Kira anlaşmazlığında yeni dönem! Arabuluculuk başvuruları nereye yapılıyor?

Hızla yükselen enflasyonla beraber kira fiyatları da fahiş oranda arttı. Kira zam oranında anlaşamayan ev sahibi ve kiracı soluğu mahkemede aldı. Mahkemelerde artan dosyalardan dolayı hükümet çareyi arabuluculukta buldu. Peki kira uyuşmazlıklarında arabulucuya nasıl gidilecek?

Konut kira zam oranı en yüksek yüzde 25 sınırı konulmuştu ancak bu oran ev sahiplerini mutlu etmedi ve fahiş kira zam oranları istenmeye başlandı. Hükümet arabuluculuk sistemini devreye alarak önce arabuluculuğa gidilecek anlaşma sağlanamazsa dava yolu tercih edilecek. Ev sahibi ve kiracı arasındaki zam oranındaki anlaşmazlıkları artık arabulucu sistemi ile çözülmesi hedefleniyor. Uygulama 1 Eylül'de başladı. Peki Arabuluculuk başvurusu nereye başvurulacak? Arabuluculuk ücreti nedir? Arabuluculuk sistemini kim başlatacak?

1 Eylül itibariyle uygulamaya alınan Arabuluculuk Sistemi yoğun talep gördü ve son 10 gün içinde 7 bin 651 başvuru yapıldığı açıklandı. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç "2013'ten bu yana 4 milyon 667 bin 454 dosya arabulucuya gitmiş. Bu dosyalardan 3 milyon 37 bin 865'i anlaşmayla sonuçlanmış. Oran yüzde 70. İhtiyari arabuluculukla zorunluyu ayırmak gerekir. İhtiyari arabuluculukta taraflar anlaşmaya daha yakın, orada başarı oranı yüzde 99'a varıyor ama zorunlu arabuluculukta yüzde 49. Bu bile önemli bir rakam." diye konuştu.

Yaklaşık 3 milyon dosyanın yargıya intikal etmeden arabulucuda sonuçlandırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Tunç, böylece 600 mahkemenin 10 yılda yapacağı işi arabulucuların çözdüğünü aktardı.

ARABULUCULUK SÜRECİNİ KİM BAŞLATACAK?

Arabuluculuk sürecini dava açmak isteyen kişi veya kurum başlatacak. Kira tahliye davası için ev sahibi, ortaklığın giderilmesi davası için ortaklardan biri, apartmanda yönetimle ilgili sıkıntı yaşayan kat maliki arabuluculuk sürecini başlatabilir.

ARABULUCULUK ÜCRETİ NE KADAR

Adalet Bakanlığı tarafından iki saate kadar olan görüşmeler arabulucuya ödeniyor. Ancak iki saatten sonrası taraflar arasında anlaşma yoksa eşit olarak taraflarca Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Asgari Ücret tarifesine göre ödenecek.

Ancak iki saate kadar Adalet Bakanlığı’nın ödediği ücret dava açılması halinde davada haksız çıkan tarafa yargılama gideri olarak ödetilecek.

ARABULUCULUK BAŞVURUSU NEREYE YAPILIYOR?

Arabuluculuk başvuru işlemleri için dava nerede açılacaksa o adliyedeki ‘Arabuluculuk Bürosuna’ başvuru yapmanız gerekiyor. Ancak o adliyede büro kurulmamışsa Sulh Hukuk Mahkemeleri Yazı İşleri Müdürlüğü’ne başvuru yapabilirsiniz.

Sonraki Haber