Kira fiyatları Avrupalıları sokağa döktü: ‘Yaşamak, kar etmekten üstündür’

Türkiye’deki kira fiyatları gündemdeki yerini korurken, benzeri sorunlara Avrupa’da da dikkat çekildi. Avrupa Birliği’nin lokomotifi Almanya ile komşusu Hollanda’da yüksek kira fiyatları, vatandaşları sokağa döktü. Özellikle Almanya’da sorun, genel seçimlere bir hafta kala daha da alevlendi

Yüksek kira fiyatları cep yakıyor. Sorun özellikle büyükşehirlerde tırmanış halinde. Fransa’nın başkenti Paris’te evsizler ile düzensiz göçmenlerin Paris ve Ile-de-France Valiliği önünde kurdukları çadır kentin yankıları sürerken, yeni eylem haberleri Almanya ile Hollanda’dan geldi. İki ülkenin başkentinde vatandaşlar, artan kiralar nedeniyle sokağa döküldü.

FİYATLAR, ALMANYA’YI BERLİN’DE BİRLEŞTİRDİ

Almanya’nın başkenti Berlin'de düzenlenen gösteriye yirmi bin kişi katıldı. “Herkes için konut! Yüksek kiralara ve yerinden edilmeye karşı birlikte.” çağrısıyla düzenlenen eylem, Alexanderplatz'da bir açılış mitingiyle başladı. Göstericiler Brandenburg Kapısı'na ve Zafer Sütunu'na doğru ilerledi. Protesto, Yerinden Edilme ve Kira Çılgınlığına Karşı Eylem İttifakı tarafından düzenlendi. Çok sayıda kiracı grubunun yanı sıra yürüyüşe sosyal yardım kuruluşları ve sendika temsilcileri de katıldı. Eyleme, Hamburg ve Ludwigshafen de dâhil olmak üzere farklı şehirlerden heyetler geldi. Büyük emlak şirketlerinin kamulaştırılması için Berlin'de bir referandum başlatan Expropriate Deutsche Wohnen & Co. Grubu, en çok temsil edilen gruptu.

KAMULAŞTIRMA TALEBİ ÖNCE ÇIKTI

Eylem İttifakı, kiraları yeniden uygun hale getirecek kira ve konut politikasında bir rota değişikliği çağrısında bulunuyor. Bunun gerçekleşmesi için aktarılan talepler ise şöyle: Büyük gayrimenkul işletmelerinin kamulaştırılması, ülke çapında bir kira üst sınırının belirlenmesi, kamuya ait/ortak mülkiyetteki konutların özel mülkiyete dönüştürülmesinin durdurulması ve ev sahiplerinin bir mülke ihtiyaçları olduğu gerekçesiyle tahliye bildiriminde bulunmalarının engellenmesi.

Kiracıların hane gelirlerinin yarısından fazlasını kira ödemelerine harcamasının alışılmadık bir durum olduğunu belirten göstericiler, bu nedenle son yıllarda yüksek kiralara ve bunlardan kâr elde eden şirketlere karşı protestoların arttığını vurguladı. Yüksek Mahkeme nisan ayında Berlin'deki kira üst sınırını bozduğunda, on bin kişi bunu protesto etmişti.

‘KONUT KRİZİNİN CİDDİYETİ ANLAŞILDI’

Amsterdam’da 15 bin kişi, konut krizinin sona ermesi için eylem yaptı. Woonprotest tarafından düzenlenen eyleme; siyasi partiler, sendikalar ve konut şirketlerinin yanı sıra konut hakları için mücadele eden insanlar da dâhil olmak üzere 200'den fazla örgüt tarafından destek verildi. Hollandalılar, ev fiyatlarının yükselmeye devam etmesinin sonucu olarak ciddi bir kiralık konaklama yeri sıkıntısı olduğunu vurguladı. Eyleme katılanlar, Hollanda'da konut adaleti için etkili bir harekete acilen ihtiyaç olduğunu söyledi. “İnsanların topluluklarında, şehir, belediye ve ulusal düzeyde harekete geçmesine ihtiyacımız var.” diyen göstericiler, ancak bu şekilde konut krizini sonlandırabileceklerini açıkladı. Nihai amacın, insanların güvenli ve uygun fiyatlı barınma koşullarına sahip olması olduğunu söyleyen göstericiler, insanların nihayet konut krizinin ciddiyetini anladığını vurguladı.

HOLLANDA HÜKÜMETİNE ÇAĞRI: POLİTİKANIZI GÖZDEN GEÇİRİN

Eyleme katılan göstericiler, üzerinde “Barınma hakkı insan hakkıdır”, “Kiraların yükselmesini durdurun”, “Spekülatörlere fırsat vermeyin”, “Kira çılgınlığına karşı birlikte mücadele edelim”, “Yaşamak, kâr etmekten üstündür” ve “Biz asgari ücretliler için buradayız” yazan döviz ve pankartlar taşıdı. Hollanda hükümetinin konut politikasını gözden geçirmesini isteyen göstericiler, dar gelirlilere ve öğrencilere yeterince konut sağlanmasını talep etti. Göstericiler ayrıca, kira sektörünün tekelleşmesinin önüne geçilmesini talep etti.

Sonraki Haber