Keskinok resimleri 100. yıla özel sergide

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında ünlü ressam Kayıhan Keskinok'un "Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Resimleri” sergisi, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nin Türk Ocağı binasında açıldı.

2015 yılında yaşamını yitiren Keskinok’un eserlerinden oluşan sergide, sanatçının değişik tarihlerde yaptığı Kurtuluş Savaşı ve Atatürk’le ilgili resimleri sergileniyor. Çok sayıda sanatseverin katıldığı serginin açılışında konuşan Kayıhan Keskinok Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda ünlü ressamın oğlu Prof. Hüseyin Çağatay Keskinok, ilk Türk Operası Özsoy adlı eserin sahnelendiği yapıda Kayıhan Keskinok'un sergisinin ayrı bir anlam kazandığını belirterek sergilenen eserler hakkında şu bilgileri verdi:

ÖDÜLLÜ ESERLER SERGİDE

“Sergilenen eserler, 2003 yılında Sanatyapım'da açılan Nazım'la Randevu, 2009 yılında yine Sanatyapım'da açılan Kuvayı Milliye sergileriyle, 2013 yılında sanatçı 90 yaşında iken açılan ‘Utkunun Kenti İzmir'de Doğdum’ sergisinin eserleridir. Burada ayrıca Ankara Resim ve Heykel koleksiyonunda bulunan 1981 tarihli Kurtuluş Savaşı resmi de sergileniyor. Bu eser, Kültür ve Turizm Bakanlığının 1981 yılında Atatürk'ün Doğumunun 100. Yılında açtığı yarışmada "Kurtuluş Savaşı ve Atatürk Devrimleri Ödülü'nü almıştır.”

CUMHURİYETLE YAŞIT

Prof. Keskinok, konuşmasında sanatçının 1923 yılında İzmir'de doğduğunu ve Türk Resim Sanatı'nın Cumhuriyet ile yaşıt sanatçılarından olduğunu, çocukluğunun ilk yıllarının, kaçan düşmanın yakıp yıktığı Uşak'ta geçtiğinin altını çizdi. Kurtuluş Savaşı’nın izleriyle ve Cumhuriyetle özdeşleşmiş yaşamına işaret ederek, sanatçının kişiliğine dair şunları aktardı:

KURTULUŞTAN CUMHURİYETE UMUT VE GÜVEN

“On beş yaşındayken Atatürk'ü yakından birkaç kez görmüş. Cumhuriyet ile birlikte büyüdü. Kurtuluş Savaşı'nı ezbere biliyor. Nazım Hikmet'in Kuvayı Milliye Destanı'nda Gazi Mustafa Kemal'in o Kocatepe'deki halini tarif edişi sanatçıyı çok etkilemiştir. Acılardan Umut ve Güvene adını taşıyan kendi yaşam öyküsü kitabının başlığı, acılardan Kurtuluş Savaşı ile çıkıp, Cumhuriyetin kuruluşu ile duyulan umut ve güvene ilerleyen ulusal ülküyü anlatır.” Sergi, 27 Kasım 2023 tarihine kadar gezilebilecek.

CUMHURİYETE ADANMIŞ BİR YAŞAM

Kayıhan Keskinok, 1923 yılında İzmir'de doğdu. 1945 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü'nü bitirdi. 1960 yılında Lozan Güzel Sanatlar Okulu'nda (Ecole des Beaux-Arts) "biçim grameri" alanında öğrenim gördü. İsviçre dönüşünde öğretmen olarak girdiği Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nde aynı alana yönelik "Form ve İnşa" dersini eğitim programına soktu (1962). 1970 yılında TRT Artistik Hizmetler Şubesi’nde göreve başladı. Bu kurumda on yıl kadar çalıştıktan sonra emekli oldu. Birçok özel ödüle sahip sanatçının, İzmir ve Ankara Resim ve Heykel Müzeleri ile Yugoslavya Potiçelli Kenti Sanatçılar Kolonisi Müzesi'nde, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ve diğer resmi kuruluşlar ile özel koleksiyonlarda yapıtları bulunuyor. 18 Nisan 2015 günü Ankara'da yaşamını yitirdi. Ölümünden sonra 30 Aralık 2015 tarihinde kuruluşu gerçekleşen Keskinok Sanat Vakfı, Atatürk Cumhuriyeti çocuğu olan sanatçının varlık nedeni olan ‘Türkiye Cumhuriyetinin güzel sanatlar alanında ilerlemesi’ amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

Sonraki Haber