Kaza orucu varken nafile oruç tutulur mu? Kaza orucuna niyet

Allah (c.c), kitabımız olan Kuran-ı Kerim'deki ayetlerinde bazı günlerin diğer günlerden muhakkak daha üstün olduğunu buyurmaktadır. Müjdelenen bu ayetlerdeki günlerden faydalanmak isteyen kimseler ibadetlerini oruç ile taçlandırmak isteyebilir. Peki kaza orucuna nasıl niyet edilmeli?

Kaza orucuna nasıl niyet edilir? Kaza orucu varken nafile oruç tutulur mu?

Başta kandil günleri ve mübarek üç aylar olmak üzere Allah katında çok üstün olan bu günlerden istifade ederek günlerini ibadetle geçirmek isteyen Müslüman kimseler oruç tutmaya yönelebilmektedir. Bu konuyla ilgili en çok kafa karıştırılan konu ise kaza orucu varken kişinin borç olan kaza oruçlarına mı yoksa nafile oruç ibadeti için mi niyet etmesi gerektiğidir. Bazı dini kaynaklarda geçen tavsiyelere göre orucun hem kazaya hem de nafile olarak niyet edilmemesi yönündedir.

Her iki oruca da aynı anda niyet etmenin uygun kaçmayacağı belirtilen kaynaklarda farz olan kaza oruçlarını tutmanın nafileden önce geldiği yer almaktadır. Dolayısıyla kişi ilk önce kazası varsa kaza oruçlarını tutmalı, onları bitirdikten sonra nafile oruçlara devam etmelidir.

Bu aylarda esas olan şey; bu mübarek günleri oruçlu geçirmektir. Nafile yerine kaza orucu tutulduğu zaman bu demek değildir ki sevabım daha az olur. Bu esnada niyet önemlidir, sevabı en çok olan amelin yalnızca Allah rızası için ihlaslı bir şekilde yapılanın olduğu unutulmamalıdır.

KAZA ORUCUNA NİYET NASIL OLMALI?

Herhangi bir nedenden dolayı farz olan orucunu tutamamış olan kişiler, ilk olarak normalde tutması gerekip de tutmadığı bu günlerin sayısını belirlemeli, daha sonra da oruç tutmanın yasak olarak görüldüğü bayram günlerinin haricindeki günlerinde kaza etmeleri gerekmektedir. Kaza oruçlarına niyet olarak da “Üzerimde borç olan ilk orucun kazasına...” diye niyet edilmesi uygun olabilmektedir.

Sonraki Haber