Kestane balı masaya zahmetle geliyor
Sakarya'nın Kocaali ve Hendek ilçeleri arasındaki Çam Dağı'nda tescilli kestane balı üretimi yapan arıcılar, güneşin doğuşuyla başlayan zorlu mesaileriyle balın sofralara ulaşmasını sağlıyor.
İki ilçe arasında yer alan 900 rakımlı dağda coğrafi işaret belgeli "Kocaali Çam Dağı Kestane Balı" için haziranda hazırlıklarını tamamlayan arıcılar, temmuz ayının gelmesiyle, kahverengi ve tonlarındaki renklere, bitki örtüsüne özgü koku ile nispeten acı ve buruk tada sahip balın sağımına başlıyor. Arıcılar, ayı popülasyonun arttığı bu dönemde elektrikli çitler kurarak kovanlarını korumaya çalışıyor. Bu yıl 460 ton hasat edilmesi beklenen kestane balı için mesailerini özveriyle sürdüren arıcılar, birkaç yıldır bölgede görülen ve halk arasında "katil arı" olarak bilinen gal arılarının zararlarından korunmak için de yetkililerden destek bekliyor.