak eşyaları sektörü için büyük önem taşıdığını vurguladı. Sektörün 2020 yılında 2.6 milyar dolar ihracat geliri sağladığını anlatan Özger, 2021 yılı sonu hedefinin ise 3.4 milyar dolar olduğunu belirtti. Özger, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle'nin açıkladığı 300 milyar dolar hedefi kapsamında, kendi sektörlerinin de ihracatlarını iki katına çıkarma imkanları olduğunu not etti. Tedarik zincirlerinin değişim sürecine girdiğini belirten Özger, şunları aktardı: “Uzakdoğu’dan nakliye fiyatlarının yüksek olması ve oradan ürünün temin edilememesi gibi sıkıntılardan kaynaklı olarak tedarik zincirleri değişiyor. Satın alıcılar alternatif rotalar oluşturmaya başladı. Türkiye olarak lojistik sorunu her ne kadar bizim için de problem yaratsa da bunu avantajımıza çevirebileceğimiz bir noktadayız.” Sohbetimiz sırasında Özger'e kurdaki artışı sorduğumuzda, ihracatçının her zaman belli bir dengede ve enflasyon artışına paralel yükselen bir kurdan yana olduğunu sözlerine ekledi.