Kazakistan Dışişleri Bakanlığı:Kazakistan ülke dışında eğitilmiş terör gruplarının silahlı saldırganlığıyla karşı karşıya

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı ülkede yaşanan olaylarla ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Kazakistan'ın ülke dışında eğitilmiş terör gruplarının silahlı saldırganlığıyla karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı ülkede yaşanan olaylarla ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Kazakistan'ın ülke dışında eğitilmiş terör gruplarının silahlı saldırganlığıyla karşı karşıya olduğu ifade edildi.

5 Ocak 2022'de Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev'in kararnameleriyle ülkenin tamamında olağanüstü hal ilan edildi.

İlk olarak, sakinleri sıvılaştırılmış gazın perakende fiyatlarında indirim talep eden Mangystau bölgesinde gösteriler başladı. Buna cevaben, Devlet Başkanı adına Hükümet, fiyatları düşürmek için derhal önlemler aldı ve sosyal açıdan önemli gıda ürünleri, yakıt ve kamu hizmetleri için fiyat artışlarına moratoryum getirdi.

Protestoların ilk günlerinde gözaltına alınanların tamamı serbest bırakıldı.

Ancak, diğer büyük şehirlerdeki gösteriler ayaklanmalara ve hükümet binalarına saldırılara dönüştü.

Ayrıca Almatı kentindeki olaylar – idari ofislere ve askeri tesislere saldırılar, havaalanının ele geçirilmesi ve yabancı yolcu ve kargo uçaklarının rehin alınması – faillerin yüksek düzeyde hazırlık ve koordinasyonuna tanıklık ediyor. Analiz, Kazakistan'ın ülke dışında eğitilmiş terörist grupların silahlı saldırganlığıyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Durumun keskin bir şekilde ağırlaşması ışığında, Cumhurbaşkanı Tokayev Kazakistan Cumhuriyeti Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevini üstlendi ve Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (CSTO) üye ülkelerinden operasyonun yürütülmesinde askeri yardım sağlamalarını istedi. terörle mücadele operasyonu.

Olağanüstü hal, kamu güvenliğini ve hukukun üstünlüğünü korumayı amaçlayan bir dizi önlemi içermektedir. Kanun uygulayıcı kurumlar ve Kazakistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, yasa dışı eylemleri durdurmaya yetkilidir.

Aynı zamanda, devlet, çok ırklı ve çok inançlı halkımızın tüm temsilcilerinin hak ve menfaatlerinin yanı sıra, diplomatik birliklerin temsilcileri ve gazeteciler de dahil olmak üzere ülkedeki yabancı vatandaşların güvenliğini sağlamaya devam edecektir. Yabancı yatırımları ve yabancı şirketlerin işletmeleri korunacak.

Kazakistan Cumhuriyeti, insan hakları alanındaki uluslararası yükümlülüklere uymayı ve Cumhurbaşkanı Tokayev tarafından uygulanan "Dinleyen Devlet" kavramı çerçevesinde reformların seyrini sürdürmeyi taahhüt eder.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, ikili ve çok taraflı işbirliğinin tüm güncel konularında uluslararası ortaklarla sürekli temas halindedir.

Sonraki Haber