Cübbeyi giydi!

Anayasa'yı, yargıyı, seçimleri gayrimeşru ilan eden Kılıçdaroğlu, Diyarbakır ziyaretinde kendini hâkim yerine koydu: 'Demirtaş'ı da Kavala'yı da, düşünce mahkumlarını da serbest bırakacağız!'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 9 Mart gecesi gittiği Diyarbakır’da 2 gün boyunca HDP’ye yakın çevrelerle bir araya geldi. Uçaktan iner inmez, herhangi bir saat, program verilmeden apar topar Diyarbakır Anneleri’nin konakladığı otele gidip fotoğraf servis edildiyse de bunun bir görüşme olmadığı 12 saat geçmeden ortaya çıktı. Programlı görüşme kendisinin “Diyarbakırlı kadın önderler” dediği HDP’li kadınlarla yaptığı kahvaltılı toplantı oldu. Genel Başkan’ın 2 günlük programında geçmişle yüzleşme ve helalleşme, cezaevlerinde işkence, anadilde eğitim gibi konularda sözler vermek yer aldı. Selahattin Demirtaş’ın babasıyla da aynı yemekte buluşan Kılıçdaroğlu’nun masaya koyduğu bir diğer dosya da CHP’li belediyeler eliyle kurulacak elektrik üretim ve dağıtım şirketi dosyası oldu. Projeye göre, kredi bulunmuş, doğu illerine ucuz elektrik verilecekti! Şirket kamu kurumu değil, özelleştirmeye karşı değil, ama hazine arazisinde faaliyet gösterecek, vergi ödemeyecekti!

İLK DURAK: BASINA ÇAKMA FOTOĞRAF

Uçaktan iner inmez, herhangi bir saat ve program bildirmeden apar topar Diyarbakır Anneleri’nin konakladığı otele giden CHP Genel Başkanı, ailelerin temsilcilerinin tepkisiyle karşılaştı. Otelde görüşmek isteyen Kılıçdaroğlu’yla Diyarbakır Anneleri’nin temsilcileri Ayşegül Biçer, Celil Begdaş ve Süleyman Aydın kısa bir görüşme yaptı. Aileler, niyet, Diyarbakır Anneleri’ni ziyaret etmekse HDP İl Binası önündeki çadıra gelmesini istediler. Eylemin sürdüğü 900’ü aşkın gün boyunca HDP Diyarbakır il binası önündeki çadıra uğramayan Kılıçdaroğlu’na, ziyaretin otel girişinde olmayacağını söyledikleri görüşmenin fotoğrafı basına “CHP lideri Diyarbakır Anneleri’ni ziyaret etti” diye servis edildi.

Aileler önceki gün düzenledikleri basın açıklamasında Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır Annelerinin eylem yaptıkları HDP önüne gelmediğini söyleyerek tepki gösterdi.

ASIL BULUŞMA HDP’Lİ KADINLARLA

Kılıçdaroğlu’nun, ertesi sabah planlı, programlı, saati ve yeri belli bir organizasyonu vardı. “Bu sabah Diyarbakırlı kadın önderlerle kahvaltı yaptım” diye ifade ettiği görüşme, HDP’ye yakın 11 kadınla yapılan kahvaltılı bir toplantıydı. Kılıçdaroğlu’nun “lider kadınları” arasında örgüt üyeliği suçuyla tutuklu HDP’li eski belediye başkanı Selçuk Mızraklı’nın eşi Zeynep Mızraklı, hendek savaşları sırasında PKK/YPG’ye müdahale eden güvenlik güçlerini “Burada çocuklar öldürülüyor” diye şikayet eden ve bir süre cezaevinde kalan Ayşe Çelik, HDP’nin Anayasa Mahkemesi üyeliği için aday gösterdiği Zülal Erdoğan, HDP’ye yakın yayınlarından Artıhaber haber portalı yazarlarından, 2014 yılında Kobani olayları sırasında “örgüt propagandası” yaptığı savıyla 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Nurcan Kaya gibi isimler vardı. Nurcan Kaya’nın yazarı olduğu Artıgerçek haber portalı, basına kapalı süren 40 dakikalık görüşme haberinde, Kaya’nın ifadesiyle “çok olumlu geçen” görüşmede konuşulanları şöyle aktardı:

HAPİSTEKİLER SERBEST BIRAKILSIN

“… Kürt sorunun çözümü konusunda önerilerimizi sıraladık. Siyasi tutsakların serbest bırakılması, ifade hürriyetinin sadece güvenceye alınması değil, şu ana kadar benim gibi mahkûmiyet almış, ya da düşünceleri nedeniyle hapiste olan insanların yeniden yargılanacağı ve serbest bırakılacağı konusunda güvence verilmesi gerektiğini ifade ettik.

