Vatan Partisi’nden sözde KİT reformuna sert uyarı

Vatan Partisi Zonguldak İl Başkanlığı, sözde 'KİT reformu' ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Vatan Partisi Zonguldak İl Başkanı Avukat Gökhan Yılmaz, 'Özelleştirmeye geçit vermeyiz.' dedi

Vatan Partisi Zonguldak İl Başkanı Avukat Gökhan Yılmaz, İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bengü Aytekin’in Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)’na yönetim kurulu üyesi olarak atamasının özelleştirme sürecine ait bir adım olduğunu söyledi. Yılmaz, “Özelleştirmeye geçit vermeyiz.” mesajı verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ocak ayında Kamu İktisadi Teşekküllerinde (KİT) iki kısımlı reform başlatacaklarına ve bu konudaki çalışmalarını tamamladıklarına ilişkin açıklamalarını hatırlatan Başkan Yılmaz, şunları aktardı: “4046 Sayılı Yasa’da yapılması öngörülen değişiklik henüz Meclis’ten geçip yasalaşmadan, kanun teklifinde yazılı koşulların uygulamaya konarak ve TTK’nın KİT özelliği yok sayılarak A.Ş. gibi yönetim kurulu üyesi atanması usul ve yasaya aykırıdır. Basına yansıyan haberlerden edindiğimiz bilgilere göre; KİT’lerin yönetim ve finans yapısında köklü değişiklikler yapılarak, KİT’lerin yasal statüsü tamamen değişecek ve piyasa şartlarında kar amacı güden şirketlere dönüşecektir.”

Vatan Partisi Zonguldak İl Başkanı Avukat Gökhan Yılmaz

İTHALATA SON ÜRETİME DESTEK

Yılmaz, şöyle devam etti: “Vatan Partisi olarak KİT’lerin satışından değil gerekli yatırım, modernizasyon, yönetim ve finansal yapısında köklü değişiklikler yapılarak, ülkemizde üretilebilen tüm ürünlerin üretilerek ithalata son verilmesi ile üretim ve istihdamın artırılması gerektiğine inanıyoruz. Dış ödemeler açığı büyüyor ve biz kendi toprağımızın altında yatan kömürü çıkarmıyor, işçimizi işinden atıyor ve dışarıdan yüksek faizle borçlanarak kömür alıyoruz.

‘MİLLETİMİZİN ÇIKARINA OLMADIĞI AÇIK’

“TTK gibi yüksek riskli ve stratejik kurumlarda karlılık değil, iş sağlığı ve güvenliği ön planda tutulmalı, kamu eliyle yatırımlar yapılarak hem istihdam hem üretim artırılmalı, hem de her yıl yabancı ülkelere akıtılan milyarlarca dolar ülkemizde kalmalıdır. Bu ve benzeri uyarılarımızı yıllardır gündeme getirmemize rağmen AK Parti hükümetince, özellikle Mehmet Şimşek’in göreve gelmesinden sonra, yurt dışından sıcak para bulmak uğruna ülkemizin son kaleleri sayılabilecek 19 KİT’in özelleştirilmesi ve/veya satışı yoluna gidildiğini görüyoruz.

"Dünyanın ‘3. Paylaşım Savaşı’na sürüklendiği Dışişleri Bakanımızca da dillendirilirken bu stratejik kurumlarımızın özelleştirilmesinin ülkemizin ve milletimizin çıkarına olmadığı açıktır... Ne yazık ki eleştiri ve uyarılarımız gerçek oldu, AK Parti hükümeti Türkiye’mizin elinde kalan son 19 KİT ile birlikte TTK’yı özelleştirmenin ve satışının önü açıyor. Buradan uyarıyoruz: Derhal vazgeçin, ikinci bir büyük madenci yürüyüşü gelmektedir.

‘ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK’

“Buradan ‘KİT reformu’ olarak sunulan bu özelleştirme ve satış politikalarına karşı, ilgili kesimlerle ortak bir zeminde bir araya geleceğimizi, sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve emekçilerimizle birlikte mücadele edeceğimizi tekrar vurguluyoruz. Madencilerimizin değişiyle: Ölmek var dönmek yok. Madencinin davası Türkiye davasıdır.”

GMİS Genel Başkanı Yeşil, 9 Temmuz Salı günü saat 17:45’de sendika toplantı salonunda basın açıklaması yapacaklarını duyurdu.

GMİS DESTEK ZİYARETLERİNDE: REFORM DEĞİL ÖZELLEŞTİRME!

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, aralarında TTK’nın da bulunduğu 19 KİT kurumunu ilgilendiren KİT reformu taslağıyla ilgili destek ziyaretleri kapsamında Zonguldak Barosu ve Zonguldak Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nı ziyaret etti. Genel Başkan Yeşil, “KİT reformu; ileriye dönük tüm yetkileri eline almak demek. Yani kapatma, küçültme, özelleştirme, daraltma ve yabancı şirketlerle ortaklık yapmak gibi tüm yetkiyi eline almak demek. Halkımızın, vatandaşlarımızın malı olan, vergileriyle yapılan bu kurumların bu şekilde dağıtılması olasılığı bizi ciddi anlamda rahatsız ediyor.” dedi.

Zonguldak Barosu Başkanı Avukat Türker Kapkaç da, TTK gibi önemli KİT kurumlarının çıkarılmak istenen yasa ile yeni yapılanmayı kabul etmediklerini söyledi. Zonguldak Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Kahveci de “TTK bu ülke için, dünyada yaşanan son gelişmelerle ne kadar önemli olduğunu hepimiz gördük. Milli bir değerimizdir. Bizde elimizden gelen desteği vererek KİT reformu taslağına karşı olduğumuzu dile getiriyoruz.” diye konuştu.

Sonraki Haber