Kırım'a stratejik bakış

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti sırasında Kırım'a ilişkin yaptığı açıklamalar, Rusya'nın tepkisine neden oldu. Vatan Partisi ise Kırım'ın geleceğini Karadeniz-Akdeniz Dostluk Planı içinde ele alıyor.

8. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı için Kiev'e giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Zelenskiy ile ortak basın toplantısı düzenledi. Rusya'nın Kırım'ı ilhakına ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Türkiye olarak Kırım'ın yasadışı ilhakını tanımadığımızın altını bir kez daha çizmek istiyorum. Ukrayna'nın egemenliğine ve Kırım dahil toprak bütünlüğüne desteğimizin aynı şekilde süreceğini de teyit etmek istiyorum. Ülkenin doğusundaki durumun Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde barışçı ve diplomatik yöntemlerle en kısa sürede çözülmesini umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan ayrıca, bölgedeki insani krizin sona erdirilmesine yönelik çabaları desteklediklerini dile getirerek, bölgenin barış ve istikrarı ile Ukrayna halkının esenliği için kendilerinin de ellerinden gelen katkıyı vermeyi sürdüreceklerini söyledi. Erdoğan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'nun önemli bir rol üstlendiğini vurguladı ve "Misyona desteğimiz tamdır" dedi.

PESKOV: TÜRK PARTNERLERİMİZE KESİNLİKLE KATILMIYORUZ

Erdoğan'ın açıklamalarına Rusya'dan tepki gecikmedi. Gazetecilere açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, "Bu konuda Türk partnerlerimize kesinlikle katılmıyoruz. Bu bağlamda kullanılan dili doğru bulmuyoruz. Kırım Tatarları hakkındaki endişelerin dayanaksız olduğunu birçok kez söyledik" diye konuştu.

Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daha önce Kırım’daki gerçek durumu defalarca açıkladığını, bu açıklamaları Erdoğan’a da yaptığını ifade etti. Peskov, Putin’in her şeyi görmesi için Erdoğan’ı Kırım’a davet ettiğini, bu davetin hâlâ geçerli olduğunu kaydetti.

'KIRIM TATARLARININ DURUMU ÖNCEKİ 30 YILDAN DAHA İYİ'

Kırım Tatarları Başkanı Eyvaz Umerov da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrının "mantıksız" olduğunu ifade etti. Umerov, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarında hiçbir mantık yok. Ukrayna’nın bütünlüğüne ilişkin sürekli yapılan açıklamalar anlamsız. Ukrayna 2014’te Kiev’de gerçekleşen darbenin ardından düzenlenen referandumla Kırım yarımadasını sonsuza dek kaybetti” ifadelerini kullandı.

Umerov ayrıca, Ukrayna'nın savaşı durdurmak için çaba sarfetmesi gerektiğini söyledi. Tatarların durumunun Kiev ile değil, Moskova ile görüşülmesi gerektiğini belirtirken, Tatarların durumunun Ukrayna dönemine bağlı kaldığı 30 yıla göre daha iyi olduğunu, Rusya'nın bölgede kültür, din ve tarihi mirasının geliştirilmesi için gerekli koşulları oluşturduğunu kaydetti. Umerov son olarak şunları söyledi: “Kırım Cuma Camii’nin inşaatı devam ediyor, Kırım Tatarlarının en büyük tarihi miraslarından biri, Hansaray, restore ediliyor. Kırım Tatar hanlarının türbesinin bulunduğu medrese 30 yıl sonra nihayet Kırım Cumhuriyeti liderinin iradeli kararı ile Kırım Müslümanlarının ruhani yönetimine iade edildi. Kırım Tatarlarının yoğun olarak ikamet ettiği yerlerde gaz, su ve elektrik şebekeleri döşeniyor, onlarca kreş ve okul inşa ediliyor. Kırım'da yaklaşık 350 cami, Kırım Müslümanlarının ruhani liderliğinin yasal ve ekonomik yönetimine yeniden teslim edildi.”

VATAN PARTİSİ: RUSYA KKTC'Yİ TÜRKİYE KIRIM'I TANIMALI

Geçen aralık ayında Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacımba’nın özel daveti üzerine Vatan Partisi heyeti Abhazya Cumhuriyeti'ni ziyaret etmiş ve Avrasya’daki stratejik ortaklığın güçlenmesi için toplantılar düzenlenmişti. Görüşmelerde 4 maddelik Karadeniz-Akdeniz Dostluk Planı sunulmuştu. Planda Kırım'ın geleceği de ele alınmıştı. Buna göre;

  • Türkiye Cumhuriyeti Abhazya Devletini tanıyacak. 
  • Rusya ve Abhazya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıyacak. 
  • Türkiye ve KKTC Kırım'ın Rusya toprağı olduğunu kabul edecek. 
  • Rusya ve Abhazya Karabağ'daki Ermeni işgaline son verilmesi için ağırlıklarını koyacak.

Ayrıca geçen mayıs ayında Rus basınına konuşan Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek, bölgedeki Tatarların durumunu ve Türkiye'nin Kırım'ın Rusya'nın bir parçası olarak görme vaktinin gelip gelmediğine ilişkin sorulara şu şekilde yanıt vermişti:

“Rusya, farklı halkları bir arada yaşatma tecrübesi olan büyük bir ülkedir. Sizde çok sayıda Tatar (Kırımlıların yanı sıra bir de Kazanlılar var) yaşıyor. Kırım Tatarları açısından Rusya içerisinde bulunmak, Ukrayna’da bulunmaktan daha güvenli. Zira Ukrayna ABD’nin kontrolü altında bulunan küçük bir ülke. Washington’a bağımlı olan ülkeler ise baskı, insan hakları ihlali ve eşitsizlik uyguluyor. Bu yüzden Kırımlı ve diğer Tatarların özgür Rusya vatandaşları olması daha iyi. Kırım'ı Rusya'nın bir parçası olarak görme vakti elbette geldi. Çünkü bölgemizdeki ve dünyadaki sorunların çözümü açısından zaman çok dar. Rusya ve Türkiye arasındaki ittifak stratejik değerdedir. Bu açıdan Kırım’ın ABD kontrolüne geçmemesi Türkiye için son derece önemli. Bu yüzden Kırım’ı Rusya’nın bir parçası olarak tanımayı geciktirmek Ankara’ya pahalıya mâl olur. Tam zamanı olduğunu düşünüyorum.”

Sonraki Haber