Anadille ilgili yasakların kalkması, anadilde eğitim görülmesi, kimlik konusundaki kaygıların giderilmesi, ayrımcılığın giderilmesi gibi beklentiler aktarıldı.”

DEMİRTAŞ’IN BABASIYLA YEMEK

10 Mart günü kahvaltıdan sonra Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde rozet takma töreni vardı. Sahnede konuşan Kılıçdaroğlu, "Bu ülkeyi kimlik üzerinden ayrıştırdılar, ötekileştirdiler. Din, dil üzerinden ötekileştirdiler, ayırdılar, farklılaştırdılar. Ne diye insanların kimliğiyle, diniyle, diliyle uğraşırsınız. Kimlikler şerefimizdir, kimlikler ötekileştirilemez. Toplum olarak helalleşmek zorundayız. Sıkıntılarımız var mı, var. Diyarbakır Hapishanesi'ndeki işkenceler unutuldu mu, hayır. Haksızlığa uğrayan herkesle helalleşmemiz lazım. Helalleşmek yüzleşmektir. Roboski’de ölenlerin aileleriyle de helalleşmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Bir süre baba Demirtaş ile görüşen Kılıçdaroğlu, bir araya geldiği bir grup gence de şu mesajları verdi: "Adaleti inşa edeceğiz, adaleti inşa etmenin anahtarı demokrasidir. Özgürce tartışamazsak sorunları çözemeyiz. 'Kürt sorunu yoktur' diyor Cumhurbaşkanı. Ona göre yok. Sorunu yaşayanı dinlemeden sorunu çözemezsin. Güçlendirilmiş parlamenter sistemi açacağız. Yeni güçlendirilmiş parlamenter sistemde, millet üzerinde vesayeti olmayan bir yapı oluşturacağız. Seçimle gelen seçimle gidecek."

CHP lideri, gençlerin sorduğu “İktidara geldiğinizde Selahattin Demirtaş’ı serbest bırakacak mısınız” sorusuna da “Selahattin Demirtaş'ı da Osman Kavala'yı da, askeri öğrencileri de, gazetecileri de, ne kadar haksızlığa uğramış onlara göre düşünce mahkumları varsa, tamamını serbest bırakacağız” şeklinde yanıt verdi.

DOĞU İLLERİNE ENERJİ ŞİRKETİ SÖZÜ

Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır temaslarında elektriğe de çözüm getirdi! Güneş Tarlası projesi üzerine çalıştıklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, başta CHP’li 11 Büyükşehir Belediyesi ile tüm CHP’li belediyelerin ortak olarak yapacağını belirtti. Projeye göre, bir anonim şirket kurularak tüm belediye iştiraki şirketlerin gücü nispetinde katılımı sağlanacak.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, toplam maliyetinin 275 milyon dolar olacak Güneş Tarlası’nın kredisinin hazır olduğunu da kaydetti. Proje için bir yıl geri ödemesiz 10 yıl yurtdışı kaynaklı ticari leasing kullanılacak. Belediyelerin kuracağı ana şirket, diğer katılımcıların ürettiği enerjiye alım garantisi verecek. Üretilen elektrik 26 kuruş ile 30 kuruş arasında sanayiciye vergisiz olarak satılacak.

CHP Genel Başkanı, “Toplam 5000 MW gücünde kurulacak Güneş Tarlası’nın 500 MW’lık birinci etabı CHP’li belediyeler tarafından kurulacak ve kredisi hazır” diyen Kılıçdaroğlu, 4.500 MW’lık ikinci etap ise isteyen yatırımcılara 1 MW’lık hisseler halinde halka arz edilip satışı yapılacak ve tüm bölge yatırımcıları kazanacak” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Kurulacak güneş tarlasının geliri ile Diyarbakır, Urfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak olmak üzere altı ilde tarımsal sulama elektriği bedava olacak. Ayrıca 50 milyon dolar kâr şirkete kalacak. Çiftçiye elektrik 30 yıl boyunca garanti edilecek" şeklinde konuştu.

ARAZİ BEDAVA VERGİ YOK AMA KAMU MALI DEĞİL

Kılıçdaroğlu, “Diyarbakır’a 45 gün sonra belediye başkanlarımız ile bir daha geleceğiz. Şirketi kuracağız. Bizim belirlediğimiz kamu arazisi ücretsiz tahsis edilecek, kuracağımız şirkete yatırım teşvik belgesi verilecek ve elektrik üretim lisansları hızlıca verilmelidir. EPDK dan üretim ve dağıtım lisansı vereceksin, trafo ve iletim hatları tahsis edileceksin. Ayrıca çiftçiye vereceğimiz elektriği vergiden muaf tutacaksın" diye konuştu.

