Kazakistan’da protestolar: Aydınlık Gazetesi Dış Haberler Editörü Özgür Altınbaş değerlendirdi

Aydınlık Gazetesi Dış Haberler Editörü Özgür Altınbaş, Kazakistan’daki protestoları, hükümetin istifasını ve son durumu değerlendirdi. @AltinbasOzgur twitter kullanıcı adıyla da twitter da değerlendirmelerde bulundu.

Aydınlık Gazetesi Dış Haberler Editörü Özgür Altınbaş, Kazakistan’daki protestoları, hükümetin istifasını ve son durumu değerlendirdi.

PROTESTOLARIN SEBEBİ SADECE LPG FİYATLARI DEĞİ

Kazakistan'daki olayların LPG fiyatlarının iki katına çıkarılmasıyla başladığını belirten Altınbaş, fiyatların geri alınmasından sonra eylemlerin azalmadığını belirtti:

2 Ocak gününde Kazakistan’da taban fiyatların kalkması sonucunda 60 tenge olan LPG fiyatı 120 tengeye yani iki katına çıktı.

Bu olayların fitilini ateşledi. Binlerce kişi başta janoozu kentinde bu kentin özelliği petrolün merkezi olan bir yer- protestolar başladı. Ardından protestolar Doğu’ya Almatı’ya sıçradı. Almatı Kazakistan’ın en kalabalık kenti. Orada binlerce kişi sokağa çıktı. Dün akşama kadar geldiğimizde Tokayev komisyonla görüştükten sonra fiyatlar eski haline getirildi. Toplumun ihtiyacı olan ürünlerde de indirimin gidilmesine dair karar çıktı. Fakat gösteriler durmadı. Almatı’da belediye binasına girdi protestocular. Burada sadece akaryakıt fiyatlarıyla ilgili bir şey olmadığını görüyoruz.

2011’de aynı şekilde bu şekilde bir protesto başlamıştı. Ve 14 kişi hayatını yitirmişti. Kazakistan’da bu tarz protestolara rastlamasak da böyle bir geçmişi var. Kazakistan’daki sosyal eşitsizlik bu durumu tetikledi.

BATI HER TOPLUMSAL HAREKETİ TURUNCU DEVRİME ÇEVİRMEK İSTİYOR

Batı'nın müdahalesi var mı sorusunu yanıtlayan Altınbaş Batı'nın her zaman Rusya, Çin ve Avrasya hükümetleriyle arası iyi olan hükümetleri turuncu devrimle devirmek istediğini fakat Kazakistan'ın Rusya'yı müttefik olarak gördüğünü ve Ukrayna'daki gibi bir durumun uzak bir süreç olduğunu ifade etti:

Batı’nın bir müdahalesi var mı sorusuna Arap Baharı ve Ukrayna’yı da katarsak Rusya ve Çin ile ilişkileri iyi olan hükümetleri devirme girişimlerini görüyoruz. En önemli nokta Kazakistan’ın Rusya açısından çok önemli bir ortak olması. Rusya Ukrayna’da NATO kaynaklı bir gerginlik var ve ardında Kazakistan’da başlayan bir protesto var. Rusya her iki cepheden sıkıştırılmaya mı çalışılıyor diye bir tartışma var. Kazakistan’daki durum Ukrayna’dan farklı. Kazakistan Rusya’yı müttefik olarak gördüğü için Ukrayna gibi silahlı harekete dönüşecek bir çatışmalar uzak gözüküyor. Turuncu devrimden bahsetmemiz için ABD’nin ve Batılı devletlerin nasıl bir konumda olduğunu belirlememiz gerekiyor.

Orta Asya’da ne zaman Rusya, Çin ve Avrasya ülkeleriyle ittifak içerisinde olan hükümetlere karşı toplumsal hareket kendiliğinden oluşsa bile Batılı devletler bunu turuncu devrime çevirmek için elinden geleni yapıyor.

Kazakistan hükümetinin fiyatları geri almasının yumuşama getirmesi beklenirken bu olmadı ve OHAL ilan edildi. Buralarda bunlar olmasına rağmen belediye binası baskınlarını görüyoruz. Göstericilerin bir kısmı eylemlerine devam ediyor. Tokayev bu konuyla ilgili açıklama yaparken sorumlu olarak hükümeti gösterdi.

Ankara Büyükelçisi’nin bir açıklaması oldu. Tokayev’in göstericilerin şiddet eylemlerinin yasadışı olduğunu ve göstericilerin diyaloğa hazır hale gelmesi gerektiği açıklaması yaptı.

Sonraki Haber