Kazakistan'a 4 bine yakın yabancı asker konuşlanacak

Protestoların devam ettiği Kazakistan'a, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü bünyesindeki ülkeler 4 bine yakın asker konuşlandıracak.

Orta Asya ülkesi Kazakistan'da bir süredir devam eden protestolar, göstericilerin askeri merkezleri basarak silah elde etmesi sonucu şiddet olaylarına dönüştü.

Protestolarda onlarca kişi hayatını kaybederken, Kazakistan yönetimi başta Rusya olmak üzere Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nü ülkedeki gerilime müdahil olmaya çağırdı.

Dün akşam saatlerinde toplantı yapan örgüt, Kazakistan'a asker gönderme kararı aldı.

Güvenlik kaynaklarının aktardığı bilgilere göre, Kazakistan'a yabancı güçlerin göndereceği asker sayıları şu şekilde:

- Rusya: 3 bin

- Belarus: 500

- Tacikistan: 200

- Ermenistan: 70

Örgüte üye Kırgızistan'ın Kazakistan'a asker gönderme konusunda kararsız olduğu göze çarpıyor. Kırgızistan'da, Kazakistan'a asker gönderilmesine karşı çıkan protestolar olduğu dikkat çekmişti. Bu kapsamda Kırgızistan'ın "yeterli askere sahip olmadığı" ifadesiyle, Kazakistan'a asker göndermekten kaçınabileceği öne sürülüyor.

KOLEKTİF GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖRGÜTÜ NEDİR?

Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) 7 Ekim 2002 tarihinde Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus ve Ermenistan ortaklığında kuruldu.

Söz konusu askeri ittifakın temelleri, 15 Mayıs 1992 tarihinde Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te imzalanan antlaşma ile atıldı. Esasen bu örgüt, daha önce Rusya'nın silahlı kuvvetlerinin kuruluşu sırasında yayınladığı bildiride fikri zeminini oluşturmuştu.

Antlaşmanın taraf ülkelerinden Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya ve Tacikistan'ın devlet başkanları 7 Ekim 2002 tarihinde, bu antlaşmayı bir askeri örgüte dönüştürdü.

NATO benzeri bir teorik anlayışla inşa edilen örgütün üyeleri, üye ülkelere gerçekleştirilecek bir saldırının tüm ülkelere gerçekleştirilmiş sayılacağını, üyelerin başka askeri ittifaklara dahil olamayacağını taahhüt etti. Örgütün tamamı eski Sovyet ülkelerinden oluşurken, son yıllarda İran'ın da örgüte üye olabileceği değerlendirilmektedir. Sırbistan da örgütte gözlemci olarak yer almaktadır.

Kaynak: Mepa News

Sonraki Haber