Kim 'şah' çeker, kim 'mat' olur? 3: Ukrayna Afganistan olmaz ama ABD için Vietnam olur

ABD, Ukrayna üzerinden Rusya'ya 'İkinci Afganistan' tuzağı hazırlıyor. Fakat ABD, hiç hesap etmiş midir Rusya'nın kendisi için 'İkinci Vietnam' kuyusu kazdığını? Putin 'şah' çekme hamlesi için gerekli hazırlıkları yapıyor

Rusya'ya karşı yeni hangi yaptırımlar olabilir? ABD öncelikle mutlaka Ukrayna'yı bir taraftan oyalarken, diğer taraftan her durumda 'birleşik cephe' halinde direnmeye teşvik edecektir. Bir yandan da Rusya'ya uluslararası baskı yapılmasını sağlamaya devam edecektir ve Ukrayna'nın tamamını almak istediği taktirde karşılaşacağı ağır maliyetleri gizli ve açık kanallardan ileterek Kremlin'i daha fazla ileri gitmekten caydırmak yolunu sürekli deneyecektir.

Biden yönetimi başta Almanya ile olan "Nord Stream 2" olmakla tüm büyük ölçekli ekonomik projeleri sona erdirmek için daha yoğun bastıracaktır.

Ayrıca silah kontrolü görüşmelerini askıya almak meselesi gündeme getirilebilir. Moskova'dan müttefik büyükelçilerini geri çağırmak da söz konusu olabilir.

Rusya ve onunla iyi ilişkileri devam eden ülkelere ekonomik kredileri askıya almak; Rusya'ya tam tahıl ambargosu uygulamak gibi yaptırımları duymamız da pek mümkün.

Washington ayrıca stratejik istikrar ve siber güvenlik konulu müzakerelerin seviyesini askıya almak veya düşürmekle de tehdit edebilir.

Biden yönetimi başta Almanya ile olan "Nord Stream 2" olmakla tüm büyük ölçekli ekonomik projeleri sona erdirmek için daha yoğun bastıracaktır.

ABD UKRAYNA'DA HANGİ STRATEJİK ADIMLARI İZLER?

ABD'nin Ukrayna ile ilgili kararının "Ukrayna'nın kendi geleceğine karar vermekte özgür olması" yönünde devam edeceğini ve bu fikrini değiştirmeyeceğini düşünüyorum.

Bunun için de ekonomik tehditleri güçlendirmek için elinden geleni yapmaya devam edecektir. Hatta, ABD Almanya'ya Moskova ile ekonomik ilişkilerini kesmesi için daha fazla baskı yapacaktır muhtemelen.

Geçmişin hafızası bize ABD'nin tiyatro sahnelerini çok fazla sevdiği için herhangi bir kendisi ile işbirliği yapacak uluslararası işçi hareketini Rusya'ya karşı dünya çapında bir boykot hazırlığı yapması için de sahneye çıkartabileceğini söylüyor.

Böylelikle, hem sahte "insan hakları" kampanyaları, hem işçi hareketi boykot tiyatroları, hem ekonomik tehditler yoluyla Rusya'yı daha fazla ileri gitmesi durumunda kargaşaların Rusya'nın nüfuz alanı olan veya olacak başka ülkelerde de benzer durumlara yol açacağı ve bunların Moskova'nın hem de 'Bağlantısızlar Hareketi' ülkeleriyle olan bağlarını da zedeleyeceği konusunda da sık sık uyarılar yapılacağı görülüyor.

ABD'nin tek isteği Putin'i dize getirmek ve kendi planlarına karşı gelemeyeceğini psikolojik olarak kabul etmesine ikna ettirmektir. Böylece Putin Ukrayna'da ABD çıkarları ile çelişmeyecek bir siyasi çözümü kabul etmeye mecbur bırakılmak isteniyor. Yani Washington, Putin'e ödeyeceği büyük bedelleri hatırlatarak Ukrayna'nın, aslında ise ABD'nin kabul edebileceği koşulları dayatan diplomatik bir çözüm yolu sunacak ve o zamana kadar da Ukrayna'nın Rusya'ya direnmesine yardımcı olmak için ABD ve NATO kuvvetlerinin Ukrayna içindeki eğitim sahalarında ve deniz üslerinde varlığını artırmaya yönelik adımlarını hızlandıracaktır.

Uzun vadede NATO, 2022'nin Haziran ayında kabul edilecek yeni "NATO Stratejik Konsepti" kapsamında Ukrayna kuvvetlerinin yetenek ve eğitime sahip olmasını sağlamanın en büyük öncelikleri olacağı konusunda hemfikir olduklarını beyan edebilirler.

Yani, tahminlerime göre, haziran ayında olacak NATO toplantısında yeni bir kışkırtmanın temeli atılabilir ve bundan sonra yeni bir çatışma veya kriz patlak verebilir. Tabii, tüm bunlar Putin'e sopa göstermek, gözdağı vermek, onu geri adım atmaya, NATO kuşatmasına karşı sessiz kalmaya ikna etmek için yapılacaktır.

ABD'NİN DONBASS'A BAKIŞI VE ÇÖZÜMÜ NE OLACAKTIR?

Öncelikle ABD ve Ukrayna doğu Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için gerçek bir uzlaşmaya hazır olduklarını gösterebilirler.

Ama nasıl bir uzlaşma?

ABD ve Ukrayna bağımsızlıklarını ilan eden bölgelerdeki sorunun 'uluslararasılaştırılmasını' bir ‘uzlaşma’ olarak önereceklerdir büyük ihtimalde. Buna Donbass'taki Rusya liderliğindeki güçlerin yerini "tarafsız" bir barışı koruma gücüne devredilmesi teklifi de eşlik edebilir.

Batı her zaman bu yöntemi kullanıyor çünkü. "Tarafsız" dediği de kendi çıkarlarına hizmet edecek olan barış güçleridir bu arada. Böylelikle, bağımsızlığını ilan eden halk cumhuriyetlerinin yerini geçici bir 'uluslararası sivil yönetime' bırakmaları istenebilir.

ABD'nin Donbass'la ilgili çözüm arzusu böyle olur bence.

RUSYA BÖYLE BİR DONBASS ÇÖZÜMÜNÜ KABUL EDER Mİ?

Baştan söyleyeyim. Kabul etmez. Bu kadar yol kat etmişken, ekonomik zarara maruz kalmışken ve kendi güvenliği söz konusu iken kabul etmez.

Putin'in çözümü belli. Baştan Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'nin bağımsızlığından yana olan fikrini ve tavrını ortaya koydu.

Kabul etmeyeceği için Putin'e bir takım teklifler ileri sürülebilir.

İşte Donbass ihtilafını bu şekilde bitirirse, sunulan çözümü kabul ederse, ABD ve müttefikleri Ukrayna'ya silah sevkiyatını azaltabilir, yaptırımlar yalnız o halde kaldırılabilir, Rusya ile NATO arasındaki işbirliği yeniden başlatılabilir gibi söylemler havada uçuşabilir.

Son soru.

Ukrayna üzerinden Rusya'ya "İkinci Afganistan" tuzağı hazırlayan ABD hiç hesap etmiş midir kendisi için "İkinci Vietnam" kuyusu kazdığını ve Putin'in son 'ŞAH' çekme hamlesini kaç gidiş sonra yapacağını? Oyunun ardını izleyelim... BİTTİ.

Sonraki Haber