Kirpik çapaklanması hangi hastalığa işarettir?

Günlük hayatınızda gözlerinizde çapakla uyanmak normal kabul edilir ancak çapaklanma kirpiklerinizde gerçekleşiyorsa bu bir sağlık sorununun sinyali olabilir.Halk arasında kirpik çapaklanması olarak bilinen blefarit rahatsızlığı hakkında bilmeniz gerekenleri bu haberde açıkladık

Blefarit göz kapağının uzun süreli, iltihabi hastalığı olarak tanımlanır ve hem çocuklarda hem de erişkinlerde oldukça sık görülen bir problemdir. Göz kapaklarında kenarında kızarıklık, kaşıntı ve batma gibi şikayetlerle oraya çıkar, İki tipi vardır. Birincisi yağlı ciltlerde görülen seboreik blefarittir, diğeri mikrobik etkenlerle oluşan mikrobik blefarit olarak bilinmektedir. Seboreik blefarit aslında bütün cildi etkileyen bir durumdur. Seboreik blefaritte gözyaşının yapısı bozulmuştur. Hormonlar, beslenme, fiziksel yorgunluk, stres seboreik blefarite sebebiyet verebilir, göz kapağının kenarlarında kızarıklık ve kirpik diplerinde kepeklenmelerle karakterizedir. Kapak kenarında bozuk yapıdaki gözyaşı birikerek kolaylıkla kaldırılabilen kabuklar oluşturur. Mikrobik blefaritte ise ilerlemiş semptomlarla ortaya çıkmaktadır. Genellikle çocuklukta başlar ve büyüyünceye kadar devam eder. göz kapağının kenarlarında, kaldırıldığında kanayan kabuklar görülür.Bu kabuklar gözü açık tutmada zorluk yaratır.Tedavisinin uzun soluklu olduğu bilinmektedir.Tedavi seçenekleri arasında antibiyotik ve kortizonlu damla ve merhemler, kapak hijyeni için göz şampuanları ve gözyaşı damlaları yer almaktadır.

GÖZ KAPAĞI İLTİHABI NEDEN OLUR?

Kirpik diplerinde bulunan foliküller aynı zamanda yağ bezleri de içerir.Bu yağ bezleri, bazı durumlarda tıkanarak veya tahriş olarak birtakım göz kapağı rahatsızlıklarının oluşumunu tetikleyebilir. Bu rahatsızlıklar arasında en yaygın şekilde görülenlerden bir tanesi de tıbbi adı blefarit olan göz kapağı iltihabıdır. Kirpiklerin iç veya dış kısımlarını etkileyebilen göz kapağı iltihabı, tek bir gözde ortaya çıkabileceği gibi bazı durumlarda her iki gözü birden etkileyebilir.Blefarit genellikle kronik bir durumdur ve tekrarlayabilir.

GÖZ KAPAĞI İLTİHABI NEDEN OLUR?

Tıbbi kaynaklara göre; Kirli ve tozlu ortamlarda uzun süre kalmak, gözlerde kuruluk sorunun varlığı, stafilokok ve benzeri bakteri türlerinin neden olduğu enfeksiyonlar, kontak lens kullanımı, gül hastalığı, makyaj malzemeleri ve lens sorunlarına karşı alerji durumu, göz kapağındaki küçük yağ bezlerinde oluşan tıkanıklıklar, seboreik dermatit, kirpik bitleri ve akarları göz kapağı iltihabının dolasıyla da göz kapağı çapaklanmasının sebepleri arasında gösterilmektedir.

Sonraki Haber