Kentsel dönüşüm şeffaf olmalı

On yıldır kentsel dönüşüm planlanan Sultangazi’deki Cumhuriyet Mahallesi’nde halk bir kez daha çözümsüz kaldı. Son projede kafa karıştırıcı maddeler olduğunu söyleyen mahalleliler, adil ve rantsız bir dönüşüm talep etti.

On yıldır çeşitli projeler sunularak kentsel dönüşüm yapılmak istenen İstanbul, Sultangazi’ye bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde halk bir kez daha çözümsüz kaldı. Mahalle sakinleri yıllarca birçok dönüşüm projesi yüzünden ilçe belediyesi ve bakanlık ile davalık oldu, mahalleli lehine sonuçlandı. Son olarak Sultangazi Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ iş birliğinde hazırlanan kentsel dönüşüm projesi 15 Ekim 2021 tarihinde Cumhuriyet Mahallesi sakinlerine tanıtıldı.

HANİ BANKA FAİZİ OLMAYACAKTI

Yıllardır çeşitli hukuk mücadeleleri veren mahalle halkı bu süreçte dernekleşti. Sitelerden oluşan mahalleli, Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi Siteler Yaşam ve Dayanışma Derneği’ni (SİTEDER) kurdu. Aydınlık’a konuşan SİTEDER yöneticileri proje sunumunda anlatılanların, gerçekle alakası olmadığını belirttiler.

SİNEMAYA GİDER GİBİ İZLEDİK DAĞILDIK

SİTEDER Başkanı Havva Gül konuya ilişkin şunları söyledi: “Buradaki durum, önce belediyeye, sonra da bakanlığa kadar gitti. 6-7 sene dava süreciyle uğraştık ve davalar lehimize sonuçlandı. Şimdi de kentsel dönüşüm çalışması diye bir şey çıkartılar. Lansman yapacağız, dediler. Gittik ve orada Belediye Başkanı Sayın Abdurrahman Dursun konuşma yaptı. Konuşma bittiği gibi de tanıtım sona erdi. Başkan konuşmasında yerinde dönüşüm olacağını, daire başı vatandaştan evin büyüklüğüne göre 90 ile 120 bin TL arasında ortalama bir ödeme alınacağını söyledi. Sonra buna her 6 ayda bir TEFE-TÜFE faizi eklenecek, dedi ve bize bir görsel izlettiler. O görseli izledikten sonra sanki bir sinema salonuna gidip film izleyip dağılmış gibi hissettim. Çünkü söylenenler ile yapılması gerekenlerin bir bağlantısını bulamadık.”

YERİNDE DÖNÜŞÜM DEDİLER KURA ÇIKTI

Havva hanım, diğer vaatleri de şöyle anlattı: “6 katlı 62 tane blok ve yaklaşık 1089 dairenin yapılacağını söylediler. 1112 daire hali hazırda var. Ona biz 377 daire daha ekleyeceğiz. Her binanın altında otopark olacak ve yerinde dönüşüm yapılacak, ama daireler kura ile çekilecek, dediler. ‘Burada bir rant projesi yok‘ denildi. Biz de teşekkür ettik, ama soru sormaya fırsat bulamadık. Daha sonra buraya bir kentsel dönüşüm ofisi açtılar. Orda insanlar bilgi almaya gittiler. İlk başta muvafakatname imzalatmaya çalıştılar. Bu çok büyük bir tepki topladı. Şimdi kimse de oraya gitmiyor. Bu bizim düşündüğümüz bir dönüşüm değil. Buraya yaşayan inşaların emeklerini sıfırlayan ucube bir şey buraya. Hiçbir resmiyeti de yok. Ofis çalışanlarının GEDAŞ diye bir firmanın elemanları olduğunu öğrendik.”

