Kızlar okusun diye dernekten kooperatife

Nevşehir Ürgüp’te küçük bir lokanta. İçeride beş kadın; biri hamur açıyor, biri bulaşık yıkıyor, diğeri temizlik yapıp, öteki kasaya bakıyor. Müşterilerine anne sıcaklığıyla ‘kuzum’ diye hitap eden bir de garson... Tık Tık Kadın Emeği Lokantası'ndan bahsediyoruz

Tık Tık Kadın Emeği Lokantası kanallara konuk olmuş, ödüller almış. Rus ve Avusturya televizyonlarını bile ağırlamış... Geçen sene TripAdvisor'ın ödülüne layık görülmüş. Reklam yapmadan ilgi odağı olan bir lokanta.

İşletmeyi dikkat çekici kılan en önemli özelliği ise gelirleriyle kız öğrencilerini okutması. Lokanta, Kapadokya Kadın Girişimciler Derneği aracılığıyla kuruldu. Üç amaçlarının olduğunu belirtiyorlar.

1- Ev kadınlarının aile bütçesine katkıda bulunması

2- Ürgüp lezzetlerinin unutulmaması

3- ‘Kadın öğrenirse öğretir’ ilkesiyle kız öğrencileri okutmak

KADIN GÜNÜNDEN İŞLETMEYE

Dernek kurma fikri, kadınlar arasında yaptıkları günlerde ‘biz kazanıyoruz, diğer kadınlar da kazansın’ sloganıyla ortaya çıkmış. Sekiz sene önce dernek; beş sene önce de emekli öğretmen Hatice Ersoy’un evini açıp, diğer kadınlarla birlikte ilk yemekleri yapıp kermeste satmalarıyla işletmeleri açılmış.

Derneğin şimdiki hedefinin kooperatifleşmek olduğunu söyleyen Ersoy, şu an Türkiye’nin her yerinden 90 üyeleri olduğunu ve işletmede de aktif olarak 13 kişi çalıştıklarını belirtiyor.

YÜKSEK ÖĞRENİMLER TAMAMLANIYOR

Beş yılda 60’a yakın öğrenciye burs veren işletmenin öğrencilerinden bazıları, şu an Avrupa’da yüksek lisans yapıyor. Mikrofonu, Türkiye’nin her yerinde onlarca öğrencinin hayatına dokunan imecenin önderlerinden Hatice Ersoy’a uzattık.

“Lokantada çalışacak kadınlar ayrıntılı bir eğitimden geçiyor. Kapadokya Üniversitesi Gastronomi Bölümünün de yardımıyla sunum dersleri alındı ardından halk eğitimde hijyen dersleri ve son olarak da girişimcilik dersleri görüldü. Ülkenin kalkındırılması için kız çocuklarının okutulması gerekiyor. Bütçemizden ve Ürgüplü iş insanlarından destek alarak, üniversiteye giden kız öğrencilere burs verdik. Burası küçük bir yer, birbirimize tanıdığımız öğrencileri anlatıyoruz, başarı durumlarını da dikkate alarak burs bağlıyoruz. Normalde senede 10 öğrenciye kadar ulaşabiliyorken bu sene dört kızımız var, bir tanesi İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde.”

ANNE ELİ DEĞDİ

TripAdvisor’ın internet sitesindeki yorumlar da şöyle:

“Yöresel yemekler için bölgede bir numara. Unutulmaya yüz tutmuş eski geleneksel yemekleri gündeme alan, lezzet konusunda damak çatlatan, hijyeni düzgün, katkısız yemekler olması başka bir özellik. Buradan elde edilen gelir ile ihtiyaç sahibi gençlere eğitimleri için burs sağlaması en güzel yönü.”

“Bir haftalık Kapadokya gezimizde en memnun kaldığımız mekân! Küçük, şirin, tertemiz bir yer ve gönüllülük esasıyla çalışan güler yüzlü, yardımsever hanımlar. Ürgüp köftesi ve baklavası efsane, dönmeden zamanımız olursa tekrar gideceğiz. Ev yemeği tanımını hak eden leziz yemekler isteyen herkese tavsiye ederim. Güler yüzlü, üreten ve çalışan hanımlara da teşekkürler.” “Gerek kuruluş amacı, gerekse içerideki çalışanlar anlamında çok etkileyici. Atmosferi ev gibi, çalışanların da gönüllü kadınlardan oluşması, bölge kadınlarına ve öğrencilerine destek olmalarına çok saygı duyduk.

“Yemeklerine gelecek olursak, gayet lezzetliydi. Tamamen anne eli değen yemekler olarak özetleyebilirim. Biz çok keyif aldık, tavsiye ederiz.”

EVDEKİ TAT

Şehirlerarası yolculuğu sırasında Kapadokya’ya uğrayan Harun Akın, “Bölge esnafına nerede yemek yiyebilirim” diye soruyor. Esnaf hemen Tık Tık Kadın Emeği’ni öneriyor. Harun Akın ve eşi bakın işletme için neler söyledi: “Sarma ve mantı yedik, tatları muhteşem. Anadolu’da kadın emeğiyle çalışan yerler var, işini yemeğini sevgiyle yapıyorlar, lezzetleri başka oluyor. Bugüne kadar hiçbir restoranda evde pişirdiğim yemek tadını bulamamıştım, burada ilk kez evde yapmış gibi tat aldım.”

MENÜ

Osmanlı Sarayına, dönem dönem Ürgüp’ten aşçı getirildiğini de düşünürsek bu işletmenin lezzet menüsünü incelememiz gerekir. Menüde bulunan yemekleri yapmak için gereken; yaprak, pestil, turşu malzemelerini de çevre köylerdeki kadınlardan satın alıyorlar. Ersoy, menüde bulunan yemekler için ‘birçoğu diğer restoranlarda yok’ diyor. Buyurun özel yemeklere bakalım:

  • Mantı
  • Zeytinyağlı sıcak sarma
  • Ürgüp köfte
  • Tandır çorbası
Sonraki Haber