BBC HABERİ İLK VEREN KURULUŞ

BBC, Kılıçdaroğlu temaslarını ilk duyuran medya kuruluşu oldu. İki günlük geziyi adım adım takip eden BBC, Kılıçdaroğlu’nun programında şu ayrıntıyı da duyurdu: “Kılıçdaroğlu, Saat 17:00'de 1980 askeri darbesinde Diyarbakır Cezaevi'nde işkence gören dört kişiyle görüşecek. Bunlar arasında Özgürlük Yolu davasından tutuklanan Nuri Sınır ile tutuklandığında Devrimci Doğu Kültür Derneklerin Genel Sekreteri olan Erdem Gencan da var.”

Görüşme gerçekleşti, ertesi gün, yani 11 Mart sabahı DİTAM’da yapılan toplantıda gündeme geldi.

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nde (DİTAM) Başkan Mehmet Vural ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu, “Toplumun kucaklaşmaya ihtiyacı var. Hatalarımızla yüzleşmemiz lazım. Varsa hata çıkıp özür dilememiz lazım. Diyarbakır’a geldim, hapishanelere işkence gören 5 kişi eli görüştüm. Anlatırken gözyaşlarımı tutamadım. Oturup helalleşmemiz lazım.” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun özür ve yüzleşme garantisi verdiği konuları ise DİTAM Başkanı Mehmet Vural şöyle açıklamıştı:

“Yüzleşme önemlidir. Diyarbakır cezaevi, Dersim olayının mağdurları ve 1925 idam edilen 46 kişinin aileleri ile yüzleşme gibi olaylar önemli. Roboski olayı başlı başına bir yüzleşme olayıdır. Umarım bir yüzleşme sayfası açılır. Bu bölgede yaşayan Kürt halkı vardır. Bu halkın anadil sorunu vardır. Anadilde eğitim hakkı olmalıdır diye düşünüyoruz.”

MHP KURMAYLARINDAN KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ: CIVIKLIK, CİDDİYETSİZLİK, SEVİYESİZLİK

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kılıçdaroğlu'nun önceki gün gerçekleştirdiği Diyarbakır ziyaretiyle ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Bahçeli, "Sayın Kılıçdaroğlu, dört parçalı büyük Kürdistan’ın kurulmasından yana mısın, değil misin? Açıkla. Terörist Demirtaş’ın annesini ziyaret etmeyi düşünüyorsan, hemen arkasından Şanlıurfa’ya geçip İmralı canisi Abdullah Öcalan’ın ailesini de ziyaret edip onlarla hasret gidermeyi planlıyor musun? 28 Şubat 2022 tarihinde yuvarlak masa etrafında buluştuğun zillet ortaklarına bağımsız büyük Kürdistan’a taraftar olup olmadıklarını sorup onların gerçek niyetini, kafalarının içinde saklı duran kanaatlerini öğrenmeyi aklından geçiriyor musun?" ifadelerini kullanmıştı. Bahçeli'nin sorduğu sorulara yanıt vermeyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Twitter hesabı üzerinden Bahçeli'nin paylaşımını alıntı yaparak resimli karakter (emoji) kullanmakla yetindi. Kılıçdaroğlu'nun bu paylaşımı tepkilere neden oldu.

'CHP CHP OLALI BÖYLE ZULÜM GÖRMEDİ'

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, "Pişkinlik, cıvıklık, ciddiyetsizlik, seviyesizlik, böyle bir şey olsa gerek" diyerek tepki gösterdi. MHP Bursa Milletvekili Hidayet Vahapoğlu da, "Dil çıkarıyor. Pes yani…Ciddiyetsizlik, seviyesini iyice düşürmüş olmalı" paylaşımı yaptı. MHP MYK üyesi Fatih Çetinkaya, "CHP CHP olalı böyle zulüm görmemiştir." derken MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da “Diyarbakır'a gidip çadır tiyatrosu sahneledi ama annelerin feryat çadırına gidemedi! Türkiye'nin bütün sorunlarını çözeceğim diyen, herkese Aladağ'dan arsa bağışlayan, aslı yok yaylasında 1500 koyun otlatma rüyasındaki Kılıçdaroğlu’nun ayakları bir türlü yere basmıyor.” dedi.

Sonraki Haber