Kentleşme planları havadan takip edilecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, dijital göz ve akıllı sensörlere sahip dronlarla şehirlerin tamamı taranarak dijital şehir ikizleri güncellenecek.

2016-2019 yıllarında "Kentsel Yerleşim ve Gelişme Alanlarında 3 Boyutlu Topoğrafya ve Bina Modeli Oluşturma" projesi ile tüm şehirlerin üç boyutlu dijital ikizi oluşturuldu. Şehirlerin dijital ikizleriyle trafikten sürdürülebilir mimariye, enerji verimliliğinden kamu hizmetlerine kadar akıllı bir şehir planlamasının hayata geçirilmesi hedefine ulaşılmasının yanı sıra olası doğal afetlerin de önlenmesi amaçlandı.

Bakanlık, dijitale aktarılan şehirlerdeki değişimin ve yeni kentleşme planlarının analizi için de güncelleme çalışması başlattı. Buna göre, dijital göz ve akıllı sensörlere sahip dronlarla şehirlerin tamamı taranarak 81 ilin dijital şehir ikizleri güncellenecek.

Ortaya çıkacak verilerle şehirlerdeki tüm değişimler takip edilecek. Daha önceki dijital ikizler ile karşılaştırmalar yapılarak kentte meydana gelen değişimler ve sorunlara karşı çözümler geliştirilecek. Böylece yeni kentsel politikalara yön verilmesi sağlanacak. Bakanlık, şehir analizi çalışmasının pilot uygulamasını Karaman'da gerçekleştirdi. Uygulama yıl sonuna kadar 81 ilde hayata geçecek.

Sonraki Haber