KİT endeksli tahvil liraya destek olacak

GES'in son haftalarda TL varlıklarda yaşanan kısmi erozyonun kısmen önüne geçmesi bekleniyor. Bu anlamda liraya sınırlı da olsa omuz verecek uygulamanın kupon ödemeleri için belirlenen yeniden değerleme oranı ölçüsünde etkisinin olacağı belirtiliyor.

Ekonomide perşembe kararlarının yankıları sürüyor. TL'yi desteklemek için ilave adımların da devreye alınacağı kaynaklarımızca dile getirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların birikimlerini TL cinsi varlıklarda kullanmaya teşvik etmek ve yatırımcı tabanını genişletmek amacıyla 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren Gelire Endeksli DİBS (GES) talep tahsilatını yapacak. Uzmanlar GES'in kur koruması kadar etki etmesini beklemiyor ancak TL'nin değer kaybını sınırlama konusunda bir destek sunacağı da ortada. Kur koruması sayesinde 24 Aralık 2021 ile biten haftadan 20 Mayıs 2022 ile biten haftaya kadar olan beş aylık dönemdeki kümülatif tablo şöyle oldu: TL mevduatların tutarı 955.4 milyar lira arttı. Döviz mevduatlarındaki pariteden arındırılmış çözülme nette 20.85 milyar dolar oldu. 27 Mayıs haftasında ise TL mevduatlarında 57 milyarlık bir azalış oldu. Sonraki haftada ise sadece 950 milyon liralık bir artış gözlendi. 27 Mayıs haftasında parite etkisinden arındırılarak baktığımızda döviz mevduatlarında 1.01 milyar dolar azalış olurken bir hafta sonra 670 milyon dolar artış gözlendi. Son iki haftadır biz bozulma yaşandığı aşikar. Geçen haftanın sonuçlarını önümüzdeki perşembe göreceğiz. Bu ortamda TL'deki ilave değer kaybını önlemek için bir enstrümanın devreye alınması zorunluydu. Aksi halde aralıktaki sürece benzer şekilde TL varlıklarda erozyon yaşanabilirdi. Önümüzdeki aylarda daha kuvvetli bir enstrümanın devreye alınabileceği düşünülüyor.

NASIL BİR YÖNTEM İZLENECEK?

Yeni enstrümanda şöyle bir yöntem izlenecek: Tahviller yalnızca bireysel yatırımcılara satılacak, menkul kıymetler asgari getiri garantisi ile üç ayda bir kupon ödemeli olacak. Buna göre 15-22 Haziran talep toplama sonrasında ihraç edilecek gelire endeksli senetlerin detayları şöyle:

  • Altı aylık senetlerin yıllık bileşik getirisi yüzde 23.04, dönemsel getirisi ise yüzde 5.32
  • Şahıslara satılacak senetler, ihraçlar Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından yönetilecek.
  • Senetler için minimum talep tutarı bin TL olacak ve 1 TL'nin katları halinde düzenlenecek. *Bonolar, talep toplama dönemini takip eden hafta 24 Haziran 2022 Cuma günü yatırımcıların hesaplarına aktarılacaktır.
  • GES gelirleri, Devlet İktisadi Teşebbüsleri içinde yer alan Devlet Hava Meydanları İşletmeciliği (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden (KEGM) bütçeye aktarılan gelir paylarına endekslenecektir. Bu çerçevede, söz konusu senetlerin iadelerine ilişkin ödemelerin hesaplanmasında DHMİ ve KEGM tarafından üçer aylık dönemlerde bütçeye aktarılan gelir paylarının toplamı esas alınacak.
  • DHMİ 2022 için 874.1 milyon lira, KEGM ise 308.2 milyon lira gelir bekliyor. Bu kapsamda ilgili aylara ait gelir endeksinin hesaplanmasında, söz konusu projeksiyonların gelir tahmin tutarının ilgili yıl için eşit olarak dağıtıldığı varsayımı esas alındı.
  • Kupon ödemeleri, gelir payı tutarlarının gerçekleşmesi sonucunda hesaplanan endeks değeri ile Hazine tarafından belirlenen getiri oranının yeniden değerlenmesi yöntemi kullanılarak hesaplanacak.
  • Senetler yürürlükteki vergi mevzuatına tabi olup, Gelir Vergisi Kanunu'nun Geçici 67. maddesine göre vergilendirilecek.
  • Kupon ödemeleri stopajdan muaf tutulacak.

