Kiev savunmaya geçti: Rusya'yı durduramıyoruz

Kiev'in askeri mühimmatı 'en düşük seviyede'. Ukrayna ordusu 'tekrar savunma düzenine' dönmüş durumda. Cephedeki 'askerler moralsiz'. Bu ifadeler Ukrayna Parlamentosu milletvekili Oleksandra Ustinova'ya ait. Ustinova, ABD'den yardım gelmediği takdirde kaybedeceklerini söylüyor.

Oleksandra Ustinova, ordudaki mühimmat seviyesinin kritik derecede düşük olduğu söyledi. Ustinova'ya göre Ukrayna kuvvetleri, şu anda artan Rus saldırılarına karşılık vermek için yeterli donanıma sahip değil. Mühimmat stokları çatışmanın başlangıcından bu yana en düşük seviyeye gerilemiş durumda.

'ASKERLER HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYOR'

"Savaşı tek elle kazanamayız" diyen Ustinova, Ukrayna ordusunun cephaneliğinin şu anda bir yıl önceki kapasitesinin sadece yarısı kadar olduğunu açıkladı. Ustinova'ya göre azalan mühimmat tedariki sadece ordunun karşılık verme kabiliyetini engellemekle kalmıyor aynı zamanda Ukraynalı askerlerin moralini de bozuyor. Askerleri "moralsiz ve hayal kırıklığına uğramış" olarak tanımlayan Ustinova, ilerleyen Rus güçleriyle mücadele etmek için gerekli araçlardan yoksun olduklarından yakındı.

'AVRUPA'DA DA ÇATIŞMA RİSKİ VAR'

Ukraynalı milletvekili, cephedeki durum hakkında "abartmıyorum. Bu bir cehennem" ifadelerini kullandı. Son haftalarda, özellikle kuşatma altındaki Avdiivka kenti çevresinde Rus güçlerinin etkinliğinin arttığına ve Kiev'in toprak kaybına uğradığına tanık olundu.

Ustinova, ABD'nin ek finansmanı olmadan Ukrayna'nın daha büyük kayıplarla karşı karşıya kalabileceği ve çatışmanın Moskova ile NATO arasında daha geniş bir çatışmaya dönüşebileceği uyarısında bulundu. "Destek verilmezse Ukrayna kaybeder" diyen Ustinova, sorumluluğu ABD'li politikacılara yükleyerek Avrupa'da daha büyük bir çatışma riskinin altını çizdi.

'RUSYA GÜÇLENDİ'

Ukraynalı milletvekili ayrıca mühimmat sıkıntısı nedeniyle tüm saldırı operasyonlarının durdurulduğunu doğrulayarak daha “savunmacı bir stratejiye geçildiğinin” sinyalini verdi.

Ustinova, Rusya'nın silah üretimini önemli ölçüde arttırdığını, askeri yeteneklerini geliştirdiğini ve savaşın geçmiş aşamalarından dersler çıkardığını belirtti.

WASHINGTON TARAFI

Biden yönetiminin 60 milyar dolarlık ek finansman isteği, Cumhuriyetçiler ile müzakerelerin ABD sınır kontrollerine ilişkin ayrı bir anlaşmaya bağlı olması nedeniyle henüz gerçekleşmedi Temsilciler Meclisi üyeleri Noel için tatile çıkmaya hazırlanırken, Biden yönetiminin Ukrayna'daki savaş için ek ABD fonu sağlamak üzere Cumhuriyetçilerle bir anlaşma sağlayıp sağlayamayacağı belirsizliğini koruyor.

Sonraki Haber