Kısmi karantinada işçinin payına prim desteği düştü
Kovid-19 vaka sayılarının 50 bini aşmasının ardından Ramazan boyunca kısmi kapanma tedbirleri devreye girdi. Kapanma sürecinde yeme içme sektöründe çalışanlara prim desteği verileceği bildirildi. Kendi nam ve hesabına çalışanlar ise yine desteksiz kaldı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, nisan ve mayıs aylarında yiyecek ve içecek sektörlerinde çalışanlara prim desteği sağlayacaklarını bildirdi. Selçuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu "yiyecek ve içecek sektörüne yönelik destek ödemesi"ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Selçuk, mart ayında çalışması olanlardan, nisan ve mayıs aylarında normalleşme desteğinden yararlanamayan ve çalışmaya devam edilen işçiler için işverenlerin SGK'ya ödeyecekleri asgari ücret üzerinden hesaplanan primin bakanlık tarafından karşılanacağını ifade etti.
ÖDEMELER İŞKUR ÜZERİNDEN
Prim desteğinin yanı sıra yine aynı sektörde faaliyet gösteren işyerlerinde ücretsiz izne ayrılan sigortalılara da destek verileceğini aktaran Selçuk, işverenlerin bu destekten yararlanabilmesi için çalışanlarını e-SGK sistemi üzerinden sigortalılıklarını tanımlaması gerektiğine işaret etti. Bakan Selçuk, ödemelerin, çalışanlara İŞKUR aracılığıyla gerçekleştirileceğini kaydetti.
KENDİ HESABINA ÇALIŞANLAR!
Bir aylık kapanma sürecinde berber, spor salonu, terzi vb. işletmelerde kendi nam ve hesabına çalışanlara ise herhangi bir destek açıklanmadı. Salgın döneminde yapılan araştırmalarda kapanma tedbirlerinden en çok etkilenen kesimin güvencesiz ve kendi nam ve hesabına çalışanlar olduğu ortaya çıkmıştı. Yeme içme sektörü temsilcileri de katıldıkları TV programlarında verilen prim desteğini yetersiz bulduklarını bildirdiler. Kapanma süreçlerinde on binlerce çalışan birikimlerini tüketme noktasına geldi. Bu durum ülkede halihazırda zaten düşük olan tasarrufların daha da gerilemesine neden oluyor.
TESK TALEPLERİ AÇIKLADI
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, önceki gün yaptığı açıklamada, esnafın taleplerini şöyle sıraladı: "Esnafımız gelir vergisi, stopaj gibi tüm vergilerden muaf olmalı. Elektrik, su, doğal gaz gibi enerji girdileri devlet tarafından karşılanmalı. İşverene ve çalışanlara ekonomik destek verilmeli. SGK primleri devlet tarafından karşılanmalı. Esnafın borçları süresiz ve faizsiz olarak ertelenmeli. Ödenemeyen vergi borçları, geçmiş kredi borçları ve bankalara olan tüm borçlar faizsiz ertelenmeli. Salgın sona erip piyasa normalleşene kadar destekler sürdürülmeli."