Kerahat vakti namaz kılınır mı? Ezana 45 dakika kala namaz kılınır mı?

Mecburi kalındığında eğer kılınmazsa namaz kazaya kalacağı için diğer namazın vaktinde önceki namazın kılınıp kılınamayacağı en çok araştırılan konulardan biridir. Peki ezan okunacağı zaman namaz kılınır mı? Ezana 45 dakika kala namaz kılınır mı? Vaktin çıkmasına kaç dakika kala namaz kılınır?

Günümüzde birtakım sebeplerden dolayı namazını, vakti gecikmeye yakın kılan kimseler olabilmektedir. Halbuki namazların vakitleri ile ilgili dinimizde asıl olarak emredilen şey; namazların kılınma vakitleri, vaktin girmesi ile başlar iken öbür vaktin girmesi ile sona erer. Namazın bu iki vakit arasında kılınması gerekir. Konunun daha iyi anlaşılır olması adına şöyle bir örnek üzerinden gidebiliriz: İkindi vakti yaklaşmasına rağmen öğleyi kılmayan kişi, ilk rekatı bitirip secdeye gitmiş ve ikinci rekata başlamak üzere ise hemen devam edip kalan rekatları da kılmalıdır.

Bu şekilde namazı kılabilmenin mümkün olduğunu gösteren hadis-i şerifte “Namazın bir rekatına yetişen hepsine yetişmiş gibidir.” (Buhari, Mevakit, 29, Müslim) buyrulur. Ancak bu demek değildir ki namazları bu şekilde yani diğer namazın vaktine yakın kılmak iyidir. Aksine her Müslüman (mümkünse ezan okunur okunmaz) kılması daha sevap olduğu bilinmekle beraber namazını vaktin başında kılmalıdır, sona bırakmamalıdır.

KERAHAT VAKTİ NAMAZ KILMAK HARAM MI?

5 vakit namaz içerisinden özellikle de sabah ve ikindi namaz vakitlerine ayrıca hassasiyet ve dikkat gerektirmektedir. Sabah güneş doğarken ve akşam güneş batarken namaz kılmak, güneşe tapanların uygulamaları arasında olduğundan onlara benzeme endişesinden dolayı tahrîmen (harama yakın) mekruh olarak görülmektedir. Buna bağlı olarak da sabah namazını güneş doğmadan önce ikindi namazını da güneş batmadan önce kılmak gerekiyor denilebilir.

İKİNDİ NAMAZINA DİKKAT!

Eğer ikindi namazı kerahat vakti gelene kadar geciktirilmiş yani ertelenmiş ise namaz kazaya bırakılmadan sadece sünnetinin terki ile farz kılınır. İkindi namazına özel bir durum olarak bilinmesi gereken bir diğer husus da güneş batmadan önce iftitah tekbiri alınarak ikindinin farzına durulsa, namaz sırasında güneş batsa dahi, namazın geçerli olduğu bilinir. Namaz kazaya kalmaz, vaktinde eda edilmiş olur.

Sonraki Haber