Kırışıklıkları gideriyor yaşlanmayı önlüyor; Bu otun her yaprağından şifa akıyor
İslami dönemin en ünlü doktorlarından olan İbn-i Sina'nın oğul otu yöntemi ile kadınların ciltlerindeki kırışıklıkların kaybolduğu ve bunun yaşlanmayı önlediği söyleniyor. Bu kürün Osmanlı dönemi kadınları tarafından kullandığını da belirtiliyor.
Kadınların özellikle de ciltlerine karşı gösterdikleri özen her daim genç ve güzel görünmek adınadır. Bunun için bazen uzun saatler gerekse de bazı durumlarda kısa sürede tamamlanan pek çok farklı yöntem vardır. Osmanlı döneminde de kadınların güzel görünmek adına birbirinden ilginç yöntemleri denedikleri söylenmektedir.
Osmanlı döneminde binlerce yıllık Hint, Roma, İslam ve Arap kültürleri pek çok zengin ev değerli bilgi birikimini geride bırakmıştır. Bu bilgiler arasında Osmanlı kadınlarının güzellikleri için neler yaptıkları, hangi bitkisel karışımları kullandıkları ve hangi yöntemleri tercih ettikleri yer almaktadır.
Her dönemde kadınların güzelliklerine çokça önem verdikleri ve o döneme uygun doğa mucizeleri ile her yaşta genç ve güzel olabildikleri görülmüştür.
O dönemde özellikle kadınların ciltlerini derinlemesine temizlemek için sık sık hamama giderek keselendikleri en ideal yöntemler arasındaydı. Hamama giderek keselenmek o yıllarda sabun sektörünü de geliştirmişti.
Sarayın en çok kullanılan ürünü ise gül suları idi. Böylece Osmanlı kadınları ciltlerinin hem nemlenmesini hem de kırışıkların azalmasına yardımcı oluyorlardı. İbn-i Sina'nın da bakım yöntemlerinde bunu sık sık kullandığı söylenmekteydi.
İBN-İ SİNA'DAN OĞUL OTU YÖNTEMİ
Tonik yapmak için öncelikle bir su bardağı kaynar suyun içerisine bir çorba kaşığı melisa konur. Hemen ardından da üstü kapalı olarak kısık ateşte 5 dakika tutulur ve arından ateşten alınarak 20 dakika demlenir sonra süzülür. O dönem kadınlar bu tonikle yüzlerindeki kırışıkları engellemeyi hedefler.