Kırgızistan meclisinden Türkçe kararı

Kırgızistan Meclisinde kabul edilen Türkçeyle ilgili karar tüm Türk dünyasında heyecanla karşılandı.

Kırgızistan meclisinde alınan yeni kararlar:
1-Sovyet döneminden kalma şehir ve kasaba adları Kırgız adlarına dönecek
2- Okullarda Rusça ders saatleri azaltılacak
3- Bakanlar, milletvekilleri ve diğer resmi yetkililerin mecliste Rusça konuşması yasaklanacak
4- Devlet kurumlarında sadece Kırgızca kullanılacak.

Başlangıçta 1919'da Sovyet gücü bölgede kabul görmüştür ve Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti içinde Kara-Kırgız Özerk Bölgesi oluştu. Kara-Kırgız terimi 1920'lerin ortasında Ruslar onları aynı zamanda Kırgız olarak bakılan Kazaklardan ayırıncaya kadar kullanılmıştır. 5 Aralık 1936'da Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, tam bir Sovyetler Birliği cumhuriyeti olarak kabul görmüştür.

1990 yılının aralık ayında Yüksek Sovyet, cumhuriyetin adını Kırgızistan Cumhuriyeti olarak değiştirmek üzere oy verdi. 1991 yılının şubat ayında başkent Frunze'nin adı devrim öncesi adı olan Bişkek olarak değiştirildi. Bağımsızlığa giden bu estetik hareketlere rağmen, ekonomik gerçeklikler Eski Sovyetler Birliği'nden ayrılmaya karşı durur gibi gözükmekteydi.

1991 yılının mart ayındaki Sovyetler Birliği'nin yaptığı bir referandumda seçmenleri. Sovyetler Birliği'nin yenilenmiş federasyon olarak tutulması önerisini uygun buldular. 991 yılının Ekim ayında Akayev rakipsiz ilerledi ve doğrudan yeni bağımsız cumhuriyetin başkanı seçildi. 21 Aralık 1991'de diğer dört Orta Asya cumhuriyeti ile birlikte Bağımsız Devletler Topluluğu'na resmen katıldı. 1992'de Kırgızistan, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı'na katıldı. 5 Mayıs 1993'te ülkenin resmi adı Kırgızistan Cumhuriyeti'nden Kırgız Cumhuriyeti'ne değişti.

Sonraki Haber