Kira fiyatları reel olarak düşüyor

BETAM raporlarına göre eylül ayında enflasyondan arındırılmış (reel) kiralık daire fiyatları düşüş gösterdi. Satılık konut arzı ise azaldı

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), eylül ayına ilişkin kiralık ve satılık konut piyasası raporlarını yayımladı. sahibinden.com sitesinde yer alan ilanlar incelenerek yapılan çalışmalarda, satılık konut arzının azaldığı ve kiralık daire fiyatlarının reel olarak düşüş gösterdiği kaydedildi.

İSTANBUL’DA KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE 46

BETAM’ın açıklamasına göre Türkiye genelinde ve üç büyükşehirde ağustostan eylüle cari kira fiyatlarındaki artışın aylık enflasyondan daha düşük olması sonucu enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları düştü. Ülke genelinde ve İstanbul’da eylül ayı itibarıyla reel fiyatlarla kira ortalaması bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında sırasıyla yüzde 2,8 ve yüzde 2,1 daha düşükken, Ankara’da yüzde 1,3, İzmir’de ise yüzde 4,6 daha yüksek oldu.

Araştırmaya göre 2023 Eylül ayından beri düşüşte olan cari kira fiyatı yıllık artış oranları ağustos ayında yükselse de eylülde tekrar düşüşe geçti. Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı eylül ayında yüzde 45,2’ye geriledi. Eylül ayında ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 185,8 TL olarak hesaplandı.

Yıllık kira artış oranının İstanbul’da yüzde 46,2, Ankara’da yüzde 51,3 ve İzmir’de ise yüzde 56,3 olduğu gözlendi. Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatlarının da İstanbul’da 243,8 TL, Ankara’da 177,3 TL, İzmir’de ise 220 TL olduğu bildirildi.

Çalışmada kiralık konut talep göstergesinin ağustos ayına kıyasla yüzde 20,4, geçen yılın eylül ayına kıyasla yüzde 0,8 düşük olduğu dile getirildi. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullanılan kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı ülke genelinde ve üç büyükşehirde düştüğü dikkat çekti.

Kiralanan konut sayısı ise ülke genelinde de üç büyük şehirde de azaldı. Kiralık konut piyasasında bir diğer canlılık ölçütü olarak kullanılan kiralık konut ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren kapatılan ilan yaşı geçen aya kıyasla ülke genelinde ve üç büyükşehirde uzadı.

SATILIK KONUT ARZI DÜŞTÜ

Ülke genelindeki ve üç büyükşehirdeki reel satış fiyatı da ağustostan eylüle ülke genelindeki ve üç büyükşehirdeki cari konut fiyatı artış oranları enflasyon oranından daha düşük olduğu için düştü. Reel fiyatlardaki yıllık değişim oranı eylülde ülke genelinde yüzde -18,6, İstanbul’da yüzde -19,2, Ankara’da yüzde -18,1, İzmir’de ise yüzde -15,3 oldu.

Konut cari fiyatlarındaki artış oranı da azaldı. Cari fiyatlarda yıllık artış oranı ağustosa kıyasla ülke genelinde 2,5 puan azalarak yüzde 21,6’ya geriledi. Buna göre Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan metrekare cari fiyatı 30.416 TL olarak hesaplandı.

Satılık konut ilan metrekare cari fiyatlarındaki yıllık artış oranları üç büyük şehirde de azalarak İstanbul’da yüzde 20,8, Ankara’da yüzde 22,4 ve İzmir’de yüzde 26,6 olarak meydana geldi. Ortalama satılık konut metrekare fiyatları İstanbul’da 41 bin 667 TL, Ankara’da 23 bin 161 TL ve İzmir’de 35 bin 633 TL oldu.

Konut talebi endeksi Eylül 2024’te Ağustos 2024’e kıyasla yüzde 1,2 arttı. Konut piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlenen satılan konutların satılık ilan sayısına oranı ülke genelinde, İstanbul’da ve İzmir’de artarken Ankara’da azaldı. Satılan konut sayısı ülke genelinde, Ankara’da ve İzmir’de azalırken İstanbul’da yükseldi. Satılık ilan sayısı ise hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde düştü.

Konut piyasasında bir diğer canlılık ölçütü olarak kullanılan satılık konut ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren kapatılan ilan yaşı ise geçen aya kıyasla ülke genelinde, İstanbul ve İzmir’de artmış, Ankara’da ise azaldı.

Sonraki Haber