Kestane kabağı tatlıya dönüştürülüyor
Sakarya'da yerli tohumlar üzerine çalışmalar yürüten Mısır Araştırma Enstitüsünde, tohumları alındıktan sonra çabuk bozulduğu için atık haline gelen tescilli kestane kabağı işlenerek tatlıya dönüştürülüyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı olan ve 1926'da Arifiye ilçesinde kurulan enstitü, yerli tohumların geliştirilmesi, genetiğiyle oynanmadan üretilen tohumların yaygın olarak kullanılmasına yönelik çalışmalar yapıyor.
Bu çerçevede çalışmalar için tohumları alınan, tescili enstitüye ait "Arıcan 97" ve "Ballıkız" adlı kestane kabaklarının meyve kısmının bozularak atık haline gelmesinin önüne geçmek adına enstitü bünyesinde yaklaşık 2 yıl önce tesis oluşturuldu. Tohumları alınan kestane kabakları, getirildikleri tesiste çeşitli aşamalardan geçerek "çıtır kabak tatlısı"na dönüştürülüyor. Talep eden kurumlara satışı yapılan çıtır kabak tatlısından 2023'te 6 bin kavanoz üretildi.
Enstitü müdürü Bülent Cengiz, enstitünün mısır alanında Türkiye'de koordinatör görevini yürüttüğünü, bu alanda kamu ve özel sektörde birçok projelerinin yer aldığını söyledi.