KDHC'nin çöp balonları uçuşları aksattı! Güney Kore ordusu açıklama yaptı

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) tarafından Güney Kore'ye fırlatılan çöp balonları nedeniyle Güney Kore'de havalimanları defalarca kapatıldı ve uçuşlar aksadı. Güney Kore ordusundan konuyla ilgili açıklama gecikmedi.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) tarafından Mayıs ayından bu yana Güney Kore'ye fırlatılan çöp taşıyan balonlardan kaynaklanan aksaklıklar nedeniyle, Haziran ayından beri başkent Seul'ün iki ana havalimanındaki pistleri defalarca kapatıldı. Güney Kore ordusu konuyla ilgili açıklama yaptı.

KDHC'NİN ÇÖP BALONLARI UÇUŞLARI AKSATTI

5 BİN 500'DEN FAZLA ÇÖP BALONU FIRLATILDI

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), Güney Koreli aktivistler tarafından uçurulan propaganda broşürleri taşıyan balonlara yanıt verdiğini söyleyerek Mayıs sonundan bu yana üzerlerine çöp torbaları iliştirilmiş 5.500'den fazla balon fırlattı.

Çöp taşıyan balonlar nedeniyle Güney Kore'de uçuşlarda aksaklık yaşandı. Güney Kore'de Demokrat Parti milletvekili Yang Bu-nam yaptığı açıklamada, 1 Haziran'dan bu yana 20 farklı günde Incheon ve Gimpo havaalanlarındaki pistlerin tamamının ya da bir kısmının, çevrede balon tespit edildiğinde iniş ya da kalkışlara ya da her ikisine birden kapatıldığını kaydetti.

Yang'ın ofisi tarafından yayınlanan havacılık resmi verilerine göre, 26 Haziran'da Incheon havaalanı pistleri 24 saat içinde toplam 166 dakika kapalı kaldı. Pazartesi günü, dünyanın en yoğun beşinci uluslararası havalimanı ve önemli bir kargo merkezi olan Incheon'da iniş ve kalkışlar toplam 90 dakika boyunca askıya alındı. Balonlar, başkent Seul'ün batı ucunda bulunan ve çoğunlukla iç hat uçuşlarına hizmet veren Gimpo'daki operasyonları da kesintiye uğrattı.

ORDU AÇIKLAMA YAPTI

Reuters'ın haberine göre Güney Kore ordusu, balonları fırlatıldıkları andan itibaren gözetim araçlarıyla takip ettiklerini ancak bazı sivil toplum örgütleri ve milletvekillerinin olası güvenlik risklerini gerekçe göstererek yaptıkları çağrılara rağmen balonları düşürme yoluna gitmediklerini belirtti. Geçtiğimiz Pazartesi günü Güney Kore ordusu, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC)'nin "çizgiyi aştığına" kanaat getirmeleri halinde sert askeri eylemde bulunmaya hazır olduklarını belirtirken, ayrıntı vermekten ise kaçındı.

Sonraki Haber