Kış korkusu Avrupalıları ilginç önlemlere yönlendiriyor

Avrupa’yı kara kış bekliyor. ABD’nin Rusya’nın tecrit etme çabası Avrupa Birliği ülkelerine zor duruma soktu.

Enerji maliyetlerinin artması, Rus gazının kısıtlı akışı depoların dolmasını önledi. Ülkelerde ilginç önlemler tartışılıyor. O önemleri başında “kravat takmamak, kalın yorgan almak, yün kazak giymek, trafik ışıklarının kapatmak ve kamu binalarındaki kaloriferlerin kısmak” geliyor

 Kış aylarını soğuk geçirecek olan Avrupa Birliği (AB) panikte. AB ülkelerinde halka “kış için yün kazak alın”, “kalın battaniyeyi eksik etmeyin”, “yaz mevsiminde klima kullanmayın”, “kravat takmayın” gibi öneriler yapılıyor. Rusya’ya yönelik ABD ambargolarına katılan Avrupa ülkeleri korku içinde eriyen gaz depolarını doldurma çabası içinde.

 YÜZDE 15’LİK TASARRUF HEDEFİ

Rus gazına bağımlılığını yılsonuna kadar üçte iki azaltmayı hedefleyen Avrupa Birliği (AB), LNG alımını ile Norveç, Cezayir ve Azerbaycan gibi diğer kaynak ülkelerden gaz tedarikini artırmayı planlıyor.

AB, Rusya'dan doğal gaz arzıyla ilgili sorunlar nedeniyle kış için yüzde 15'lik tasarruf hedefi koydu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rus gazının tamamen kesintiye uğraması olasılığına hazırlanılması gerektiğini belirtti. Leyen, üye ülkelerin gaz talebini azaltması, daha fazla gaz depolanması ve sıkıntısı yaşayan ülkelerle gazın paylaşılması çağrısı yaptı. Bu durum en çok Almanya ve Fransa’yı etkileyecek. İki ülkede halka düşük derecede ısınma, klima kullanımını azaltma, toplu taşıma ve bisiklet tercih etme gibi önerler sunuldu.

DEPOLAMA 5 YILLIK ORTALAMANIN ALTINDA

Mevcut durumda, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin toplam gaz depolama kapasitesi yaklaşık 100 milyar metreküp. Rusya'dan 155 milyar metreküp doğal gaz satın alan Avrupa, toplamda 400 milyar metreküpten fazla gaz tüketiyor.

Enerji krizinin başladığı geçen yılın sonunda Avrupa'daki gaz depolama seviyeleri son 5 yıllık ortalamanın altındaydı. Gaz talebinin beklenenden daha fazla artması, hava koşullarına bağlı faktörler nedeniyle geçen yıl ilkbahar ve yaz mevsiminde normalden daha fazla gaz kullanıldı.

AB bir bütün olarak, talebin en yüksek olduğu kış aylarına önlem almak amacıyla 1 Kasım'a kadar depolama kapasitesinin yüzde 80'ini yeniden doldurmayı planlıyor. Almanya, kasım sonuna kadar depolarının yüzde 95’ini doldurmayı hedefliyor. Ancak Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattından akışın yüzde 20 seviyelerine kadar düşmesi ve AB ile Rusya arasındaki "enerji oyunu" depoların dolma hızını da etkiliyor. Doğal gaz fiyatlarının yüksek seyretmesi de depolamayı zorlaştırıyor.

İtalya'da ise doluluk oranı yüzde 70, büyük depolama kapasitesine sahip ülkelerden Fransa'da yüzde 75, Hollanda'da ise yüzde 63.

Ancak küçük Avrupa ülkelerinde tüketim miktarı az olsa da depolamada zorluklar sürüyor. Bulgaristan'da yüzde 44, Hırvatistan'da yüzde 48, Macaristan'da yüzde 49, Romanya'da yüzde 55 doluluk oranı bulunuyor. Savaşın aktörlerinden Ukrayna'nın depolarındaki doluluk oranı ise yalnızca yüzde 22,9 seviyesinde.

BİNALAR ARTIK IŞIKLANDIRILMAYACAK

Almanya'nın başkenti Berlin'de gaz ve elektrik fiyatlarının artmasının ardından enerji tasarrufu için kamuya ait birçok bina gece ışıklandırılmayacak.

Berlin Eyaleti Çevre Tüketici ve İklimi Koruma Bakanı Bettina Jarasch, yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonu ve enerji politikalarındaki tehditleri karşısında enerjinin dikkatli kullanılmasının önemine işaret etti. Jarasch,"Bu özellikle de kamu sektörü için geçerli. Bu nedenle Berlin'de sorumlu olduğumuz binaları artık ışıklandırmayacağız. Böylece enerji tasarrufuna katkı sağlayacağız” dedi.

Açıklamada, Zafer Anıtı, Devlet Operası, Berlin Katedrali, Berlin Belediye Binası, Yahudi Müzesi, Charlottenburg Sarayı, St. Nikolai ve St. Marien kiliseleri, birçok heykel ve köprü gibi 200'e yakın yapının, kademeli şekilde 3-4 hafta süreyle ışıklandırılmayacağı kaydedildi.

KREŞLERDE SICAKLIĞI 20 DERECEDE TUTACAKLAR

Hannover kentinde de enerji tasarrufu için bir dizi önlem alındı.

