Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu'na: Aldığınız kararı uygulayacak mısınız?

Aydınlık Gazetesi Genel Müdürü Osman Erbil, İBB’nin Kasım ayında ‘Meclis Karar Özetleri’nin ilân verilmesi yönündeki kararının uygulanmayışına yönelik CHP lideri Kılıçdaroğlu’na “Belediyenizin altına imza atmış olduğu kararı uygulamamasında bir sorumluluk üstlenecek misiniz?” sorusunu yöneltti.

Bir yandan pandeminin getirdiği olumsuz koşullar diğer taraftan kâğıt maliyetlerindeki yüksek artış, yazılı basını ağır bir yükün altına itti. Son olarak Basın İlân Kurumu (BİK) tarafından yapılan zam gazetelere can suyu olmuşsa da, hâlâ devam eden eşitsiz koşullar basın sektörü emekçileri ve yetkililerini hayli düşündürüyor.

Aydınlık Gazetesi Genel Müdürü Osman Erbil, Ulusal Kanal’da Halil Nebiler’in sunduğu ‘Televizyon Gazetesi’ programında, yazılı basın sektöründe derinleşen kâğıt krizini değerlendirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye’sinin (İBB), Kasım ayında ‘Meclis Karar Özetleri’nin gazetelere ilân verilmesi yönündeki kararı üzerinden 3 ay geçmesine rağmen hâlâ uygulanmıyor.

‘ARADAN 3 AY GEÇTİ,

HİÇBİR GELİŞME YOK’

Kararın Hukuk Komisyonu, Plân ve Bütçe Komsiyonu gibi mercilerden geçmesine rağmen hâlâ uygulanmadığına dikkat çeken Erbil, “Büyük bir çelişki var. İBB, Kasım ayında çok önemli bir karara imza attı. Belediye Meclisi, oybirliğiyle ‘İBB’nin Meclis kararlarının özetleri gazetelerde yayınlansın’ dedi. Kasım ayında komisyonlara gitti. Millet İttifakı’nın bileşenleri komisyona gönderdi. Hukuk Komisyonu’na da gitti, Plân ve Bütçe Komisyonu’na da gitti ve oradan da geçti. Aradan üç ay geçti hiçbir gelişme yok.” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, yazılı basının çok derin bir krizin içinde olduğunu sürekli dillendirdiğini ifade eden Erbil, imzası bulunmasına rağmen CHP’nin yönettiği İBB’de neden bu kararın uygulanmadığını sordu.

Kılıçdaroğlu’nun, devleti FETÖ benzeri propagandalar yapan Nurcu cemaatin ‘Yeni Asya’ gazetesine ilân vermemesini eleştirdiğini belirten Erbil, sözlerini şöyle sürdürdü:

Biz de o zaman Sayın Kılıçdaroğlu’na soruyoruz, sizin partinizin yönetmiş olduğu İBB, bu tarihi kararı aldı. Hatta İzmir’de 2019 yılından bu yana yine sizin yönettiğiniz belediyede, İzmir Büyükşehir Belediye Meclis kararlarının özetlerinin gazete ilânları olarak verilmesi sorunsuz bir şekilde uygulanıyor ve oradaki yerel basın da bundan çok memnun. Peki hâl böyleyken, siz neden kürsüye çıkıp da devleti eleştirirken, kendi belediyenizin altına imza atmış olduğu kararı uygulamamasında bir sorumluluk üstlenmiyorsunuz. Şimdi aranızda belli ki bir cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda bir rekabet var ama siz partinin mensubusunuz. Sizin bunları yerine getirmeniz gerekmiyor mu?

‘DESTEĞİ SAĞLAMAZSANIZ, BASIN PRANGALI HALE GELİR’

Erbil, “Basına bu özgürlüğü tanımazsanız basın prangalı hale gelir. O zaman ne yaparlar, birileri gider başka yerlerden fon bulur, ötekileri gider diğerlerinin yandaşı haline gelir. Bakın, Aydınlık hiç kimsenin yandaşı değil. Kendi yağıyla kavrulmaya baş koymuş ve bunu gerçekleştiriyor. Bakın kimse ‘Aydınlık şunu eleştiremiyor, bunu eleştiremiyor’ diyor mu? İktidarın yapmış olduğu uygulamaları da eleştiriyoruz, ama aynı zamanda muhalefetin yapmış oldukları şeyleri eleştiriyoruz. Diyoruz ki, Kasım ayında bu Meclis’inizden çıkan kararı hangi gerekçeyle olursa olsun uygulamamazlık yapamazsınız.” ifadelerini kullandı.

‘İMAMOĞLU, İNGİLİZ BÜYÜKELÇİ İLE

40 BİN LİRALIK YEMEK YERKEN TASARRUF YOK’

İBB’nin ayında ‘Meclis Karar Özetleri’nin gazetelere ilân verilmesi yönündeki kararı uygulamamasına ilişkin “tasarruf” gerekçesini öne sürdüğünü belirten Aydınlık Gazetesi Genel Müdürü, “Peki, madem tasarruf, reklam ve tanıtıma 400 milyon liranın üzerinde bütçe ayırırken o zaman tasarruf yok. Halk ekmek büfelerinden bedavaya Sözcü ve Korkusuz gazetesi dağıtırken, o zaman tasarruf yok. Gazetecilere, youtuberlara kaynaklar aktarırken tasarruf yok. Medya A.Ş.’nin yapması gereken işleri tanıdık PR şirketlere yaptırırken, yüz binlerce lira kaynaklar aktarırken tasarruf yok. Sayın Ekrem İmamoğlu, İngiliz Büyükelçisi ile 40 bin liralık yemek yerken tasarruf yok. Ama gazetelere destek olunca, yerel yönetimlerin basını desteklemesi olunca tasarruf akıllarına geliyor.” tepkisini gösterdi.

Sonraki Haber