Kesilen tırnak ve tüyleri klozete ya da çöpe atmak günah mı?

Kişisel bakım ihtiyacımızı karşılarken uyguladığımız tırnak kesme, saç kesme ya da kılları koparma gibi davranışların sonucunda kesilen bu parçalar nereye atılmalı? Kesilen tırnakları çöpe atmak günah mı?

Kesilen tırnaklar nereye atılmalı?

İmanımızın yarısı olarak görülen 'temizlik' kavramı, kadın için de erkek için de oldukça önemli bir konudur. Nasıl ki namaz kılmadan önce maddi ve manevi temizlenmek için abdest alıyorsak; Müslüman birinin temiz ve bakımlı gezmesi de dinimizdeki en temel gerekliliklerdendir. Gündelik yaşantımız içerisinde kişisel bakımımıza dair uyguladığımız bazı davranışlar dinen pek uygun olamayabiliyor. Örneğin; dökülen saçların ya da kesilen tırnakların klozete atılması gibi... Peki kesilen tırnak, saç ve tüyler ne yapılmalı?

DÖKÜLEN KESİLEN SAÇ VE TÜYLERİ KLOZETE ATMAK GÜNAH MI?

Değersiz bir varlık olmayan insan, saygıya layık olduğundan dolayı vücudundan ayrılan parçalarında saygı gereği necis yerlere savurmamak gerekir. Onun yerine kesilen saç/tüy/kılları gömmek ya da yakmak daha uygun bir davranış olmaktadır. Bunun için pisliklerin atıldığı tuvalete kıl, tüy vs atılmamalıdır. Ancak, atılırsa da bu günah sayılmamaktadır.

HADİS-İ ŞERİF: "Saç ve tırnağınızı toprağa gömün, büyücüler onlarla sihir yapmasın!" (Deylemi)

ADETLİYKEN TIRNAK KESİLİR Mİ?

Kadınların aybaşı hallerinde iken vücudunun herhangi bir uzvundan parça kopartması dinen uygun görülmemektedir. Sebebi ise; sonsuz bir hayat olan ahirete vücudumuz bütün şekilde geri döneceği için kesilen şeyin cünüp olarak dönmesindendir.(Mügni' I-Muhtaç, I/75; Halil Gönenç, Günümüz Meselelerine Fetvalar)

Sonraki Haber