Kimyasal kullanmadan temizlik yapmak ister misiniz? Karbonatla mükemmel temizliğin 5 harika yöntemi

İnatçı lekeleri temizlemek zor. Bu lekeleri çıkarmak için kullandığımız kimyasallarsa sağlığı tehdit ediyor. Üstelik çoğu zaman istediğimiz sonuca ulaşamıyoruz! Peki, mutfakların kahramanı karbonatın temizlikte harikalar yarattığını biliyor muydunuz? İşte karbonatla doğal temizlik yöntemleri!

Hamur işlerindeki üstün performansıyla tanıdığınız karbonat, derin bir temizliğin anahtarı da olmaya aday! Neredeyse her evde bulunan karbonatı tencere, tava ve yatak temizliğine kadar pek çok şekilde değerlendirebilirsiniz. Ayrıca doğal bir temizlik ürünü olarak karbonatı tercih ederek hayatınızdaki kimyasal ürün kullanımını da azaltabilirsiniz. Peki, karbonatı temizlik yaparken nasıl kullanacağınızı biliyor musunuz? Karşınızda birkaç pratik yöntem!

Tencere ve tava yanıklarını çıkarın

Yanık tencereleri temizlemek için güçlü bir kimyasal kullansanız bile istediğiniz sonuca ulaşamayabilirsiniz. Ancak karbonatla hazırlayacağınız pratik bir karışım, sizi bu dertten kurtarabilir. Bunun için yarım çay bardağı sirkenin içine 2 tatlı kaşığı karbonat ekleyin. Biraz bekleyerek karışımın köpürmesine izin verin. Bu köpükleri bir sünger yardımıyla alarak yanık tencere ve tavaları ovalayın. Bu karışımla yanıkların sizi zorlamadan çıktığına şahit olabilirsiniz.

Kötü kokuları yok edin

Doğal bir koku giderici olan karbonat yardımıyla zahmetsiz bir şekilde kötü kokuları yok edebilirsiniz. Çöp kutusu ve spor ayakkabılarda sıklıkla kötü koku problemi yaşayabilirsiniz. Bu kötü kokuyu gidermek için çöp kutusunun tabanına ve spor ayakkabının içine karbonat serpip bir müddet bekletebilirsiniz. Böylece kötü kokuların hızlıca yok olduğunu görebilirsiniz.

Halı ve kilimlerinizdeki tozlardan kolayca kurtulun

Evde geniş yüzeyleri kaplayan halı ve kilimler; kirin, tozun en çok biriktiği yerlerdendir. Karbonatla bu yüzeyleri kolayca temizleyebilirsiniz. Bunun için temizlemek istediğiniz halı ve kilimlerin üzerine bol miktarda karbonat dökün ve bu şekilde bir gece bekletin. Ertesi gün bu yüzeyleri süpürgeyle iyice çektirin. Bu işlemden sonra halı ve kilimlerinizin pırıl pırıl görüntüsünün tadını çıkarabilirsiniz.

İnatçı yağ lekelerine "Elveda!" deyin

Fırın ve mikrodalga gibi elektronik aletlerin iç kısmında kurumuş ve inatçı yağ lekeleri yoğundur. Bu cihazlara zarar vermeden lekeleri kolayca çıkarabilmek için öncelikle su ve karbonat karışımını bir sprey şişesine koyun. Sonra karışımı inatçı yağ lekelerinin üzerine sıkarak ovalayabilirsiniz.

Yatağınızı kolayca temizleyin

Yatağı bol su ve sabunla yıkamak kolay değil. Ancak karbonat kullanarak yatağınızı kir ve lekelerden kolaylıkla arındırabilirsiniz. Bunun için öncelikle yatağınızı elektrik süpürgesiyle iyice süpürün. Ardından bir paket karbonatı eleyerek yatağın üzerine serpin ve tüm yatak yüzeyinin karbonatla kaplanmasına dikkat edin. Yatağınızı sabahtan akşama kadar bu şekilde beklettikten sonra yine elektrik süpürgesiyle tüm karbonatı çekin. Böylece yatağınız bir yandan temizlenirken bir yandan kötü kokulardan arınır. Ayda bir defa yatağınızı karbonatla temizleyerek hem yatağın kullanım ömrünü uzatabilir hem uyku hijyeninizi koruyabilirsiniz.

Sonraki Haber