Kısmi zamanlı istihdamla Ar-Ge’de hızlanma hedefi
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, devlet üniversitelerine yurt içinde ve yurt dışında yerli, yabancı kaliteli araştırmacıları ülkeye kazandırmaları çağrısında bulundu.
YÖK'ten yapılan açıklamada, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda yapılan değişikle uygulamaya giren "Ek-46" düzenlemesinin uluslararası seçkin üniversiteler ile kamu ve özel sektörden nitelikli araştırmacıların üniversitelerde kısmi zamanlı istihdam edilmesine imkan sağladığı hatırlatıldı. Yeni düzenlemenin teknolojiye yön veren kurumlarda ve üniversitelerde heyecan yarattığı ifade edilen açıklamada, Türkiye'de bilim, sanayi ve teknoloji dünyasının öncü kuruluşlarının temsilcileri ile Bilkent, İTÜ, ODTÜ ve Sabancı Üniversitesi rektörlerinin düzenlemenin üniversite-sanayi işbirliğinde yeni bir sinerji yaratacağı yönündeki görüşlerine yer verildi.
ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, konuya ilişkin değerlendirmesinde, kısa süre önce 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda yapılan değişiklikle bu işbirliğinin hukuki altyapısının belirlendiğini ve ilgili maddenin "Ek-46. madde" olarak adlandırıldığını anlattı. Söz konusu maddeyle sanayide, teknolojide, Ar-Ge faaliyetlerinde ciddi katkılar sağlayan doktoralı araştırmacıların üniversitelerde kısmi zamanlı çalışmasının önünün açıldığını vurgulayan Özvar, şöyle devam etti:
"Artık sadece kamuda değil aynı zamanda özel sektörde, sadece yurt içinde değil aynı zamanda yurt dışında da doktora yapmış ve Ar-Ge, faydalı tasarım, patent ve buna mümasil alanlarda kendini kanıtlamış, yerli veya yabancı herhangi bir araştırmacı Türkiye'de devlet üniversitelerinde kısmi zamanlı olarak istihdam edilebilecektir. Devlet üniversitelerimizden bir an önce bu maddeden istifade etmek üzere gerek kamu sektöründe gerek özel sektörde gerek yurt içinde ve yurt dışında yerli, yabancı kaliteli araştırmacılarla temasa geçmek suretiyle üniversitelerine bu araştırmacıları kazandırmalarını bekliyoruz."
KENDİ ADLARIYLA PROJE YÖNETEBİLECEKLER
Düzenlemenin üniversitelerin elini rahatlatacağını kaydeden Özvar, "Artık özel sektörde veya kamu sektöründe sözünü ettiğimiz özelliklere sahip araştırmacılar devlet üniversitelerimizde kendi adlarına tez yönetebilecekler, aynı zamanda proje yürütebilecekler. Bunun fevkalade önemli bir yenilik olduğunu düşünüyorum. Bu bakımdan üniversite ile üniversite dışında Ar-Ge kültürünü birbirine daha çok yaklaştıracak bir uygulama olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.