YENİDEN DEĞERLEME KRİTİK

Tera Yatırım Baş Ekonomisti Enver Erkan'ın yeni enstrümana ilişkin görüşleri ise şöyle oldu: “Üç aylık dönemsel yüzde 5.32 ve yıllık bileşik yüzde 23.04 oranındaki getiri piyasada telaffuz edilen yüzde 30 bandının ve gösterge tahvil faizinin de altında oranlar olarak görünüyor. Gelirleri endekslenen iki KİT olan DHMİ ve KEGM kâr eden işletmeler ve bu iki işletmenin toplam gelir projeksiyonu 1 milyar TL’nin üzerinde. İyi gelir miktarına sahip olan GES’lerin seçilmesi getiri miktarı açısından iyi, ancak burada enflasyon oranına yaklaşma noktasında yıllık bileşik getirinin bu haliyle biraz düşük kaldığı görülmektedir. Burada kupon ödemelerinde kullanılacak olan yeniden değerleme oranları nihai getiri miktarı açısından önemli olacaktır. Ana para, faiz ve kupon ödemeleri tutarları açısından tasarruf sahiplerinin dövize veya farklı risk gruplarında daha yüksek getiri oranlarına doğru olan rağbeti çok kıracak bir oran gibi görünmüyor.”

KUR KORUMASI ETKİSİNDE DEĞİL

Hazine borçlanma araçları çeşitliliği konusunda atılan adımın olumlu okunabileceğini kaydeden Enver Erkan, “Kupon ödemelerinde belli bir alt tutarın getiri anlamında garanti edilmesi de olumlu. Kura ise direkt bir U dönüşü etkisi beklenmez. Enflasyonu düşürme ve kuru dengelemek gibi konularda ise genel paket içerisinde 20 Aralık’a benzer bir etki yaratması zor gibi görünüyor.” dedi.

SWAP KÖPRÜSÜ MÜ SIRAT KÖPRÜSÜ MÜ?

Öte yandan salgın sürecinde dağıtılan Londra SWAP köprüsünün yeniden tesis edilmesine yönelik de bir adım geldi. Tera Yatırım Baş Ekonomisti Erkan, "Yabancılara tahsisli SWAP konusunda ise detaylar tam olarak net değil, yabancılara yönelik SWAP hareketlerinin kısıtlanması bundan önce söz konusuydu, tahsisli SWAP ile bu imkan genişletiliyor. Yabancıya SWAP kanalı ile TL bulma imkanı ise muhtemelen bazı taahhütlere dayandırılacaktır, belli bir süre için Türk lirası cinsinden yatırım yapmak gibi.” görüşünü dile getirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun açıkladığı yurt dışı yerleşiklere yönelik tahsisli SWAP mekanizmasının işleyişinin önümüzdeki hafta ortasında belli olacağı kaydedildi. SWAP pazarının dağıtılma nedeni yabancıların Londra pazarında TL'yi açığa satarak döviz fiyatları üzerinden operasyon çekmeleriydi. Ekonomi yönetimi TL'yi kısarak Londra'daki satıcıların temerrüde düşmesini sağlamıştı. Ancak buradan geri adım olmayacağı not edildi.

'LONDRA İLE GÖRÜŞECEĞİZ' MESAJI

BloombergHT'nin özel haberine göre, “Mekanizmanın, SWAP işlemi ile TL’yi alan yatırımcının hisse ya da tahvil saklamasını takip temeline dayandığı belirtiliyor. FX işlemleri ya da türev yoluyla TL’yi açığa satma olasılığı bulunan yatırımcıların ise bu imkândan faydalanamayacağı vurgulanıyor.” Gelinen süreçte köprünün yeniden kurulacak olmasının sinyalini Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Londra'da yatırımcılarla yaptığı görüşme sonrası vermiş, Londra ile haziranda görüşeceğiz demişti. Bloomberg News muhabiri Kerim Karakaya 28 Nisan'da yayınlanan haberinde Ankara'nın döviz girişlerini çekmek için bir plan üzerinde çalıştığını bazı detaylar vererek kaleme almıştı.

Sonraki Haber