KÇÖ desteğinde top Meclis'te
İşçi, esnaf, tüccar, turizmci ve sanayicilerin talebine rağmen Kısa Çalışma Ödeneğinde süre uzatımı yapılmadı. Desteğin uzatılması için İşsizlik Sigortası Kanununda değişiklik yapılması talebiyle kanun teklifi verildi. ATO ve KOTO desteklerin sürmesini istedi.
Salgın döneminde devreye alınan Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) desteği dün itibarıyla sonlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, KÇÖ desteğinin devam etmeyeceğini açıklamıştı. Esnaf, işçi, sanayici, tüccar ve turizmciler yaptıkları açıklamalarda günlerdir KÇÖ desteğinin uzamasını talep ediyorlardı. Yazılı bir açıklama yapan Ankara Ticaret odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Kısa Çalışma Ödeneği desteğinin devamını istedi. Gürsel Baran, hükümetin pandemi sürecinde Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında açıkladığı desteklerin, hem reel sektör hem de çalışanlar açısından faydalı olduğunu kaydetti.
SALGIN SON BULANA KADAR...
Baran, “İçişleri Bakanlığı kararıyla kapalı kalan ve açıldığı halde iş hacmi daralan işletmelerin, geçen bir yıldan birikmiş kira, vergi ve diğer ödemeleri tacirlerin omzunda yük olarak duruyor. Pandemi ve buna bağlı olarak vatandaşların sosyal hayata katılma çekingenlikleri devam ederken işletmelerin mali dengesini sağlaması zaman alacaktır” dedi. Salgın döneminde yaklaşık 33 milyar TL tutarında Kısa Çalışma Ödeneği desteği verildiğini hatırlatan Baran, “Salgından etkilenen sektörler belli. Bu sektörlere, Kısa Çalışma Ödeneği başta olmak üzere teşvik ve istihdam artırıcı desteklerin salgın süreci tamamıyla son buluncaya kadar devam etmesi hem çalışanlara hem işverene sonuç olarak ülkemize fayda sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
ÖDEMELER DE ERTELENMELİ
Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) mart ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Necmi Bulut da, Kısa Çalışma Ödeneği başta olmak üzere tüm desteklerin devam etmesi, ödemelerin ertelenmesi çağrısında bulundu. Başkan Bulut konuşmasında, “Teşvik ve istihdam artırıcı desteklerin salgın süreci tamamıyla son buluncaya kadar devam etmesi hem çalışanlara hem işverene sonuç olarak ülkemize fayda sağlayacaktır. Bu nedenle Kısa Çalışma Ödeneği başta olmak üzere süresi dolan ve dolmak üzere olan ciro kaybı, kira desteği gibi desteklerin sürdürülmesi diğer taraftan vergi ve kredi ödemelerinin ertelenmesi gerekmektedir. Bununla birlikte TOBB öncülüğünde uygun faizli Nefes Kredisi sağlanması da işletmelere can suyu olacağı kanaatindeyim. 29 Mart tarihli Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısında Cumhurbaşkanımız tarafından pandemi ile ilgili yapılan açıklamada Ramazan ayında kafe-restoranların sadece gel-al ve paket servis yapabileceği bildirildi. Bununla birlikte kafe-restoranlarda çalışan personellerin SGK primleri ödemesi ve nakdi destek sağlanması hakkında açıklamalar yapıldı. Kocaeli Ticaret Odası olarak tüm bu düzenlemelerin takipçisi olduğumuzu belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.
1.3 MİLYON İŞÇİ NE OLACAK?
“Kısa Çalışma Ödeneği” süresinin yıl sonuna kadar uzatılması ve ödeneğin artırılması için Meclis’e de yasa önergesi sunuldu. CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, “İşsizlik Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nde, “Kısa Çalışma Ödeneği”nin kesilmesi durumunda işsizliğin körükleneceğini kaydetti. Şevkin, teklifinin gerekçesinde,“Ücretsiz izin uygulamasında sürenin uzatılıp Kısa Çalışma Ödeneği alan 1 milyon 300 bin işçinin son kez ödenek alacak olması nedeniyle bir bakıma Türkiye’deki 10 milyon işsiz sayısının bir gün içinde 11 milyon 300 bine çıkacaktır. Pandemi nedeniyle üretimini durduran, kepenklerini indiren esnaf, sanayici ve iş dünyası temsilcilerinin yeniden faaliyete dönmesi zor görünürken ödenekten yararlanan işçilerin işlerine geri dönme ihtimali de oldukça düşüktür” dedi.
EMEKLİLİK OLUMSUZ ETKİLENİYOR
Kovid-19 sürecinde uygulamaya konulan kısa çalışma ödeneğinden yararlanan vatandaşların kısa ve uzun vadeli sigorta primlerinin de yatırılmadığını dile getiren Dr. Şevkin, “Çalışanların, sadece genel sağlık sigortası primlerinin devlet tarafından karşılandığı ödenek sistemi aylık ödenekler başta olmak üzere birçok haksızlığı da beraberinde getirmektedir. Bu şartlarda 3 ay boyunca Kısa Çalışma Ödeneği alan çalışanın üç aylık emeklilik primleri ödenmemekte; haliyle bu da emeklilik prim gün sayılarını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenlerle zaten yetersiz olan kısa çalışma ödeneğinin süresi yıl sonuna kadar uzatılmalı, miktarı arttırılmalı, en düşük ödeme brüt asgari ücret seviyesinde olmalı, kısa ve uzun vadeli sigorta primleri de yatırılmalıdır” diye konuştu.
YASA TEKLİFİNDEKİ MADDELER NELER?
Müzeyyen şevkin’in Meclis’e sunduğu yasa teklifi ise şöyle:
MADDE 1- 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 50 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkıdır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesine göre onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarından az olamaz.”
MADDE 2- 4447 sayılı Kanununun ek 2 nci maddesinin dördüncü fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “tutarının” ibaresi “tutarından az olamaz ve bu tutarın” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3- 4447 sayılı Kanunun geçici 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “30/6/2020” ibaresi “31/12/2021” şeklinde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 4- 4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesinin birinci cümlesinde yer alan “1/7/2020” ibaresi “1/1/2022” şeklinde, “31/12/2020 tarihini geçmemek üzere kısa çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren üç ay süreyle” ibaresi “31/12/2021 tarihine kadar” şeklinde değiştirilmiş ve dokuzuncu fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 5- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 6- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.”