ADİL YERİNDE VE RANTSIZ DÖNÜŞÜM İSTİYORUZ

SİTEDER Başkanı, dönüşüme karşı olmadıklarını yineledi, ama şartları olduğunu söyledi: “Adil bir dönüşüm, yerinde dönüşüm ve rantsız dönüşüm istiyoruz. Hali hazırda alt yapıya dokunmadan, bedelsiz yapılacak bir dönüşüm taraftarıyız. Mesela kura çekilecek deniliyor. Şerefiyesi yüksekse üzerine para ödeyeceksiniz, deniliyor. KDV’si var. İnşaat malzemelerine gelecek TEFE-TÜFE ücretlere yansıtılacak deniliyor. Yani 90-120 bin TL denilen şey yaklaşık 300-400 bin TL’ye çıkartılıyor. Karşılıklı aynı cepheyi gören dairelere farklı bedeller çıkartılıyor. Benim evime 410 bin TL değer biçmişler. Bu ana para. Sen gelip benim evimi görmedin, ama evime bedel biçiyorsun. Bu bedeli neye göre biçiyorsun? Bilgisayardan planı açıyorlar ve şu dire bu kadar, bu da bu kadar diyorlar. İtiraz ettiğimizde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın böyle bir uygulama yaptığını söylediler. Muvafakatnameye ‘gayri kabili rücu‘ diye bir sözcük eklemişler. Biz hemen imza atmadık, araştıralım dedik. Bu belgeye imzamı attıktan sonra bu mal üstünde hiçbir hakkım yok, bundan geri dönme hakkım da yok. Karşıma ne sorun çıkarsa çıksın ben hepsini kabul etmek zorundayım. Muvafakatnamede bir madde daha var, ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projede her türlü değişiklik hakkında sahiptir‘ diyor. Bu da tehlikeli bir madde. Zaten karşımızda bir proje yok! Vaziyet durumuna dayalı bir proje yok! İmara dayalı bir proje yok!”

BÜTÜN MESELE BU 76 DÖNÜME SAHİP OLMAK

“Evlerimizin önünde ve arkasında bahçeler var. Yalnız evlerimizin olduğu alanın tapusu var. Ön ve arka bahçeler tapu tescilsiz alandır. Tapu tescilsiz alan parsele adası olmayan kadastro tarafından ölçülmemiş alan demek. Ama tüm kamuya açıktır. Orada ben oturuyorsam benim kullanımıma açıktır. Bu alanlar kentsel dönüşüm dediğimiz yerdeki alanın dönümlük alnın 76 dönüm kadar bir alan. Evlerimizin oturduğu toplam alan ise yaklaşık 27 dönüm kadar. Bütün iş bu 76 bin metrekare alana sahip olmaktır. Ayrıca mahallemizde büyük bir yeşil alan ve halı saha vardır. O da bu projenin içinde olmasına rağmen, tanıtımda böyle bir şey yok. Bu da bizde büyük bir şüphe uyandırdı.“

14 İPTAL DAVASININ HEPSİNİ KAZANDIK

“Yok böyle bir dünya. Şükürler olsun ki hukuk işliyor. 14 tane plan iptal davasının hepsini kazandık. Tek dertleri yeşil alanları ele geçirmek için imzaya zorluyorlar. Konuşma tarzları da saldırı şeklinde ve dalga geçer gibi konuşuyorlar. İnanılmaz bir ciddiyetsizlik var. Sanki biz burayı işgal etmişiz gibi, evlerimizi bedava almışız, vergi vermiyormuşuz gibi muamele görüyoruz. Cahit Altunay, döneminde “Hazinenin yerini işgal ettiniz. Seksen milyonun hakkını işgal ediyorsunuz. İstersem ben sizi buradan çıkartırım” diyen Mustafa Birinci isminde bir başkan yardımcısı oluştu Sultangazi Belediyesi’nde.”

EŞİ BENZERİ YOK

“İstanbul’da bu emsalde baka bir yer yok. Bu kadar az yerleşimi olan, bu kadar geniş alana sahip başka bir yer daha yok. Çok merkezi bir yer. Metro, tramvay, otoban önünde. Havaalanı 20 dakika uzaklıkta. Başlangıçta giriş nedenleri oydu ve hâlâ ona devam ediyorlar. Sen benim evimin üstünde bir sürü plan ve proje yapıyorsun benim bundan haberim yok! Ve sen bana ‘Ben sizin evinize bu kadar bedel biçtim. Bana şu kadar para ödeyeceksiniz‘ diyeceksin. ‘Üçte iki çoğunluğu bulursam da hepinizin hesabına bu parayı yatırırım gidersiniz‘ diye ekleyeceksin…“

Sonraki Haber