KDHC ve Rusya arasında önemli anlaşma: Savaş durumunda 'gecikmeksizin' yardım

KDHC ve Rusya arasında imzalanan Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın ayrıntıları belli oldu. İmzalanan anlaşmaya göre; taraflar muhtemel bir savaş halinde birbirlerine 'gecikmeksizin' askeri ve diğer yardımları sağlama konusunda mutabık kaldı.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) ile Rusya arasında imzalanan Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın ayrıntıları belli oldu. Anlaşma çerçevesinde, taraflar muhtemel bir savaş halinde birbirlerine “gecikmeksizin” askeri ve diğer yardımları sağlayacak.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti lideri Kim Jong-Un ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan anlaşmada “İki taraftan biri, tek bir ülkeden veya birkaç ülkeden gelen silahlı saldırı nedeniyle savaşa girerse diğer taraf BM Anlaşmasının 51. maddesi ile KDHC ve Rusya Federasyonu yasaları uyarınca elindeki tüm imkanları seferber ederek gecikmeksizin askeri ve diğer yardımları sağlayacaktır" ifadelerinin yer aldığı açıklandı.

Anlaşmanın ayrıca taraflara birbirlerinin çıkarlarını ihlal eden üçüncü ülkelerle iş birliği yapmama şartı getirdiği belirtildi.

KDHC VE RUSYA DOSTLUK PEKİŞTİRDİ

Amacı “uluslararası hukuk ilkelerine dayalı kalıcı bir ortaklık geliştirmek” olan anlaşma çerçevesinde tarafların “küresel stratejik istikrarı ve yeni adil ve eşit bir uluslararası düzeni” kurmak üzere iş birliğini güçlendireceği ifade edildi. Anlaşma metninde “İki taraf, savaşın önlenmesi ve bölgesel ve küresel barış ve güvenliğin sağlanması için savunma kabiliyetlerini güçlendirmeye yönelik mekanizmalar geliştirecektir” denildi.

Anlaşma, savunma dışında; uzay, biyoloji, barışçıl nükleer enerji, yapay zeka, bilişim dahil birçok alanda değişim ve işbirliğini kapsıyor.

Sonraki Haber