Keşkek nasıl yapılır?
Keşkek genellikle düğünlerde servis edilen ve Anadolu yöresinde yaygın olan bir lezzettir. Peki keşkek evde yapılabilir mi? Elbette! İşte merak edilen o tarif! Keşkek nasıl yapılır?
Keşkek, geleneksel bir Türk yemeğidir ve özellikle düğünler ve özel etkinliklerde sıkça yapılır. Keşkek, geleneksel olarak, özel etkinliklerde veya düğünlerde büyük gruplara servis edilir ve kazanlar dolusu yapılır. Ancak siz evde de yapabilir ve aileniz veya misafirlerinizle paylaşabilirsiniz. Yapılışı yöreden yöreye göre değişir ancak siz kıvamını tutturduğunuzda aynı lezzeti elde edebilirsiniz. Tabii kazanlar dolusu yapmanıza gerek yok bu tarifi de uygulayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!
KEŞKEK NASIL YAPILIR?
GEREKLİ MALZEMELER
- Keşkek için
- 2 su bardağı dövme buğday
- 2 su bardağı nohut (veya buğday ve nohut karışımı)
- 1 tavuk (veya tavuk butları)
- 2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- Üzeri için
- Tereyağı veya sıvı yağ
- Kırmızı pul biber
- Tuz (isteğe bağlı)
YAPILIŞI
- Buğdayı ve nohutları bir gece önceden suya yatırın ve şişmelerini sağlayın.
- Tavuğu bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Tavuğu kaynamaya bırakın ve köpüğü temizleyin. Daha sonra tavuğu kısık ateşte haşlayın. Haşlanan tavuk etini kemiklerinden ayırın ve ince ince doğrayın.
- Haşlanmış tavuk suyu ile şişen buğday ve nohutları tencereye alın. Eğer sadece buğday kullanıyorsanız, tavuk suyu eklemeyebilirsiniz.
- Buğday ve nohutları tavuk suyu ile pişirin. Karışımı ara sıra karıştırarak yaklaşık 1.5 - 2 saat kadar pişirin.
- Buğday ve nohutlar iyice ezilene kadar pişirilmelidir. Su ekleyerek istediğiniz kıvama gelene kadar pişirebilirsiniz.
- Buğday ve nohut karışımı yarı pişmişken, tuz ve doğranmış tavuk etini ekleyin. Karışımı karıştırarak tamamen pişirin.
- Keşkek tahtası veya büyük bir kase kullanarak buğday, nohut ve tavuk karışımını iyice ezin. Geleneksel olarak taş bir tokmakla yapılır, ancak modern mutfaklarda blender veya el mikseri kullanabilirsiniz.
- Ayrı bir tavada tereyağı veya sıvı yağı eritin. İsteğe bağlı olarak üzerine kırmızı pul biber ekleyin ve hafifçe kavurun.