Kısa Çalışma Ödeneği yeniden hayata geçirilmeli

Ramazan ayındaki kapanma ile birlikte zor durumda kalan işletmeler Kısa Çalışma Ödeneğinin yeniden devreye alınmasını talep etti. Esnaf adına hükümete seslenen TESK Başkanı, desteğin salgın bitene kadar sürdürülmesini istedi.

Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) çerçevesinde 3 milyon 765 bin 541 çalışana 31 milyar 563 milyon 334 bin 292 lira, Nakdi Ücret Desteği ile 2 milyon 548 bin 335 çalışana 10 milyar 240 milyon 917 bin 966 lira, İşsizlik Ödeneği ile bir milyon 48 bin 409 kişiye 5 milyar 634 milyon 259 bin 143 lira ödendi. KÇÖ uygulaması geçen ay sonu itibarıyla sonladı. Ancak salgının etkileri sürüyor ve Ramazan ayının gelmesiyle birlikte kapanmaya gidildi. Zor durumda olan işletmeler desteklerin salgın bitene kadar sürdürülmesini istiyor.

DESTEK ALAN İŞLETMELER

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, nakdi ücret desteği ve Kısa Çalışma Ödeneği konusunda açıklama yaptığı açıklamada, kapsamı genişletilen nakdi ücret desteğine bir yıldır iş yapamayan sektörlerin ve çalışanların da eklenmesi gerektiğinin kaydetti. Palandöken, Kısa Çalışma Ödeneğinin de pandemi bitene kadar devam etmesini istedi. Palandöken, “Yiyecek-içecek sektörünün yanı sıra İçişleri Bakanlığı’nın son yayınlanan genelgesi ile faaliyetlerine ara verilen meslekler nakdi ücret kapsamı dahiline alınırken okul servis araçları, kantinler, kırtasiyeciler ve yanı sıra halk otobüsçü ve dolmuşçular ile yanlarında çalışanlar da nakdi ücret desteği kapsamına alınmalı” dedi. TBMM’de görüşmeleri devam eden torba kanun düzenlenmesiyle, Ramazan ayında faaliyetleri sınırlandırılan yiyecek-içecek sektörü için getirilen nakdi ücret desteğinin kapsamının genişletilmesinin ele alındığını belirten Palandöken şunları söyledi: “Bu kapsamda da İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan son genelge ile halı saha, yüzme havuzu, spor salonu, güzellik merkezi/salonları, hamam ve saunalar, lunaparklar ve tematik parkları, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonu gibi iş yerlerinin de nakdi ücret desteğinden faydalandırılması söz konusu.”

YENİ MESLEKLER EKLENMELİ

415 meslek kolunun tamamı pandemiden olumsuz etkilendiği için nakdi ücret desteğinin kapsamına diğer mesleklerin de eklenmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, “Bir yıldır iş yapamayan okul servis araçları, kantinler, kırtasiyeciler ve yanı sıra halk otobüsçü ve dolmuşçular ile yanlarında çalışanlar da nakdi ücret desteği kapsamına alınmalı. Öte yandan 31 Mart’ta sona eren Kısa Çalışma Ödeneği yeniden hayata geçirilmeli ve pandemi sona erinceye kadar sürdürülmeli” diye konuştu.

Meclis'te gurubu bulanan muhalefet partileri de desteklerin sürmesi için kanun teklifleri hazırlıyor. Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, TBMM'de yaptığı basın açıklamasında, hazırladıkları kanun teklifinde tüm işsizlere herhangi bir şart aranmaksızın nisan, mayıs ve haziran aylarında 3 bin lira doğrudan gelir desteği verilmesini, 2021 yılı boyunca işten çıkarmaların yasaklanmasını ve kısa çalışma ödeneğinin 2021 yılının sonuna kadar uzatılmasını, son bir yılda kod 29 gerekçesiyle işten çıkarılan tüm işçilerin işe geri alınmasını önerdiklerini belirtti.

Sonraki Haber