Kirazlar bahçelerinde ilaçlama telaşı

Denizli’nin Honaz ilçesinde kiraz üreticileri, bahçelerinde ilaçlama çalışmalarına başladı ancak kimyasal ilaçların fiyatları el yakıyor.

Honaz’da kiraz üreticiliği yapan Ziraat Mühendisi Serdal Uysal, girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Geçen yılla bu yıl arasında sadece zirai ilaçlarda yüzde yüzden fazla artış var. Mazottaki artış yüzde 300-350 oldu. Bu şartlarda üretim çok zorlaştı. Devlet değişik kalemlerde desteklemeler yapıyor. Bunun yerine her bölgede en az maliyetle ve en verimli hangi ürün yetişiyorsa ona destek vermeli. Planlı üretim yapmalıyız. Özellikle bölgesel üretim planlamalarına göre destekleme yapılması gerekir.”

ÜRETİMİN AŞAMALARI

Serdal Uysal, kiraz üreticilerinin aralık ayından şubat ayının sonuna kadar budama ve gübreleme işlerini yaptıklarını belirtti. Uysal, kiraz üretiminin aşamalarını da şöyle anlattı: “Yaprakların en az yüzde 75’i döküldüğünde aralık ayında bir bordo bulamacı atarlar. Daha sonra da baharda çiçekler açmadan yine bir bordo bulamacı uygularlar. Çiçeklerin açmasıyla birlikte monilya ilacı ve kiraz sineği ilacı atarlar. Yazın da hasattan sonra kırmızı örümcek ilaçlaması yapılır.”

SOĞUKLAMA İHTİYACI KARŞILANDI

Kirazın, soğuklama ihtiyacı yüksek bir meyve türü olduğunu belirten Uysal, havaların iyi gittiğini, bitkilerin kış soğuklama ihtiyacını karşıladığını hemen hemen bin 300 saat soğuklama ihtiyacının karşılandığı bilgisini verdi. Meyvenin bu yıl iyi olacağını söyleyen Serdal Uysal, “Ancak bunun dezavantajı da var. Lodosun çok esmesi çiçeklere zarar verir. Bu yıl soğuklar çok oldu. Çalışma takvimi 15-20 gün gecikti. Çiçeklerin sıcakta açması dezavantajlı bir durumdur” dedi.

Sonraki Haber