Kazakistan cephesi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’le telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatının Kazakistan’a desteğinin altını çizdi.

Kazakistan’da yeni hükümetin bir an önce kurulmasını ve gerginliğin kısa sürede sona ermesini temenni eden Erdoğan, Kazakistan halkının karşılıklı güven ve diyalog çerçevesinde sorunları aşacağına inandığını bildirdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Kazakistan yönetiminin bu krizin üstesinden geleceğine yönelik inancımız tamdır.” ifadelerine yer verildi.

AVRASYA’DAN DESTEK

Türk Devletleri Teşkilatı da yayınladığı açıklamayla Kazakistan yönetimine güven vurgusu yaptı. Açıklamada “Kazakistan hükümetine ve halkına ihtiyaç duyabilecekleri desteği vermeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz.” denildi.

Rusya’dan da Kazkistan’a destek açıklamaları geldi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov “Dışarıdan müdahale edilmemesi önemli” derken, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Tokayev’e olan desteklerini bildirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin olayların Kazakistan’ın iç meselesi olduğunu belirterek Kazakistan makamlarının sorunu gerektiği gibi çözeceğine güvendiklerini kaydetti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Saeed Khatibzadeh düzenlediği basın toplantısında yabancı güçlerin Kazakistan’ı karıştırmak istediğini vurguladı. Suriye Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, “Kazak hükümetinin bu konuda mevcut sorunlardan çıkış yolu bulabilecek, güvenlik ve istikrarı geri getirebilecek adımlarını takdir ediyoruz.” denildi. Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko katıldığı bir TV programında “Kazakistan’ı NATO’ya vermeyeceğiz” ifadesini kullandı.

ABD UKRAYNA’DA DESTEK İSTEDİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kazak mevkidaşı Muhtar Tileuberdi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Blinken görüşmede “barışçıl ve insan haklarına dayalı bir çözüm beklediklerini” dile getirdi. Blinken ayrıca, “Rusya’nın saldırganlığına yanıt olarak Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne destek de dâhil olmak üzere Avrupa’da istikrarı teşvik etme” önceliklerini de gündeme getirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Jan Psaki ise Kazakistan’ın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütünden (KGAÖ) asker talep etmesine ilişkin, “Kazakistan’ın bu talebinin içeriğine ve bunun meşru olup olmadığına ilişkin soru işaretlerimiz var” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Kazakistan’a gönderilen KGAÖ yardımının “kaçınılması gereken hatıraları canlandırdığını” söyledi.

VATAN PARTİSİ'NDEN TAM DESTEK

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Prof. Dr. Semih Koray gazetemize şu açıklamayı yaptı: “Kazakistan’da çökmekte olan Atlantik sisteminin başarısızlığa mahkûm bir hamlesiyle karşı karşıyayız. Kazakistan devleti ve milleti, Türkiye, Türk dünyası ve Avrasya’nın desteğiyle bu tertibi boşa çıkaracaktır.”

CHP AMERİKANCI KALKIŞMADAN YANA

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Kazakistan’daki olayları “insanlık mücadelesi” olarak nitelendirerek göstericilerin yanında olduklarını belirtti. Özkoç özetle şunları söyledi: “Eylemler, Kazakistan’da LPG’ye gelen zam nedeniyle başladı. Millet demokratik hakları için ‘bu hükümet bizi yönetemiyor’ dedi. Şu anda da haklarını savunmaya çalışıyorlar. Emeğinin karşılığını alamayanların yanındayız. Bu mücadele insanlık mücadelesidir. Sömürülenden yana tavır koyacağız, sömürenin de karşısında olacağız.”

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu, partisinde düzenlediği basın toplantısında kalkışmadaki ABD rolüne hiç değinmezken Rusya ve Çin’in dünyaya açılmak için Türk coğrafyasını hedef aldıklarını vurguladı.

Sonraki Haber