Kırtasiyeciyi marketlere ezdirmeyin

Okulların açılacağı 6 Eylül öncesinde kırtasiye sektörü hareketlendi. Bir yılı aşkın süredir, borçlanan kırtasiye esnafı marketlerde, kırtasiye ürününün satılmamasını talep etti. İstanbul Kırtasiyeciler Odası Başkanı Tekçe, velileri kırtasiyelerden alışverişe davet etti.

Okullar uzun bir aradan sonra 6 Eylül’de yüz yüze eğitime açılıyor. Zincir marketler, kırtasiye ürünlerini mağazalarına yığdı. Bir yılı aşkın süredir borçlanan kırtasiyeciler ise endişeli. İstanbul Kırtasiyeciler Odası Başkanı Yavuz Tekçe, “Hem ucuz hem de kaliteli ürün ancak kırtasiyeden alınır” dedi.

Kırtasiyeciler İstanbul’da Beyazıt ve Kadıköy’de iki açıklama yaparak zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin satılmamasını talep etti. Güvenli kırtasiye ürünü için vatandaşların alışveriş yaparken ürünün EN71, CE ve TSE belgesine sahip olup olmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. Oda yönetim kurulu başkanı Tekçe, marka ürünler alınması gerektiği uyarısında bulunuyor. Tekçe, “Üründe imalatçı, ithalatçının adresi, telefonu olmalı. Bunlar yoksa elinizde ürün merdiven altıdır. Ve sağlığa zararlı olabilir” dedi.

‘KALİTESİZ ÜRÜN SATAMAYIZ’

Ticaret Bakanlığı, kırtasiye ürünlerine yönelik denetimleri de sıklaştırdı. Riskli görülen ürünlerden numune alınıyor ve bu ürünler testten geçiriliyor. İstanbul Kırtasiyeciler Odabı Başkanı Tekçe, velileri güvenli satış noktası yazılı afişlerin olduğu yerlerden alışveriş yapmaya çağırdı. Zincir market yerine kırtasiyeciden alışverişin tüketiciyi koruyacağını ifade eden Tekçe şunları söyledi: “Bir öğrenci okula başlarken kırtasiyecinin 13 yıllık müşterisi oluyor. Kırtasiyeci o çocuğa, velisine kalitesiz ürün satamaz. Mahalledeki kırtasiyeci, vatandaşın parası eksik kalsa ‘Sonra verirsin’ der. Hangi zincir market bunu yapar. Kırtasiyeciye ürünle ilgili hesap sorma imkanınız var ama markette kasiyerle karşı karşıyasınız. Kırtasiye ürünü kırtasiyeciden alınmalı. Kırtasiyeci yazın dükkanının önünde su satamaz, ama mahalle aralarındaki marketler kırtasiye ürünü satabiliyor. Bin 500 metrekarenin altındaki marketlerin ruhsatında gıda ve temizlik varsa başka ürün satamaz.

ESNAF BORÇ İÇİNDE

“Kırtasiyeciler iki dönemdir çok zor durumda. Malı aldı ama parasını ödeyemedi. Devlet kredi verdi fakat sonra o krediyi faiziyle öteledi. Borç arttı. Buna çözüm bulunmalı. Kırtasiyeci esnafı, elindeki stoğu eritip kirasını, borçlarını ödemek istiyor. Ayakta kalmak için de marketlerden daha ucuza satmak durumunda kalıyor. Biz istemesek de kırtasiye ürünlerine zam geldi. Elimizdeki ürünleri satabilmek için en asgari düzeyde zam yapmamız gerekiyor.”

TORBA YASA HAYAL KIRIKLIĞI OLDU

İstanbul Kırtasiyeciler Odası Başkanı Tekçe, zincir marketlerde bu tür ürünlerin satılmaması yönündeki taleplerini Ticaret Bakanlığı’na da ilettiklerini söyledi. Tekçe, “Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dı. Bizzat Ankara’ya gidip önerimizi verdik. Torba yasa ile esnafın bu sorununa çare çıkacağını düşündük. Ama yasadan esnafı ilgilendiren yalnızca yapılandırma çıktı” dedi.

Vatandaşları uyaran Tekçe, “Ucuzluğuna aldanıp kalitesiz ürün alınmamalı. Bu ürünü çocuklarımız kullanıyor, yerli ürünler tercih edilmeli” diye konuştu.

MARKASIZ ÜRÜN ALMAYIN

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin ürün satın alırken dikkat etmeleri gereken hususlara ilişkin de uyarıda bulundu. Uyarılar şöyle:

-Ürün ambalajları üzerinde yer alan uyarılar dikkatle okunmalı, kullanım talimatları doğrultusunda hareket edilmeli.

-Kırtasiye ürününü seçerken üretici/ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmeli. Markası ve modeli belli olmayan, üzerinde Türkçe uyarılar bulunmayan ürünler satın alınmamalı.

-Oyuncak şeklinde veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde ise hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dair ibarelerin ve diğer uyarıların bulunup bulunmadığına bakılmalı.

-Boya malzemeleri, oyuncak görünümlü birtakım silgilerde, kalemtıraşlarda, oyun hamurlarında, parmak boyalarında CE işaretinin bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli.

-Tekstil ve ayakkabı ürünlerinde, ürünlerin içeriğini gösteren etiketler ve işaretlemelerin Türkçe ve kolay okunabilir şekilde olması zorunluluğu bulunuyor. Tüketiciler bu ürünleri satın alırken etiketlerinde yer alan bilgiler çerçevesinde satın alma kararını vermeli.

-Güvensiz ürün, Alo 175 Tüketici Hattı’ndan ve web sayfası üzerinden Bakanlığa bildirilmeli.

Sonraki Haber