Kısa filmler yarışıyor! Beklenen İFSAK Festivali başladı

26. İFSAK Ulusal Kısa Film Festivali 1 Mart'a kadar sürecek.

26. İFSAK Ulusal Kısa Film Festivali bugün başlıyor. Festival, 1 Mart’a kadar İFSAK ve Sainte-Pulchérie Fransız Lisesi salonlarında izleyici ile buluşacak. Bu yıl İFSAK Sinema Emek Ödülü Macit Koper’e verildi. Festivalde çeşitli seçkilerde film gösterimlerinin yanı sıra söyleşiler de olacak.

İFSAK 40. Ulusal Kısa Film Ve Belgesel Yarışması’na katılan filmler bu yıl İFSAK sinema biriminden Berna Kuleli, geçen yılın yarışmasında “Sonsuz” filmiyle en iyi film ödülünü alan yönetmen Murat Çetinkaya ve yapımcı Sadik İncesu tarafından izlenerek belirlendi. Ön elemeyi geçen filmler ise yönetmen Yeşim Ustaoğlu tarafından değerlendirilecek ve en iyiler belirlenecek.

Tören 1 Mart’ta

En iyi kurmaca, en iyi belgesel, en iyi canlandırma, en iyi deneysel dallarında ödül alan filmler 1 Mart Pazar günü Sainte - Pulcherie Fransız Lisesi’nde yapılacak ödül töreninde açıklanacak. Ödül töreninin ardından bu yıl ödül alan filmlerin gösterimi de Sainte-Pulcherie Fransız Lisesi’nde yapılacak. Ön elemeyi geçen filmlerin listesi İFSAK’ın web sayfası olan ifsak.org.tr’den alınabilir.

Bu yıl festivalin uluslararası kanadı İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali direktörü Hilmi Etikan ve Selanik Uluslararası Kısa Film Festivali’nden Yiannis Zachopoulos’un seçkisiyle oluştu.

‘Selanik’ bölümünde Lanthimos’un filmi

İFSAK Kısa Film Festivali, Selanik Uluslararası Kısa Film Festivali’yle ortak çalışmalar yürütüyor. Bu nedenle festivalde “Selanik Uluslararası Kısa Film Festivali” adında bir bölüm var. Buradaki ilgi çekici filmlerden biri “Olla”. Film, 2020 Clermont - Ferrand Kısa Film Festivali’nde en iyi film ödülünü kazandı. Ariane Labed’in yönettiği film, engellerin karşısında güçlü kalmaya çalışan bir kadının hikâyesini anlatıyor.

Yeni dönem Yunanistan sinemasının dikkat çeken yönetmenlerinden Yorgos Lanthimos’un Kısa Filmi “NIMIC” de festivalde. Ünlü yönetmen, çektiği uzun metraj filmlerinin arasında filmografisine oldukça yoruma açık “NIMIC”i de ekledi. Filmde bir çellistin metroda karşılaştığı bir kişiyle yaşadıkları işleniyor. Onunla beraber metrodan inen bu kişi, çellisti her izleyicinin kafasında yeni bir film yaratacağı noktalara götürüyor.

24.Atina Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Genç Yönetmen ödülünü alan Lia Tsalta’nın “The Forest - Orman” filmi günümüzün en önemli sorunlarından çevre konusuna ironik bir dille değiniyor.

Senaryosu 2015 yılında 38. Drama Kısa Film Festival’nin Pitching Lab in Greece bölümünde ödül alan Manolis Mavris’in “Maneki Neko” isimli ikinci kısa filmi bu seçkinin bir diğer filmi. Filmde bir taksiyi paylaşan iki yabancının takside yaşadıkları aynı zamanda bir ilişkinin anatomisini de oluşturuyor.

İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali seçkisi

İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali seçkisi bir canlandırma, dört kurmaca filmden oluşuyor. Önceki yıllarda festival izleyicilerinin yoğun ilgisiyle karşılaşan Fransız yönetmen Laurene Braibant’ın “The Ogre” isimli film, canlandırma tarzına bir örnek. Film, kendine güveni olmayan bir devin öcü yanının açığa çıkmasından korkmasına odaklanıyor.

Seçkinin bir diğer kurmaca filmi Hicham Harrag, Samir Harrag, Al Huynh tarafından yapılan “Sacré Coeur”. Genç bir gazete dağıtıcısı her gün rastladığı bir sağır dilsiz kadınla konuşabilmek için işaret dilini öğrenir. Bir sabah kadın eşarbını düşürür. Sami kadının arkasından koşar fakat metroya yetişemez. Bir sonraki durakta yakalamak için zorlu bir koşuya başlar.

Kurmaca türünde bu bölümde yer alacak bir diğer film yönetmenliğini Laëtitia Martinucci’nin yaptığı “Blue - Grey” ve yine kurmaca türünde Michaël Barocas’ın “My Own Hands” filmleri.

Sonraki Haber