1 Ekim-31 Mart arası dışında kamu binalarının ısıtılmaması, buralarda ve kreşlerde sıcaklığın 20 santigrat derece tutulması, kalorifer ve havalandırmaların daha az çalıştırılması, lavabolarda sıcak su kullanılmaması, kentte birçok yapının ışıklandırılmasına son verilmesi, yüzme havuzlarının gaz ile ısıtılmaması, spor salonlarının derecesinin 15 santigrat olması ve buralarda sıcak suyla duş alınmaması, fıskiye ve çeşmelerin kapatılması gibi tedbirler yer alıyor. Hannover Belediye Başkanı Belit Onay, hedeflerinin enerji tüketimini yüzde 15 azaltmak olduğunu belirterek, yaklaşan gaz kıtlığına karşı önlem aldıklarını kaydetti.

‘KAZAK YETMEZ KALIN BATTANİYE ALIN’

Almanya’nın emlak devlerinden LEG şirketinin başkanı Lars von Lackum, dairelerdeki doğal gazın düşüreceklerini açıkladı. Lackum bu nedenle hane halkının kalın yün kazağın yanında kalın battaniye kullanmalarını tavsiye etti. Mevcut kriz durumunda Alman halkının bazı fedakarlıklar yapması gerektiğini belirten Lackum, "Kiracılar yükselen gaz fiyatları nedeniyle iki aylık kira kadar ek masraf ödemek zorunda kalacak. Bu da maddi olarak zorlayacak. Kiracıların yüzde 20'sine yakınının artan maliyetleri karşılayamayacağını tahmin ediyoruz. Bu durum devlet yardımı olmadan karşılanamaz" ifadelerini kullandı.

EN İLGİNÇ ÖNERİ İSPANYA BAŞBAKANI’NDAN GELDİ

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, enerji tasarrufu için çalışanlardan zorunlu olmadıkça kravat takmamalarını istedi. Sanchez, Ukrayna krizi sonrası artan enerji fiyatlarına karşı tasarruf çağrısı yaptı. Basın toplantısına kravatsız katılan Sanchez, “Kravat takmadığımı görmenizi isterim. Bu, hepimizin enerji açışından tasarruf yapabileceği anlamına geliyor” dedi. Sanchez, ülkede artan sıcaklıklara karşı klima kullanımının arttığına işaret ederek, bakanları ve başta kamu çalışanlarını "gerekmedikçe kravat kullanmamaya" davet etti.

Ülke genelinde bir aydan fazla süredir aşırı sıcaklar devam ederken, İspanya hükümeti, klima kullanımını azaltarak elektrik maliyetlerini düşürme çağrısı yapıyor.

NOEL KARANLIK GEÇECEK

Sokakların ışıl ışıl olduğu, alışverişin yapıldığı ve seyahatlerin yoğunlaştığı noel bu sene Almanlar için karanlık geçecek. Kaiserslautern ve Landau şehirleri Noel pazarları dahil olmak üzere şehirde cadde ve sokakların ışıklandırılmayacağını açıkladı. Ludwigshafen, Koblenz, Trier ve Mainz belediyeleri aynı uygulamayı gündemlerine aldı. Uygulamanın diğer eyaletlere yayılması bekleniyor.

‘KÖMÜRE KARŞI DÜZENLEMELERİ DURDURUN’

Polonya İklim ve Çevre Bakanı Anna Moskwa, “AB'de kömür kullanımını engelleyen düzenlemeler en azından bir süreliğine derhal askıya alınmalı. Kış ayları yaklaşırken gaz piyasasındaki zor durum da dikkate alınarak nükleer santraller kapatılmamalı" dedi. Rusya'nın Polonya'ya gaz tedarikini nisanda askıya aldığını anımsatan Moskwa, yılsonuna kadar Rusya'dan gaz ithalatını durdurmayı önceden planladıklarını ifade etti. Moskwa, bu yıl önemli altyapı projelerinin tamamlanmasıyla doğal gaz konusunda büyük bir problemi çözeceklerini dile getirdi. Moskwa, "Polonya, coğrafi konumu sayesinde Avrupa'da güvenliğin sağlanmasında kilit rol oynayabilir. Bu nedenle uzun yıllardır her şeyden önce Orta ve Doğu Avrupa'ya rahatlık sağlayacak LNG piyasalarına ve Norveç Kıta Sahanlığı yataklarına yatırım yapıyoruz" diye konuştu.

ELEKTRİK ISITICISINA HÜCUM!

Almanya'da kış aylarında olası bir enerji krizinin yaşanabileceği endişesiyle vatandaşlar şimdiden evlerine elektrikli ısıtıcılar almaya başladı.

Piyasa araştırma firması GFK'ye göre, Almanya'da 2022'nin ilk altı ayında 600 bin elektrikli ısıtıcı satıldı. Satışların, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 arttığına dikkat çekildi. Berlin'de elektrikli ürünler satan Eisen Doring mağazasının sahibi Frank Doring, “son iki ayda elektrikli ısıtıcıların satışında büyük artış yaşandığını ve ellerindeki ısıtıcıların tükendiğini" söyledi.

Doring, "Tedarikçilerin ne zaman yeni ısıtıcı getireceği hakkında yorum yapamam. Çünkü hepsi çoktan tükendi. Bu büyük bir sorun" ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber