Kitapla buluşan şehir
Beyoğlu Belediyesi, İstanbul’da bir ilke imza attı, “Her semte bir kütüphane” projesini hayata geçiriyor. 11 kütüphane farklı semtlerde hizmet veriyor. Sırada 6 kütüphane daha var. Aydınlık olarak kütüphaneden yararlanan gençlerle konuştuk.
Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın bir hayali var. Beyoğlu’nun her semtinde bir kütüphane olsun, çocuklar ve gençler kolayca kütüphanesine gitsin, bilgi hazinesinden ve bütün imkanlarından faydalansın. Bu hayâl gerçekleşiyor. 1 yılda 11 kütüphane faaliyete başladı. İstanbul’daki belediyeler arasında bir ilk hayata geçti. Mahallenin gençleri kütüphanelerin müdavimi oldu.
“Her Semte Bir Kütüphane” projesi kapsamında Kasımpaşa’daki Turabibaba Kütüphanesi, şu an en büyük semt kütüphanesi. Bunun dışında Okmeydanı, Çıksalın, Yenişehir, Örnektepe, Fetihtepe, Dolapdere, Kadımehmet, Sütlüce, Piri Paşa ve İstiklal Millet Kütüphaneleri faaliyet yürütüyor. Tophane, Sinanpaşa, Hacıahmet ile Büyük Turabibaba ve Hasköy Millet kütüphanelerinin yapımı da devam ediyor.
Turabibaba ve İstiklal Millet Kütüphanelerine gittik. Kütüphaneyi hem hizmetin başındaki yetkililerden hem de hizmeti alan gençlerden dinleyelim istedik.
KÜTÜPHANEYİ GENÇLERE GÖTÜREN BELEDİYE
Kütüphaneleri gezerken Beyoğlu Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Ali Koca, bize eşlik etti. Beyoğlu Belediyesi Kütüphanelerinin toplam üye sayısı 19 bin 952. Bu yılın ilk üç ayında yaklaşık 40 bin ziyaretçi kütüphanelerden faydalandı.
Kütüphaneleri kullanmak isteyenler geç saate kadar buralardan yararlanabiliyorlar. Turabibaba Kütüphanesi ise 24 saat ziyarete açık. Ücretsiz ikramların ve internet hizmetinin bulunduğu kütüphanelerin tamamına tek bir kayıtla gidilebiliyor. İnternet salonunda dijital yayınlara ulaşılabiliyor, buradaki bilgisayarlara giriş yapıldığında ailelere de mesajla bilgi veriliyor.
KÜTÜPHANELER YAZARLA OKURU BULUŞTURUYOR
Kütüphanelerde kitap buluşmaları, yazar söyleşileri, edebiyat sohbetleri, atölyeler, sergiler, imza günleri gibi etkinlikler de düzenleniyor. Sömestr döneminde yoğun olarak düzenlenen etkinlikler dışında Kütüphaneler Haftası’nda da bazı etkinlikler düzenleniyor, yarışmalar yapılıyor, ödüller veriliyor.
AYIN VE YILIN OKURLARI
Beyoğlu Belediyesi kütüphaneleri, okurları için interaktif yaşam alanı olarak da hizmet veriyor. Yaşayan kütüphane olarak Kaligrafi, Ebru, Defter Kabı, Çanta, Bileklik, Kitap Ayracı, Seramik atölyelerine bugüne kadar 4 bin 800 kişi katılmış.
Beyoğlu Belediyesi, Beyoğlu Kaymakamlığı, Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde kompozisyon ve şiir yarışmaları yapılıyor.
Beyoğlu Belediyesi kütüphanelerinde her yıl en çok kitap okuyan okurlar; çocuk, genç ve yetişkin kategorilerinde yılın okuru seçilerek ödüllendiriliyor. Öte yandan kütüphanelerde her ay, ayın enlerine kitap hediye ediliyor.
BEYOĞLU’NUN ‘BELLEĞİ’
Sınırları içinde çok katmanlı tarihi ve kültürel değerleri barındıran, araştırmacıların en çok merak ettiği konular arasında yer alan Beyoğlu’na ilişkin pek çok kaynak, bilgi ve belge bir araya getirilerek araştırmacılara “Beyoğlu Belleği” adı altında sunuluyor. Araştırmacıların Turabibaba Kütüphanesi’nde detaylı şekilde araştırma yapabileceği “Beyoğlu Belleği”, kaynaklara tek merkezden ulaşılmasını sağlıyor.
DİJİTAL UYGULAMADA 97 BİN SAYFA KİTAP OKUNDU
Beyoğlu kütüphanelerine gitme imkânı bulamayanlar “Dijital Kütüphane” uygulamasını da değerlendirebiliyor. Dijital kütüphanede; hukuktan sağlık bilimlerine, ekonomiden dil ve edebiyata, mimarlıktan mühendisliğe 28 kategori bulunuyor. Kullanıcılar, Beyoğlu Belediyesi Kütüphane Uygulamasını IOS ve Android marketten cep telefonlarına ve tabletlerine indirerek 300 yayınevinin 30 binden fazla Türkçe e-kitabına ücretsiz olarak ulaşabiliyor.
Dijital Kütüphane mobil uygulaması, şimdiye kadar 61 bin 328 kez kullanılmış ve 3 bin 945 kitap da okurlar tarafından indirilmiş. Yetkililer, uygulama aracılığıyla 97 bin 348 sayfa kitap okunduğunu aktardı. Beyoğlu dışından da uygulamayı kullanan üyeler var. Dijital Kütüphane’nin tanıtımı için okullarda öğretmenler de destek veriyor. Ders sırasında uygulamaya girerek öğrencilerin kitaplara erişim imkanını artırmayı amaçlıyorlar.
GENÇLERİN GÖZÜNDEN BEYOĞLU KÜTÜPHANELERİ
Lise son sınıf öğrencisi İbrahim Faik Çakın, şu sıralar üniversite sınavına hazırlanıyor. Beyoğlu Belediyesinin düzenlediği bu yılki Kompozisyon Yarışmasının da birincisi. Çakın, kütüphane projesi ve diğer faaliyetlere ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
DERSHANE YERİNE BURADA ÇALIŞMAYI SEÇİYORUM
“Ben çocukluğumdan beri geliyor. Burada ders çalışan insanları görünce ben de ders çalışmak zorunda hissediyorum kendimi. Dershanenin kütüphanesinde çalışmıyorum, bu semtin çocuğu olduğum için burayı tercih ediyorum. Sadece ders çalışma açısından değil bazen habersiz şekilde arkadaşlarımla karşılaştığımda da keyifli bir yer oluyor burası. Konum olarak da çok iyi, ders çalışırken sıkılırsam çıkıp sahile gidiyorum. Sonra dönüp yeniden ders çalışıyorum. Kütüphaneyi şu an ders çalışmak için kullanıyorum ama gelecekte buradaki kitaplardan daha da fazlaca yararlanacağım. O yüzden kütüphane benim için bir zorunluluk oldu.
“Beyoğlu Belediyesi’nin gençlik özelinde pek çok hizmeti var ancak Haydar Başkan, spora da ayrıca önem veriyor. Ben de bir sporcuyum. Okulların basketbol, voleybol sahalarını yeniletti. İlçedeki pekçok futbol sahasını yeniletti. Deplasman takımları bile bizim sahalarımızı çok beğeniyor.”
‘KEŞKE KÜÇÜK YAŞTA GELEBİLSEYDİK’
Hacıahmet mahallesinde yaşayan Cihan Alkış, sınıf öğretmenliği mezunu, KPSS’ye hazırlanıyor. Alkış da özetle şunları kaydetti:
“Bu proje ilkokul öğrencileri açısından çok önemli. Çünkü onlar çok uzağa gidemiyorlar. Biz uzak yere gidebiliyoruz ama onlar bulundukları yerdeki kütüphanelere gidebiliyorlar. Ben öğrencilerime de söylüyorum, çok mutlu oluyorlar. İlkokul çocukları böyle semt kütüphanelerine sahip oldukları için çok şanslı. Keşke biz de küçük yaşlarda gelebilseydik. Burada ders çalışırken bir kitaba ihtiyacımız olduğunda onu da rahatlıkla temin edebiliyoruz. İstediğimiz hemen her kitap burada bulunabiliyor.”
‘SAMİMİ ORTAM VAR HEPİMİZ ARKADAŞ OLDUK’
Sena Akçer, hemşirelik mezunu, o da KPSS’ye hazırlanıyor. Akçer de belediyenin çalışmalarını şu sözlerle anlattı:
“Atatürk Kitaplığı’na gidiyordum ama orada çok fazla ders çalışamıyordum, daha sosyal bir yer orası. Burası ders çalışma adına daha verimli bir yer. Kütüphanelerin kalabalık olması da tercihi etkiliyor. Ne kadar çok kütüphane olursa yer bulma problemi de o kadar az oluyor. Semt kütüphanesi olduğu için artık buraya ders çalışmaya gelenler birbirini tanıyor, hepimiz arkadaş olduk. Burası insanı ders çalışmaya teşvik ediyor, molaya bile çıkmak içimizden gelmiyor. Ayrıca Beyoğlu Belediyesinde fikirlerimizin önemsendiğini görüyorum. Türkiye’de gençlerin fikirlerinin yeterli derecede dinlendiğini düşünmüyorum.”
Üniversiteye hazırlanan Teslime Gül Kelce’nin değerlendirmeleri de şöyle:
“Tüm günümüzü burada geçirebiliyoruz. Yanımızda bir sürü kitap taşıyoruz. O yüzden en yakın olanı seçiyoruz. Yeri geliyor mola verip yemeğe çıkıyoruz, yeri geliyor dışarı çıkıp geri dönüyoruz. Bu açıdan iyi oluyor. Burası öyle bir yer oldu ki gelmediğim zaman özlüyorum. Her semte bir kütüphane projesini destekliyorum. Bütün yaştaki insanlar için önemli olduğunu düşünüyorum.”
GENÇLERİ ÖNEMSEYEN BAŞKAN
Örnektepe mahallesinde yaşayan, Zehra Karataş da KPSS’ye hazırlanıyor. Başkan Haydar Ali Yıldız’ın gençleri dinleyen ve önemseyen biri olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bizim mahallemizde de kütüphane var, orada da çalışıyorum. Ama buraya yakınsam İstiklal Kütüphanesi’ni tercih ediyorum. Merkezi bir yer, metroya yakın, yeme içme yerlerine yakın. Ayrıca burada da ikramlar var. Kafe tarzı bir mekân aynı zamanda. Bu projenin amaçlarından biri de kütüphanelerdeki kalabalığı önlemek. Eğer Beyoğlu’nda yalnızca 1-2 kütüphane olsaydı gençler sadece oraları kullanmak durumunda kalacaklardı. Ama ‘Her Semte Kütüphane’ projesiyle herkes evine yakın olanı tercih ediyorlar. Hem Bilim Beyoğlu hem Akademi Beyoğlu olsun Belediye Başkanımız gençleri önemseyen hizmetleri faaliyete geçiriyor. Gençleri önemseyen bir başkanımız var. Bu yüzden Başkanımıza teşekkür ediyorum.”
BAŞKAN ÇALIŞIYOR REKLAMINI YAPMIYOR
Şara Erkan, lise mezunu, üniversite sınavına hazırlanıyor. Haydar Ali Yıldız’ın reklamını yapmadığını söylüyor:
“Benim dershanem Beşiktaş’ta olmasına rağmen orada kütüphane olmamasından ötürü burayı tercih ediyorum. Evime de 10 dakikalık bir uzaklıkta. Lisede okurken Turabibaba Kütüphanesi’ne de gidiyordum. Beyoğlu Belediyesi öğrencilere sunulabilecek çoğu imkânı sunuyor. Bilim Beyoğlu gibi merkezlerde çocuklar erken yaşta gelip yazılım öğrenme imkânı da bulabiliyorlar. Bu imkanlara da ücretsiz erişiyorlar. Başka belediyelerde bunların ücretli olduğunu da biliyoruz, ücretsiz olması önemli. Burası ayrıca çok hijyenik. Yerde bir tane çöp göremezsiniz. Başkan Haydar Ali Yıldız, yaptığı işlerin reklamını yapan biri değil. Çok çalışıyor ama reklam yapmıyor. Beyoğlu’nun kütüphanelerinden belki de her gün binlerce kişi faydalanıyor ama bunun medyaya yeterince yansıdığını göremiyorum.”
BEYKOZ'DAN BEYOĞLU'NA
KPSS’ye hazırlanan Kadriye Kılıç, Beykoz’da yaşamasına rağmen her gün İstiklal Millet Kütüphanesi’ne geliyor. Kılıç’ın Beyoğlu kütüphanelerine ilişkin gözlemleri de şöyle:
“Beykoz’dan buraya geliyorum. Açık alanı da var. Daha önce Atatürk Kitaplığı’na gidiyorduk ama arkadaşımızla yan yana masa bulmakta güçlük çekiyorduk. Kütüphaneye girmek için de ayrıca sıra bekliyorduk. Bazı ilçelerdeki kütüphaneler, sadece o ilçede yaşayanları kabul ediyorlar. Bu çok saçma. Benim yolum çok uzun olmasına rağmen her gün buraya geliyorum. Önerilerimiz mutlaka dinleniyor. Örneğin kütüphane saatleri konusunda bir talebimiz olmuştu ve bunu hemen yerine getirdiler, kapanış saatlerini daha geçe çektiler. Çalışanlar da çok güler yüzlü. Bizim halimizi, hatırımızı mutlaka sorarlar.”
'EVDEN DAHA ÇOK VAKİT GEÇİRİYORUM'
Kılıç gibi Esra Cengiz de farklı bir ilçeden her gün buraya çalışmaya geliyor. Sarıyer’de yaşayan Cengiz, KPSS’ye hazırlanıyor. Çalışma ortamının verimli olmasına dikkat çeken Cengiz, şunları dile getirdi:
“Benim yaşadığım ilçede de yalnızca 1-2 kütüphane var. 45 dakikalık bir yoldan gelmeme rağmen buraya geliyorum. Evden daha çok vakit geçiriyorum burada. Semt kütüphanesi projesini destekliyorum. Beyoğlu Belediyesi’nde yürütülen pek çok çalışma gençlere yönelik. Haydar Ali Yıldız’ı ve Belediye’yi de sosyal medyadan yakından takip ediyorum. Bu kadar merkezi bir yerde kütüphanenin olması turistlerin de ilgisini çekiyor. Kütüphanelerde çalışanlar bizimle yakından ilgileniyor. Öğrencilerin, burada çalışan herkesin talebini mutlaka yerine getiriyorlar. Sizin aracılığınızla da İstiklal Millet Kütüphanesi’nin çalışanlarına teşekkürlerimizi iletelim.”
İKİSİ BÜYÜK BEŞ KÜTÜPHANE
Beyoğlu’nda projede sona gelinen kütüphaneler şunlar: Hacıahmet, Sinanpaşa ve Tophane Millet Kütüphaneleri.
Kasımpaşa sahilde Beyoğlu’nun en büyük kütüphanelerinden biri olacak olan Yeni Turabibaba Kütüphanesi. “Büyük Turabibaba Kütüphanesi” adıyla yeni kütüphanede küçük bir sinema salonu da olacak.
Hasköy sahilde tarihi Esgher Sinagogu'nu aslına uygun olarak restore edilmesiyle kurulacak olan Beyoğlu Belediyesi Hasköy Gençlik Merkezi.
Millet Kütüphanesi de yıl sonuna doğru hizmete açılacak. Tubabibaba Kütüphanesi’nin yanındaki tarihi askeri mahkeme binası da restore edildikten sonra büyük bir kültür merkezi haline getirilecek.
EVLERİN YAKININA KÜTÜPHANEYİ GÖTÜRMEK
Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, kütüphane projesinin amacını şöyle anlattı: “Gençlerimizin, çocuklarımızın en iyi şekilde yetişebilmesi, geleceğe hazırlanmaları ve bolca kitap okumaları için donanımlı mekanlara ihtiyaçları var. Bu kapsamda Her Semte Bir Kütüphane dedik. Beyoğlu’nun hemen her bölgesine, ihtiyaç karşılayacak kadar kütüphane yapıyoruz. Bu çalışmayla birlikte kütüphaneleri vatandaşlarımızın evinin yakınlarına kadar götürmüş olacağız. Yani kütüphanelerimiz vatandaşlarımıza bir mahalle bakkalı kadar yakın olacak.” dedi.
'KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ'
Başkan Yıldız, kütüphanelerde kültürel etkinliklere ev sahipliği yaptıklarını da ifade ederek, “Kütüphanelerimizde çeşitli söyleşiler, etkinlikler düzenliyoruz. Özellikle İstiklal Millet Kütüphanesi, okur-yazar ve edebiyatçıların çoğunlukta olduğu bir bölge. Bu nedenle başta burası olmak üzere bütün kütüphanelerimizde kitap tanıtımı veya kitap imza töreni gibi yazar söyleşileri yapmaya başladık. Kütüphanelere yoğun bir ziyaret olduğunu gördük. Bu ilgi projenin önemini de net bir şekilde göstermiş oldu.” şeklinde konuştu.